Γενικά θέματα 13 Απριλίου 2018

Οι συγκλονιστικές τελευταίες στιγμές και ο δραματικό διάλογος πριν την συντριβή του Mirage 2000-5

Οι συγκλονιστικές τελευταίες στιγμές και ο δραματικό διάλογος πριν την συντριβή του Mirage 2000-5

Συγκλονίζουν οι τελευταίες στιγμές πριν το μοιραίο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας «καρφωθεί» στη θάλασσα και παρασύρει στο θάνατο τον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο.
Ο δραματικός διάλογος που είχε ο σμηναγός με τον συνάδελφό του στο δεύτερο Mirage αποκαλύπτει εν μέρει και όσα οδήγησαν στην συντριβή. 
«Νο 1 εδώ, ακολούθα με να βγούμε από την ομίχλη» του είπε ο 34χρονος σμηναγός που ήταν ο αρχηγός του σχηματισμού. 
Ο δεύτερος πιλότος του απάντησε: «Βλέπω από το όργανο ότι είμαστε κοντά στη θάλασσα. Εγώ ανεβαίνω». 
Ήταν η τελευταία τους συνομιλία. Μετά, έχασε την επαφή με το Mirage του άτυχου σμηναγού. Η απόφασή του να κάνει ανάβαση, ήταν εκείνη που, την τελευταία στιγμή, του έσωσε τη ζωή.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συναδέλφων τους, όταν πήραν εντολή να επιστρέψουν στη Σύρο, μετά την αναγνώριση και αναχαίτιση στο Βόρειο Αιγαίο, τα δύο μονοθέσια Mirage της 331 Μοίρας Παντός Καιρού πετούσαν σε χαμηλό ύψος, περίπου 3.000 πόδια, κινούμενα σχεδόν σε ευθεία γραμμή από τη Λέσβο προς το αεροδρόμιο διασποράς. Προσεγγίζοντας τη βάση τους, τα δύο Mirage 2000-5 άρχισαν να κατεβαίνουν για να μπουν στην τελική διαδικασία της προσγείωσης.
Ωστόσο, στην περιοχή επικρατούσε χαμηλή νέφωση και πολύ υγρασία προκαλώντας προφανώς «τύφλωση». Σύννεφα μαζί με υγρασία και θολούρα δημιουργούν μια κατάσταση πολύ περιορισμένης ορατότητας.
Ο σμηναγός Μπαλταδώρος έδωσε εντολή να κατεβούν χαμηλά, κάτω από τα σύννεφα. Κατεβαίνοντας, είχαν να αντιμετωπίσουν την πυκνή χαμηλή νέφωση, που σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν έχει προκαλέσει στους πιλότους παραισθήσεις ή και απώλεια προσανατολισμού.
Χάθηκε η επαφή
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, κάποια στιγμή στη διαδικασία της καθόδου, το δεύτερο Mirage του σχηματισμού έχασε την επαφή με το μαχητικό του σμηναγού Μπαλταδώρου. Εκείνη τη στιγμή ο δεύτερος πιλότος, λειτουργώντας όπως προβλέπουν οι κανονισμοί σε περίπτωση απώλειας επικοινωνίας με το άλλο μαχητικό του ζεύγους, τράβηξε το πηδάλιο για να ανέβει ψηλά ελπίζοντας ότι θα ανακτήσει οπτική επαφή και επικοινωνία με το Mirage του 34χρονου πιλότου που χάθηκε. Κάποιες πηγές αναφέρουν πως τη στιγμή που ο δεύτερος πιλότος του ανασχηματισμού τράβηξε το πηδάλιο για να ανέβει ψηλά, βρισκόταν σε ύψος 500 ποδών. 
Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία ενός ψαρά, ο οποίος αντιλήφθηκε πως κάτι δεν πήγαινε καλά με το Mirage 2000 – 5 του ήρωα Σμηναγού.
Ήταν εκείνος που έδωσε στο Λιμενικό το στίγμα όπου είχε πέσει το Mirage, μέσα στο οποίο βρίσκονταν ο Γιώργος Μπαλταδώρος
«Ξαφνικά, χάθηκε ο ήχος του Mirage» Μιλώντας στο Epsilon, περιέγραψε πως του φάνηκε περίεργο το γεγονός πως ξαφνικά δεν άκουγε τον ήχο του μαχητικού. Ήταν λίγα μίλια μακριά. Αλλά εξαιτίας του καιρού και της ομίχλης, δεν μπορούσε να δει. «Από τον ήχο κατάλαβα ότι έπεσε το αεροπλάνο. Ο ήχος ακουγόταν από μακριά και ξαφνικά εξαφανίστηκε από τα αυτιά μου», είπε. Λίγα λεπτά αργότερα, είδε το Super Puma να πετά στην περιοχή. Ήταν εκείνος που έδωσε στο Λιμενικό το στίγμα όπου είχε πέσει το Mirage…
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube