Weather Icon

Πούτιν στην Αγκυρα: Προτεραιότητα η στρατιωτική συνεργασία – Έναρξη εργασιών για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας

Πούτιν στην Αγκυρα: Προτεραιότητα η στρατιωτική συνεργασία – Έναρξη εργασιών για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την Μ. Τρίτη ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου της Τουρκίας, την έναρξη της κατασκευής του οποίου κήρυξε επισήμως μαζί με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα τεθεί σε λειτουργία το 2023.Μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία, ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως είναι ευγνώμων για την απόφαση της Τουρκίας να δώσει στο πρόγραμμα του Ακούγιου καθεστώς στρατηγικής επένδυσης, καθώς και ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα είναι σύμφωνη με τις υψηλότερες προδιαγραφές για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Εκτός από την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Πούτιν στην Τουρκία πρόκειται να έχει επίσης με τον Ερντογάν κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με τη Συρία.

Ο Πούτιν πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στις 18 Μαρτίου για μια τέταρτη προεδρική θητεία. Έφθασε στην Άγκυρα γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν απ’ ευθείας τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η επίσκεψη του Πούτιν πραγματοποιείται εν μέσω διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά τη δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, την οποία το Λονδίνο αποδίδει στη Μόσχα.

Την Μ. Τετάρτη ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα φθάσει επίσης στην Άγκυρα για να πραγματοποιήσει με τους δύο ομολόγους του τριμερή σύνοδο κορυφής για τη Συρία. 

Ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου θα κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ, που συνοδεύει τον πρόεδρο Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε πως περισσότερες από 350 τουρκικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού.


Πούτιν: Προτεραιότητα η στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία


Η εφαρμογή της συμφωνίας για την προμήθεια συστοιχιών πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 στην Τουρκία αποτελεί μια προτεραιότητα, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Άγκυρα.


«Η προτεραιότητα στη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf», τόνισε ο Πούτιν σε μια συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας στην τουρκική πρωτεύουσα στην Άγκυρα. 

Ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων ρωσικών αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία θα συζητηθεί διεξοδικά σε μια συνάντηση μιας σχετικής διακυβερνητικής επιτροπής. 

Τον Δεκέμβριο η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για να προμηθεύσει η Μόσχα την Άγκυρα με συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, οριστικοποιώντας μια συμφωνία που βαθαίνει τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Κρεμλίνο.


Το πρόγραμμα της επίσκεψης


Τουρκία,Ρωσία και Ιράν θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου σε μία προσπάθεια επίλυσης του συριακού ζητήματος. Όμως,οι τρεις χώρες έχουν διαφορετική στρατηγική,όπως εύστοχα επισημαίνει το αμερικανική πρακτορείο «CNN». 

O Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ως οικοδεσπότης, υποδέχεται σήμερα Τρίτη στην Άγκυρα τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί με τους οποίους θα συζητήσει καυτά ζητήματα όπως το συριακό και οι S-400.

Πούτιν και Ερντογάν θα τελέσουν τα εγκαίνια του εργοταξίου της πρώτης μονάδας του τουρκικού πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό τουν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Επισήμως οι τρεις χώρες είναι σύμφωνες ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί με πολιτικά μέσα, όπως τόνισε ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας,Τουρκίας και του Ιράν, μετά το τέλος της συνάντησης κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, θα παρουσιάσουν την κοινή τους θέση για την κατάσταση στην Συρία. Οι τρεις ηγέτες «θα υπογραμμίσουν την υποστήριξή τους για την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.


Φρούριο η Αγκυρα


Υπό την παρουσία 4.000 αστυνομικών αναμένεται να διεξαχθεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους ομολόγους του από τη Ρωσία, Βλαντίμιρ Πούτιν και το Ιράν Χασάν Ροχανί στην Άγκυρα, με βασικό θέμα τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, μετέδωσαν την Μ. Τρίτη ΜΜΕ.

Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ενισχυμένα στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα της Άγκυρας λόγω της άφιξης των επικεφαλής της Ρωσίας και του Ιράν στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, ενόψει της Συνόδου, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Κατά μήκος των κεντρικών λεωφόρων της Άγκυρας θα απαγορεύεται η στάθμευση, γερανοί θα απομακρύνουν κάθε σταματημένο όχημα, ενώ η κυκλοφορία θα διακοπεί την ώρα της διέλευσης των αυτοκινητοπομπών των προέδρων.

Επιπλέον, αστυνομικοί θα ακροβολιστούν στις στέγες των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής απ’ όπου θα περάσουν οι πρόεδροι.

Αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στα ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Χασάν Ροχανί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Τουρκία. Επιπροσθέτως, ισχυρή θα είναι η αστυνομική παρουσία στους δρόμους περιμετρικά των ξενοδοχείων.

Η διέλευση των αυτοκινήτων από τους δρόμους όπου βρίσκονται τα ξενοδοχεία θα επιτρέπεται αφού υποβληθούν σε ειδικούς ελέγχους. 
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube