Weather Icon
Ισλάμ , Τρομοκρατία 2 Απριλίου 2018

Δύο τρομοκράτες-αποκεφαλιστές του Ι.Κ. που ζητούν να δικαστούν… δίκαια

Δύο τρομοκράτες-αποκεφαλιστές του Ι.Κ. που ζητούν να δικαστούν… δίκαια

Η Αλεξάντρα Κότι, 34, και ο Ελ Σαφί Ελσεΐχ, 29, Βρετανοί υπήκοοι, 2 από τα 4 μέλη ομάδας «Μπιτλς», της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ομάδας που θεωρείται υπεύθυνη για τον αποκεφαλισμό ομήρων στη βόρεια Συρία, δήλωσαν την Παρασκευή μετά τη σύλληψή τους εκεί από Κούρδους μαχητές ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να τους αφαιρέσει την υπηκοότητα τούς θέτει σε κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια και να μην τύχουν δίκαιης δίκης. Ένας από αυτούς, μάλιστα, είπε ότι μετανιώνει για τις πράξεις του και ότι αυτές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. 
Το θέμα εγείρει τεράστιες δυσκολίες και είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Από τη μία, υπάρχει μεγάλη ανακούφιση στην Αγγλία (αλλά και σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο) που δύο από τους πιο αδίστακτους τρομοκράτες του ISIS είναι πλέον απενεργοποιημένοι. Και από την άλλη υπάρχει η αδιατάρακτη θέση της Δύσης, που είναι και ένα από τα βασικά επιχειρήματά της εναντίον κάθε μορφής τρομοκρατίας, ότι κάθε άνθρωπος στον κόσμο, ακόμα και ο πιο αιμοσταγής δολοφόνος, δικαιούται μιας δίκαιης δίκης. Αυτό είναι, άλλωστε, που μας ξεχωρίζει από τους άλλους. Εκείνους που βάζουν βόμβες. Που σκοτώνουν αδιάκριτα. Που αποκεφαλίζουν ομήρους.

Η Βρετανία δηλώνει ότι αφαιρεί από αυτούς τους ανθρώπους την υπηκοότητά τους επειδή δεν εκπροσωπούν πια τις αξίες που εκείνη πρεσβεύει. Κατανοητό. Αλλά τι σημαίνει τώρα η αφαίρεση της βρετανικής υπηκοότητάς τους; Ότι η Βρετανία δεν έχει πια τίποτα να κάνει με αυτούς; Ότι, αφού συνελήφθησαν επί συριακού εδάφους, θα δικαστούν από Σύρους; Ή από τις κουρδικές ομάδες που τους συνέλαβαν; 

Η πάντοτε άριστα ενημερωμένη Mary Dejevsky της Γκάρντιαν αναφέρει (https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/feb/09/beatles-captured-britain-isis-fighters-jihadists) ότι οι δύο τρομοκράτες συνελήφθησαν αρκετές εβδομάδες πριν αυτό μαθευτεί στον έξω κόσμο. Και, σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάστημα αυτό έχουν ανακριθεί και πιθανόν να έχουν δώσει χρήσιμες πληροφορίες που θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές άλλων αθώων ανθρώπων. Μήπως, λοιπόν, η παράδοσή τους στα χέρια αλλωνών για να δικαστούν, εκτός του ότι πράγματι θα τους στερήσουν το δικαίωμα μιας δίκαιης δίκης, ίσως εξαλείψει και την πιθανότητα απόκτησης χρήσιμων πληροφοριών σε θέματα ασφαλείας;

Εικονογράφηση: Σκίτσο του Bob Gorrell
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube