REAL TIME |

Weather Icon

Σημαντική εξέλιξη που ενοχλεί την Άγκυρα – Βάση των ΗΠΑ στο όρος Σενκάλ, των Κούρδων Γεζιντί

Σημαντική εξέλιξη που ενοχλεί την Άγκυρα – Βάση των ΗΠΑ στο όρος Σενκάλ, των Κούρδων Γεζιντί

Η περιοχή Σενκάλ κατοικείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από Κούρδους Γεζιντί και αποτελεί μείζονα στόχο για την Τουρκία, η οποία θεωρεί την πατρώα θρησκεία των Γεζιντί ως μεγάλη απειλή. Κι αυτό γιατί όσο υπάρχουν οι Γεζιντί είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην πατρώα θρησκεία οι Κούρδοι, και αν γίνει αυτό, θα χάσει τη δυνατότητα η Άγκυρα να τους ελέγχει μέσω του Ισλάμ, όπως γίνεται αιώνες τώρα.
Ένας επί πλέον λόγος για τον οποίο η Τουρκία έχει στοχοποιήσει το Σενκάλ, είναι το γεγονός ότι οι άνδρες του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος (ΡΚΚ) το απελευθέρωσαν από το Ι.Κ. και ασκούν στρατιωτική και πολιτική επιρροή στους Κούρδους Γεζιντί της περιοχής.
Για το λόγο αυτό η Τουρκία είχε απειλήσει να εισβάλει στην περιοχή, υπό το πρόσχημα της εκδίωξης των ανταρτών του ΡΚΚ.

Πριν από ένα μήνα το ΡΚΚ ανακοίνωσε επίσημα ότι αποσύρεται από την περιοχή του Σενκάλ και τώρα ανακοινώνεται ότι στην περιοχή έχει κατασκευαστεί στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, όπου έχουν εγκατασταθεί Αμερικανοί στρατιώτες. 
Σύμφωνα με το Rûdaw, που πρόσκειται στην οικογένεια Μπαρζανί και το ΚDΡ,  ο Έπαρχος του Σενκάλ, Mehma Xelil, δήλωσε ότι μια μονάδα των ΗΠΑ έχει ήδη εγκατασταθεί στο όρος Σενκάλ.
Ο Mehma Xelil, που μίλησε στο Rûdaw, είπε: “Χθες μια μονάδα του στρατού των ΗΠΑ κατευθύνθηκε και εγκαταστάθηκε στο όρος Σενκάλ και το Çil Mera.  Αυτό έγινε για να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στην εν λόγω περιοχή. Η παραμονή της δύναμης αυτής στην περιοχή, θα εξασφαλίσει την επιστροφή των Κούρδων Γεζιντί, που την έχουν εγκαταλείψει λόγω της τρομοκρατίας του Ι.Κ.  
Ο Kasım Şeşo, διοικητής δύναμης Πεσμεργκά, δήλωσε στο Rûdaw ότι “Οι δυνάμεις των ΗΠΑ από χθες εγκαταστάθηκαν σε ορισμένες περιοχές. Έχουν ως βάση τη στρατιωτική βάση του Domiz, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ροζάβα”.

1991’de yaşanan Körfez Savaşı’nda, Şengal Dağı’nda konuşlanan Irak ordu güçleri Saddam’ın emriyle Çil Mera’dan İsrail’e füze fırlattı.

Musul’dan 140 kilometre uzaklığındaki Şengal, Rojava ile Şengal Dağı sınırı arasında yer alıyor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube