REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Πυρηνικά Όπλα 6 Μαΐου 2018

Θα σωθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Αλλεπάλληλες επαφές ηγετών για το θέμα.

Θα σωθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν; Αλλεπάλληλες επαφές ηγετών για το θέμα.

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Ένα άνδρας στην Τεχεράνη διαβάζει την ιρανική εφημερίδα «Arman» η οποία στο εξώφυλλό της έχει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υπό τον τίτλο «Ο τρελός Τραμπ και η λογική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν».
Βρετανία και Γαλλία επιχειρούν να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να μην αποσύρει τις ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι παρά τα προβλήματά της, είναι η καλύτερη λύση. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του έως τις 12 Μαΐου, είχε επικοινωνία για το θέμα με την Τερέζα Μέι. Την Τετάρτη κρίσιμη θα είναι και η συνάντηση του Ρώσου πρόεδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Μόσχα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο κ. Τραμπ είχε επικοινωνία με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, το Σάββατο, προκειμένου να συζητήσουν το φλέγον ζήτημα του Ιράν. Ο Τραμπ έχει προανήγγειλει ότι θα ανακοινώσει έως τις 12 Μαΐου το εάν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από τη συμφωνία, που υπεγράφη το 2015 και επέβαλε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των περισσότερων κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί.

Σε αυτήν πέραν των ΗΠΑ και του Ιράν συμμετέχουν όλες οι χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας: Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα, όπως επίσης η Γερμανία.
Στην επικοινωνία με την Μέι ο Τραμπ  «υπογράμμισε τη δέσμευσή του να εξασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ» πυρηνικό οπλοστάσιο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες για αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, ενόψει και της ιστορικής συνάντησης Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. 
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να μην αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αν και δήλωσε εξαιρετικά απαισιόδοξος ως προς αυτό.
Στην Ουάσιγκτον θα φτάσει εν τω μεταξύ σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, για διήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, καθώς και μέλη του Κογκρέσου αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις. 
Το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, αλλά και η Συρία θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του, ενώ θα προετοιμαστεί και η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, που είναι προγραμματισμένη για τις 13 Ιουλίου. 
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη έρχεται στον απόηχο της ομιλίας Τραμπ στην Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής, η οποία εξόργισε Γάλλους και Βρετανούς. 
ΠΗΓΗ: Reuters, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube