Weather Icon
Γενικά θέματα 21 Απριλίου 2018

Μάρκος Τρούλης: Ο αναχωματικός δακτύλιος και η πόρτα με τις δύο κλειδαριές

Μάρκος Τρούλης: Ο αναχωματικός δακτύλιος και η πόρτα με τις δύο κλειδαριές

Είναι λίγο παραπάνω από έναν αιώνα πριν, όταν ο Sir Halford Mackinder αναφέρθηκε στην Κεντρική Ευρασία –τη «Heartland», όπως την ονόμασε– με σκοπό να καταδείξει το ειδικό βάρος και τη σημασία ελέγχου της.
Η εν λόγω ανάλυση κατέστη στην πορεία των δεκαετιών η αλφάβητος της γεωπολιτικής, το εφαλτήριο οιασδήποτε άλλης ανάλυσης αναφορικά με τις διακρατικές σχέσεις στη λεγόμενη «πλανητική νήσο», ενώ συμπυκνώθηκε στην περίφημη ρήση: «Όποιος ελέγχει την ανατολική Ευρώπη κυριαρχεί στη “Heartland”. Όποιος ελέγχει τη “Heartland” κυριαρχεί στην πλανητική νήσο. Όποιος ελέγχει την πλανητική νήσο κυριαρχεί τον κόσμο».

Περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα ήρθε ο Nicholas Spykman, μιλώντας για «Rimlands», να αποδεχθεί την ουσία του επιχειρήματος του Mackinder, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο έλεγχος καθ’ αυτής της Κεντρικής Ευρασίας δεν αποτελεί προαπαιτούμενο και δύναται να επιτευχθεί μέσω του ελέγχου στρατηγικών σημείων στην περίμετρό της.

Για τον Spykman υπάρχουν «σημεία ασφυξίας», των οποίων ο έλεγχος συγκρατεί στο εσωτερικό της ευρασιατικής ηπείρου κάθε επίδοξο 
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube