Weather Icon

Τρόμος πάνω από την Κύπρο λόγω πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου

Τρόμος πάνω από την Κύπρο λόγω πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου

Ανδρέας Πιμπίσιης  
Η δημιουργία ενός πυρηνικού σταθμού στις νότιες τουρκικές ακτές στην ανατολική Μεσόγειο, είχε από νωρίς χαρακτηριστεί ως άκρως επικίνδυνο εγχείρημα από επιστήμονες.Η περιοχή όπου έχει επιλεγεί για να κτιστεί ο πυρηνικός σταθμός, το Άκκιουγιου, είναι σεισμογενής και επιστημονικά δεν ενδείκνυται για την ανέγερση ενός τέτοιου σταθμού.
Σ’ αυτό το αρνητικό δεδομένο έρχεται να προστεθεί και η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας η οποία βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με σχεδόν όλες τις χώρες της περιοχής. Αλλά και η εσωτερική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέπει σε κανένα να εφησυχάζει ότι ο εν λόγω σταθμός δεν θα βρεθεί στο στόχαστρο κάποιας οργάνωσης.
Όλα αυτά τα δεδομένα δεν καλύπτονται από τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί από ρωσικής πλευράς και από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος και ότι θα χρησιμοποιηθεί η τελευταία τεχνολογία.
Η χθεσινή τοποθέτηση της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και των πολιτικών κομμάτων, καταγράφει με τον ξεκάθαρο τρόπο τις ανησυχίες της Κύπρου από την ύπαρξη ενός πυρηνικού σταθμού σε μια απόσταση μόλις 64 χιλιομέτρων από τα βόρεια κυπριακά παράλια. Για ανησυχητική εξέλιξη μίλησε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, ενημέρωσε για τις εξελίξεις τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας τους κινδύνους που δημιουργούνται για την περιοχή από την ανέγερση ενός πυρηνικού σταθμού. Έντονη και η αντίδραση του ΑΚΕΛ, το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου της Τουρκίας. Αντιδράσεις υπήρξαν επίσης από ΕΔΕΚ, Οικολόγους και τον Δήμο Κερύνειας.
Στη Λευκωσία, ο πρέσβης της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι προσπάθησε χθες με τη σειρά του να διασκεδάσει τις ανησυχίες των Κυπρίων, σ’ ό,τι αφορά την αναβαθμισμένη συνεργασία ανάμεσα στη χώρα του και την Τουρκία.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στον “Φ” που κυκλοφορεί
 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube