Weather Icon
Το δέλτα 22 Ιουνίου 2018

Το κίνημα «δ – πολιτική επανάσταση» παίρνει θέση για το Σκοπιανό – Τα επόμενα βήματα της πολιτικής του δράσης (βίντεο, φωτο)

Το κίνημα «δ – πολιτική επανάσταση» παίρνει θέση για το Σκοπιανό – Τα επόμενα βήματα της πολιτικής του δράσης (βίντεο, φωτο)
  • Η βασική ομάδα των εθελοντών του «δ – πολιτική επανάσταση» (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
Ένα κίνημα που παίρνει δύναμη από την κοινωνία και την επιστρέφει σε αυτή με σεβασμό και αξιοπιστία. Μια ομάδα πολιτών που ασκεί πίεση για την υλοποίηση 10 θεσμικών μεταρρυθμίσεων με στόχο να καταστεί το πολίτευμα στην Ελλάδα ξανά δημοκρατικό, ουσιαστικά και όχι κατ’ όνομα. Άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, θεωρούν εαυτούς ακομμάτιστους και πρεσβεύουν κάτι που είναι πραγματικά διαφορετικό.

Αυτό είναι το «δ – πολιτική επανάσταση», ένα κίνημα που βασίζεται σε 10 ιδέες «κοινής λογικής» και τους 18 μήνες ζωής του ενημερώνει τους πολίτες για το τι πρέπει να γίνει ώστε να πάψουν να βρίσκονται στο περιθώριο και να πάρουν ξανά την τύχη τους και της χώρας στα χέρια τους.
Το «δ», πιστό στο πνεύμα του μοιράσματος με τους πολίτες, την πραγματική δύναμή του δηλαδή, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει για τα έως τώρα πεπραγμένα του, τα επόμενα βήματά του μετά την επίτευξη του στόχου της συγκέντρωσης 8.000 υποστηρικτών αλλά και να δημοσιοποιήσει τη θέση του για το Σκοπιανό, και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το pontos-news.gr ήταν εκεί.
Το περιεχόμενο του φακέλου με τον οποίο το «δ» θα προσεγγίσει τους 300 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβούλιου
Οι στόχοι και η στρατηγική του «δ»
Ο Ευδόκιμος Μαρκόπουλος, οικονομολόγος που δραστηριοποιείται ως επιχειρηματίας μίλησε για τη δημοκρατία «που απενεργοποιήθηκε στη χώρα μας» με συνέπεια να αδρανοποιηθούν τελικά οι πολίτες και να μπουν στο περιθώριο, αν και θα έπρεπε να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Τάσος Κοπανίδης, δρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ανέλυσε το πώς λειτουργεί το «δ» και υπογράμμισε το θέμα της ανεξαρτησίας του κινήματος. Δεν υπάρχουν μικροί ή μεγάλοι χορηγοί, είπε, υπογραμμίζοντας ότι οι εθελοντές καλύπτουν μόνοι τους τα έξοδά τους. Όπως τόνισε οι θέσεις του «δ» αφορούν αποκλειστικά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, είναι συστημικές και πολιτειακές και όχι κομματικά πολιτικές.

Συμεώνα Χατζίρη, Ευδόκιμος Μαρκόπουλος και Σταύρος Καλεντερίδης
Η Ίριδα Σταθάτου παρουσίασε τις 10 ιδέες «κοινής λογικής» που αφορούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την κατάργηση κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, το τέλος που πρέπει να μπει στην κομματική επιλογή υπουργών και αξιωματούχων, αλλά και στον καθορισμό του μισθού των βουλευτών από τους ίδιους, την κατάργηση ασυλίας και προνομίων βουλευτών και υπουργών, την υποχρεωτική διαβούλευση με τους πολίτες για μείζονα θέματα, τα δημοψηφίσματα που πρέπει να γίνονται μόνο από πολίτες και όχι από πολιτικούς, την απόλυτη ανεξαρτησία δήμων και περιφερειών, την υποχρεωτική δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων και την κατάργηση του χρίσματος για τους υποψηφίους των κομμάτων. Η εθελόντρια Ζωή Βελέντζα μίλησε για τα πεπραγμένα του «δ» τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τον τρόπο ενημέρωσης των εθελοντών και γενικότερα των πολιτών σε μικρές και μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, την αρθρογραφία των μελών του στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο αλλά και την έκδοση του βιβλίου με τίτλο δημοκρατική διακήρυξη που αποτελεί και το πολιτικό μανιφέστο του κινήματος.
Η Αναστασία Καντά αναφέρθηκε στη στρατηγική του «δ».
Το κίνημα αρχίζει ακτιβιστική δράση
Για την επίτευξη του πρώτου στόχου, δηλαδή τη συγκέντρωση των 5.000 υποστηρικτών αλλά και του δεύτερου των 8.000 υποστηρικτών και την προσέγγιση βουλευτών μίλησε η Συμεώνα Χατζίρη. Όπως τόνισε οι υποστηρικτές του «δ», δεν έχουν χρώμα και υπέγραψαν το πολιτικό μανιφέστο του κινήματος δίνοντας έτσι εντολή να αρχίσει η ακτιβιστική δράση του. Αυτό σημαίνει πως από εδώ και στο εξής οι εθελοντές του «δ» θα αρχίσουν την προσέγγιση βουλευτών και να ασκούν πίεση στο υπάρχον πολιτικό σύστημα.
Ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης παίρνοντας το λόγο εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του για την επίτευξη των πρώτων στόχων του «δ» και προανήγγειλε την έναρξη της ακτιβιστικής προσπάθειάς τους. Στόχος να πειστούν οι 300 του ελληνικού Κοινοβουλίου για την ανάγκη εφαρμογής των 10 ιδεών «κοινής λογικής» και άρα την ανάγκη 10 θεσμικών μεταρρυθμίσεων.
«Δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση του Συντάγματος για την εφαρμογή τους, αλλά απλοί νόμοι» διαβεβαίωσε το ακροατήριο ο εθελοντής του κινήματος και ποινικολόγος.
Και όταν όλα αυτά γίνουν, τότε «το πολιτικό σύστημα θα έχει αφήσει πίσω του όλα τα ρετάλια της ολιγαρχίας» πρόσθεσε, καλώντας τους πολίτες να αποτελέσουν το σώμα του δόρατος που αιχμή έχει το «δ» και επιδιώκει να σπάσει το μη δημοκρατικό πολιτικό σύστημα.
Τι πρεσβεύει το «δ» για το Σκοπιανό
Τελευταίος πήρε το λόγο ο Σταύρος Καλεντερίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των ημερών, το Σκοπιανό. Αν και όπως είπε, το «δ» δεν έχει πολιτικές κομματικές θέσεις αλλά μόνο τις 10 ιδέες «κοινής λογικής», η κρισιμότητα των ημερών υπαγορεύει να πάρουν θέση έναντι των εξελίξεων σε αυτό το ευαίσθητο θέμα. Εξάλλου, πώς θα μπορούσε το κίνημα να μην έχει θέση για θέματα που αφορούν την ύπαρξη του ελληνισμού και ζητήματα που καθιστούν τη χώρα κυρίαρχο κράτος;


Ο Σταύρος Καλεντερίδης αναλύει τις θέσεις του «δ» για το Σκοπιανό
«Οι πολίτες έχουν αγωνία για το μέλλον της Ελλάδας»
Μιλώντας στο pontos-news.gr ο Σταύρος Καλεντερίδης δήλωσε πως οι εθελοντές του «δ» νιώθουν δικαιωμένοι και σίγουρα χαρούμενοι που οι δύο πρώτοι στόχοι του κινήματος, της συγκέντρωσης των 5.000 και των 8.000 υποστηρικτών, επιτεύχθηκαν απίστευτα γρήγορα. «Φαίνεται ότι στην ελληνική κοινωνία δημιουργείται ένα κύμα που θέλει πραγματικά δημοκρατία και συμμετοχή –νομίζω ότι αυτό φαίνεται από το Σκοπιανό. Δεν υπάρχει δημοκρατία, δεν υπάρχει συμμετοχή. Ο κόσμος όχι απλά δεν ρωτήθηκε, αλλά δεν ενημερώθηκε καν. Εμείς συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο για όλα τα θέματα. Στόχος μας είναι η χώρα να επιστρέψει στην δημοκρατική της κληρονομιά. Ζητάμε διαφάνεια, λογοδοσία, να λαμβάνεται υπόψη ο πολίτης, να ενημερώνεται. Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ένα κίνημα» τόνισε, καλώντας τον κόσμο να στηρίξει τη δράση του «δ».

Παναγιώτης Μπαλακτάρης, Αναστασία Καντά, Ζωή Βελέντζα
Επόμενο βήμα της ομάδας πίεσης είναι η προσέγγιση των βουλευτών και η ενημέρωσή τους. Στη συνέχεια θα ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όπως λένε «θα ανοίξουν πόλεμο με όλους, προκειμένου να ακουστεί η αλήθεια». Εξάλλου όπως εξήγησε ο Σταύρος Καλεντερίδης, ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εφαρμόσει αν και με λάθη μια από τις ιδέες του «δ», εκείνη των τοπικών δημοψηφισμάτων. «Φυσικά και θα συνδράμουμε εάν μας ζητηθεί από οποιοδήποτε κόμμα να βοηθήσουμε στην εφαρμογή των 10 ιδεών μας και σύντομα θα καταρτίσουμε πλαίσια νόμων για όλες αυτές τις ιδέες» πρόσθεσε στο pontos-news.gr.
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μπαλακτάρης εξήγησε ότι οι άνθρωποι που πλησιάζουν το «δ» έχουν όλη την ίδια αγωνία, εκείνη για «το μέλλον της Ελλάδας»!
«Οι πολίτες που μας προσεγγίζουν διέπονται από μια έντονη αμφισβήτηση των έως τώρα πολιτικών επιλογών, οι οποίες έχουν αποτύχει και έχουν ματαιώσει ελπίδες και προσδοκίες. Επειδή έχουν αντιληφθεί πως το πολιτικό σύστημα πρέπει να λειτουργεί εύρυθμα αναζητούν λύσεις μακρυά από κόμματα. Αντί για αλλαγή προσώπων, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πλέον επιθυμούν εφαρμογή των θεσμικών κανόνων. Είναι βέβαιοι πως το δ είναι σε θέση να την επιβάλει» είπε.
Όσο για το αύριο του κινήματος στο οποίο είναι εθελοντής σημείωσε πως ήδη έχει ξεπεραστεί το όριο των 8.000 και έχει φτάσει η ώρα της επαφής με τους βουλευτές. «Σε αυτές τις επαφές σκοπός μας είναι η ενημέρωση για την άμεση αναγκαιότητα εφαρμογής των δέκα θεσμικών προτάσεων του δ, προκειμένου να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη χώρα. Καλό θα είναι οι βουλευτές να στέρξουν να ικανοποιήσουν τη βούληση των πολιτών, διότι αλλιώς το δ νομοτελειακά θα διογκωθεί και θα εφαρμόσει το ίδιο τις δέκα αυτές προτάσεις κοινής λογικής» πρόσθεσε.
Κείμενο, βίντεο, φωτογραφίες: Πόπη Παπαγεωργίου.

σχετικά άρθρα