Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία , Συρία 11 Απριλίου 2018

Στη Συρία δοκιμάζεται η παγκόσμια ειρήνη

Στη Συρία δοκιμάζεται η παγκόσμια ειρήνη

ΚΡΙΣΙΜΕΣ είναι οι ώρες που διανύουμε με φόντο το Συριακό. Στη χώρα αυτή δοκιμάζεται η παγκόσμια ειρήνη, κυρίως όταν με θύματα τον άμαχο πληθυσμό, υπερδυνάμεις τεντώνουν το σχοινί παίζοντας με τη φωτιά.  Είναι προφανές πως η κατάσταση είναι τόσο ρευστή και επικίνδυνη που προκαλεί έντονη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι. Παρακολουθούμε ξανά και ξανά το θέατρο που παραλόγου. Γεωστρατηγικά παιχνίδια διαδραματίζονται στη Συρία και στην περιοχή, απειλώντας την παγκόσμια ειρήνη. Η προσοχή είναι πώς θα συμπεριφερθεί η μια υπερδύναμη και με ποιον τρόπο θα αντιδράσει η άλλη. Είναι πρόδηλο πως από «ένα λάθος», από μια υπερβολική ενέργεια ή από την έλλειψη νηφάλιας σκέψης, ενδέχεται οι εξελίξεις να είναι αλυσιδωτές και επικίνδυνες.
ΣΤΟ στρατιωτικό και πολιτικό-διπλωματικό πεδίο το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο. Παλιά σενάρια, όμως, επαναλαμβάνονται. Για παράδειγμα, το καθεστώς Άσαντ κατηγορείται ξανά ότι έκανε χρήση χημικών στη περιοχή Ντούμα της ανατολικής Γούτα. Την ώρα που Δαμασκός και Μόσχα διαψεύδουν, πολλοί δυτικοί έχουν ήδη υιοθετήσει την κατηγορία αυτή. Δεν έγινε, ούτε σε αυτή την περίπτωση, έρευνα. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες όταν παίζονται «σημαντικότερα» συμφέροντα στη διεθνή σκακιέρα. Υπενθυμίζεται συναφώς πως το καθεστώς Άσαντ έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για χρήση χημικών. Σε εμπιστευτική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2016,  για χρήση χημικών στις επιθέσεις που διαδραματίζονταν στο πολεμικό πεδίο γίνονται αναφορές. Η έκθεση απέδιδε ευθύνη σε τρεις περιπτώσεις στον Άσαντ και μια στο Ισλαμικό Κράτος τη χρήση χημικών. Η αναφορά στην έκθεση ότι οι τζιχαντιστές διαθέτουν χημικά και τα έχουν ήδη χρησιμοποιήσει προκαλούν επιπρόσθετη ανησυχία. Γιατί γνωρίζουν όλοι πώς λειτουργούν, τόσο στο πεδίο του πολέμου όσο και στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος αθώων ανθρώπων, κυρίως σε δυτικές χώρες.
ΑΥΤΟ που απασχολεί όλους, τους πολίτες, τους λαούς της περιοχής, είναι να μην υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις που να μην μπορούν μετά να αντιμετωπιστούν. Κοντολογίς, να μην υπάρξει κλιμάκωση των συγκρούσεων με την εμπλοκή κι άλλων δυνάμεων. Θέλουμε να ελπίζουμε πως θα πρυτανεύσει η λογική και να τεθούν υπεράνω όλων των συμφερόντων, εκείνα που εξυπηρετούν την παγκόσμια ειρήνη και τους λαούς.
ΔΕΝ θα πρέπει η ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη Συρία, να εξαρτάται από τους στρατηγικούς σχεδιασμούς μιας ή περισσότερων χωρών. Θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της, συλλογικά και οφείλει απερίσπαστα να βρει λύσεις σε μια φλεγόμενη και ταλαιπωρημένη περιοχή. Τα Ηνωμένα Έθνη, οι ισχυρές χώρες που αποτελούν το Συμβούλιο Ασφαλείας, τα πέντε μόνιμα μέλη, θα πρέπει να αξιολογήσουν σοβαρά τα δεδομένα και να δράσουν συλλογικά. Δύσκολο το εγχείρημα, ιδιαίτερα όταν την περίοδο που διανύουμε, δυστυχώς, ξαναζούμε στη διεθνή πολιτική σκηνή τον ψυχρό πόλεμο. Αυτό που προέχει είναι να σταματήσει ο πόλεμος. Η Συρία έχει ισοπεδωθεί, ο πληθυσμός εκτοπίσθηκε για να σωθεί και όσοι έμειναν κινδυνεύουν. Μόνο τις εικόνες των παιδιών στη Συρία να βλέπει κάποιος από τηλεοράσεως, ή στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται, θα έπρεπε να ήταν αρκετό για να υπάρξει μια συλλογική παρέμβαση με μόνο στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων, με μόνη επιδίωξη την ειρήνη.   

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube