Weather Icon

Ο Ερντογάν στη Βρετανία, σε έναν σύμμαχο στρατηγικής σημασίας

Ο Ερντογάν στη Βρετανία, σε έναν σύμμαχο στρατηγικής σημασίας

Ο Ερντογάν στη Βρετανία, σε έναν σύμμαχο στρατηγικής σημασίας

  • (Φωτ.: EPA / Jane Lane)
Μια χώρα «σύμμαχο στρατηγικής σημασίας», σύμφωνα με τα δικά του λόγια, επισκέπτεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για τις πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Ο λόγος για τη Μεγάλη Βρετανία, την «πολύτιμη και αξιόπιστη», στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται ήδη για τριήμερη επίσκεψη.

Την Τρίτη θα γίνει δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με την Τερέζα Μέι.
Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριαρχούν τα γεωπολιτικά και οικονομικά ζητήματα. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος και τη Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσουν στη Συρία και στο Ιράκ, στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, καθώς και στο πώς εξελίσσεται η μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Το επίσημο πρόγραμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε σήμερα με μια σύντομη ομιλία στο Forum Tatlidil στο οποίο συμμετείχαν επιχειρηματίες και επενδυτές και από τις δύο χώρες. «Θεωρώ την εταιρική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Βρετανίας απαραίτητη», σημείωσε. Άλλωστε, ενόψει και της ολοκλήρωσης του Brexit, η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στα ραντεβού του Τούρκου προέδρου.
Αύριο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία ομιλία στο λονδρέζικο think tank Chatham House. Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις, ενώ η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βρετανία Κέιτ Άλεν απηύθυνε έκκληση στην Τερέζα Μέι να θέσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως «προτεραιότητα» στις συνομιλίες της με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube