Weather Icon
Ουγγαρία 9 Απριλίου 2018

Νίκησε το έθνος-κράτος: Συντριπτική νίκη Όρμπαν με 48,8% στις εκλογές στην Ουγγαρία

Νίκησε το έθνος-κράτος: Συντριπτική νίκη Όρμπαν με 48,8% στις εκλογές στην Ουγγαρία
  • Ο Βίκτορ Όρμπαν (κέντρο) είναι ο μεγάλος νικητής στις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία (φωτ.: EPA / Szilard Koszticsak)
Ο Βίκτορ Όρμπαν ενισχύθηκε μετά τη συντριπτική νίκη του κόμματός του χθες Κυριακή στις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία. Γεγονός που θα του επιτρέψει να συνεχίσει και να εδραιώσει τη συγκέντρωση των εξουσιών και τις αντιπαραθέσεις του με την ΕΕ.

Η επιτυχία ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους πρωθυπουργούς στην Ευρώπη είναι άνευ προηγουμένου: με σχεδόν όλα τα ψηφοδέλτια καταμετρημένα και έπειτα από την έντονη κινητοποίηση των ψηφοφόρων του το Φιντές συγκέντρωσε το 48,8% των ψήφων έχοντας προβάδισμα σχεδόν 30 μονάδων από το Γιόμπικ, το ακροδεξιό κόμμα.

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι το Φιντές συγκεντρώνει 133 έδρες στο Kοινοβούλιο σε σύνολο 199 και άρα ξανά την υπερπλειοψηφία, όπως και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2010 και το 2014, κάτι που θα του επιτρέψει να μπορεί να περνά συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι του δεν βιάστηκαν να συγχαρούν τον 54χρονο Όρμπαν, ο εθνικιστικός λόγος του οποίου κατά «της μεταναστευτικής εισβολής», της πολυπολιτισμικότητας και της φερόμενης παρέμβασης των Βρυξελλών αποτελούν σπαζοκεφαλιά για κάποια κράτη μέλη της ΕΕ.
Πράγα, Βαρσοβία και Γερμανός ΥΠΕΣ συγχαίρουν τον Όρμπαν
Σήμερα, ωστόσο, ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις συνεχάρη τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν για την «πειστική» νίκη του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, επισημαίνοντας στο Twitter ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του.
Από την πλευρά του και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Όρμπαν, τον πιο στενό σύμμαχο της Βαρσοβίας απέναντι στις Βρυξέλλες, για την εκλογική του νίκη.
Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ χαιρέτισε σήμερα την εκλογική νίκη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Επιπλέον, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει μια «πολιτική αλαζονείας και πατροναρίσματος» απέναντι σε μικρότερα κράτη μέλη όπως η Ουγγαρία. Ο Ζεεχόφερ, μέλος του βαυαρικού συντηρητικού κόμματος CSU, εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως τα αποτελέσματα των εκλογών αποδεικνύουν πως ο Όρμπαν απολαμβάνει μεγάλη υποστήριξη από τον πληθυσμό της Ουγγαρίας. Συνέστησε στην ΕΕ να επιδιώξει πιο «λογικές» σχέσεις με την Ουγγαρία και άλλα μικρότερα κράτη μέλη.

Η σύνθεση της νέας Βουλής στην Ουγγαρία, όπου κυριαρχεί το κόμμα του Όρμπαν (φωτ.: abouthungary.hu)
Στο μεταξύ, το δεξιό, εθνικιστικό κόμμα Γιόμπικ που κατέλαβε τη δεύτερη θέση (26 έδρες στην επόμενη Βουλή). Αποτέλεσμα που εξώθησε τον Γκάμπορ Βόνα, τον ηγέτη του Γιόμπικ, να υποβάλει την παραίτησή του.
Επίσης, το προεδρείο των Σοσιαλιστών, του κεντροαριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία, υπέβαλε την παραίτησή του μετά τη συντριπτική ήττα του από το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Φίντες του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος Γκιούλα Μόλναρ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube