REAL TIME |

Weather Icon

Γιατί και το Ιράκ (και άλλοι) ενδιαφέρεται να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400;

Γιατί και το Ιράκ (και άλλοι) ενδιαφέρεται να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400;
«Γιατί το Ιράκ, σύμμαχος των ΗΠΑ, ενδιαφέρεται να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400;»

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το Ιράκ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 Sam.
Ταυτόχρονα, η Αίγυπτος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων για την αγορά ρωσικών όπλων και, σύμφωνα με τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στη Μόσχα, η χώρα του έχει σχεδόν φθάσει στο τελικό στάδιο της συμφωνίας για την παράδοση των συστημάτων S-400.

Τα κίνητρα
Οι χώρες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το ρωσικό σύστημα S-400 είναι από τους πιο σημαντικούς και ισχυρούς συμμάχους της Ουάσιγκτον στην περιοχή και , κατά κανόνα, αγοράζουν αμερικανικά όπλα.

Τι τους ωθεί να στραφούν στα ρωσικά όπλα όταν μπορούν να αποκτήσουν αμερικανικά όπλα;

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Δρ Σουμπχί Ναζίμ, πιστεύει ότι όταν οι Άραβες σύμμαχοι της Ουάσιγκτον συγκρίνουν τα S-400 και τα αμερικανικά όπλα, κάνουν μια επιλογή υπέρ του ρωσικού συστήματος, καθοδηγούμενοι από λογικούς λόγους και κίνητρα.

Ο Ναζίμ συνόψισε τους εξής λόγους:

Πρώτον, μετά την ανάπτυξη του ρωσικού συστήματος στη Συρία, έχει γίνει πιο δημοφιλής από τα αμερικανικά συστήματα.

Δεύτερον, παρέχει το εύρος ανίχνευσης και καταστροφής στου στόχου σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, το οποίο δεν μπορούν να κάνουν τα αμερικανικά συστήματα.

Τρίτον, τα ρωσικά όπλα είναι φθηνότερα από τα αμερικανικά όπλα και συνεπώς το κόστος αυτού του συστήματος είναι μικρότερο από αυτό των ομολόγων του στις ΗΠΑ στην τελική αγορά.

Τέταρτον, η Ρωσία προσφέρει ευνοϊκούς όρους πληρωμής, όπως η δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις ή σε πίστωση, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.

Πέμπτον, οι χώρες που δεν είναι παραγωγοί όπλων τείνουν να αναζητούν όπλα από διαφορετικές πηγές, ώστε να μην κρατηθούν όμηροι από τη μία πλευρά.

Έκτον, τα ρωσικά όπλα αποδείχθηκαν καλά, σε αντίθεση με τα αμερικανικά, χάρη στην προστασία των συμμάχων στην περιοχή, ειδικά στη διαφύλαξη του μελλοντικού σημαντικού συμμάχου- του συριακού καθεστώτος.

Έβδομον, η αγορά της Τουρκίας του συστήματος S-400 και η αδυναμία της Ουάσιγκτον να την αποτρέψει από αυτό το αίτημα οδήγησαν ορισμένες αραβικές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα.

Χάος και σύγχυση στις περιφερειακές σχέσειςΑπό την πλευρά του, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών, Αχμέντ Σαΐντ Ναβφάλ, είπε ότι σήμερα υπάρχει χάος και σύγχυση στις διεθνείς και περιφερειακές σχέσεις στον κόσμο, και ως εκ τούτου, οι παρούσες συνθήκες αναγκάζουν τους Άραβες να μην εμπιστεύονται το σύστημα ενός μονοπολικού κόσμου στο πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ορισμένες χώρες αγοράζουν όπλα από χώρες όπως η Ρωσία και η Κορέα. Οι Άραβες δεν αγοράζουν όπλα από μία μόνο χώρα, έτσι ώστε να μην δημιουργήσουν ένα αδύνατο σημείο στο μέλλον, γιατί η προμήθεια από πολλές χώρες δίνει τη δυνατότητα να έχουν την απαιτούμενη συντήρηση και εξοπλισμό σε κάθε περίσταση», δήλωσε ο Ναβφάλ.

Πρόσθεσε, ότι οι Άραβες πρέπει να λάβουν υπόψη ότι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Τέλ Αβίβ θα επηρεάσουν την απόφασή της να πουλήσει όπλα σε αυτούς.

«Πιστεύω ότι η Ουάσιγκτον δεν θα εγκαταλείψει τις πωλήσεις όπλων στους Άραβες συμμάχους της, μόνο και μόνο επειδή αγοράζουν το ρωσικό πυραυλικό σύστημα», ανέφερε ο Ναβφάλ.

Ο αντίκτυπος αυτών των συναλλαγών στις σχέσεις με την ΟυάσιγκτονΗ ανάπτυξη του συστήματος S-400 από τη Ρωσία στη Συρία, προκάλεσε μεγάλή ανησυχία για το Ισραήλ, επειδή αυτά τα συστήματα πυραύλων θα επηρεάσουν τη διεξαγωγή οποιασδήποτε επιχείρησης της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Τελ Αβίβ, όπως είναι γνωστό, είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Η επιθυμία των άλλων τους συμμάχων να αποκτήσουν το ρωσικό σύστημα θα επηρεάσει τις σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον;

Ο στρατιωτικός αναλυτής Σουμπχί Ναζίμ πιστεύει ότι η επιθυμία των Αράβων συμμάχων των ΗΠΑ, να αγοράσουν το ρωσικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις τους με αυτές.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο «καρότο και μαστίγιο» για να αποτρέψουν αυτές τις χώρες να αποκτήσουν ρωσικά όπλα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, προειδοποίησαν το Ιράκ για σοβαρές συνέπειες, αν και η Βαγδάτη αρνήθηκε την πρότασή της να αγοράσει αυτό το σύστημα. Προσπάθησαν, επίσης, να αναγκάσουν τη Σαουδική Αραβία, να αρνηθεί την αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων πέρυσι», είπε.

«Δεν νομίζω ότι η επιθυμία των Αράβων να αγοράσουν το S-400 θα επηρεάσει σοβαρά τις σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον από την άποψη της στρατηγικής, με την έννοια ότι η συμμαχία μεταξύ των αραβικών χωρών και των ΗΠΑ είναι στρατηγική σχέση», δήλωσε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Αχμέντ Σαΐντ Ναβφάλ.

«Η αγορά των ρωσικών όπλων δεν θα επηρεάσει αυτήν την ένωση, αφού οι αραβικές χώρες δεν μπορούν να αποστασιοποιηθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αραβικές χώρες επιθυμούν να αγοράσουν διαφορετικά όπλα, αλλά την ίδια στιγμή επιδιώκουν να διατηρήσουν τους δεσμούς με την Ουάσιγκτον, γιατί είναι πολύ αδύναμες να ξεφύγουν από τον κύριο σύμμαχό τους, ειδικά όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την επιβίωση των χωρών αυτών και τους υπόσχονται προστασία σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής», πρόσθεσε ο Νάβφαλ.

Τέλος της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή;
Οι αραβικές χώρες, ειδικά εκείνες που διατηρούν στρατηγικές συμμαχίες με την Ουάσιγκτον, επιδιώκουν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία αγοράζοντας ρωσικά όπλα. Το μόνο ερώτημα είναι, έχει μειωθεί η αμερικανική επιρροή στην περιοχή;

«Αναμφισβήτητα πιστεύω ότι η αμερικανική επιρροή στην εποχή του Τραμπ, έχει μειωθεί σημαντικά και μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα μονοπολικό σύστημα στον κόσμο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά απέτυχαν», ανέφερε ο Νάβφαλ.

«Από την άλλη πλευρά, η Αμερική ήταν κάποτε βασικός παράγοντας στην περιοχή, αλλά σήμερα η Ρωσία έχει εισέλθει δυναμικά και απέκτησε ήδη ισχυρές θέσεις στη Συρία», πρόσθεσε.

Με τη σειρά του, ο Σουμπχί Ναζίμ πιστεύει ότι η επιθυμία των Αράβων να αγοράσουν όπλα από άλλες χώρες και όχι από τον κύριο σύμμαχό τους, είναι σαφής απόδειξη της μείωσης της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή και μείωσης της εμπιστοσύνης των Αράβων προς τις ΗΠΑ.

Ο Ναζίμ εξηγεί τη μείωση της εμπιστοσύνης των Αράβων στην Ουάσιγκτον με τους εξής λόγους:

Πρώτον, η αδυναμία των ΗΠΑ να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στο Ιράκ, καθώς και οι άδειες υποσχέσεις για αποκατάσταση της χώρας εκτός από την καταστροφή ήταν και η αποσύνθεση του Ιράκ ως αποτέλεσμα της αμερικανικής κατοχής.

Δεύτερον, η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ στα τέλη του 2011, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση αστάθειας και το ότι οι ΗΠΑ προσανατολίσθηκαν αποκλειστικά στον έλεγχο του Ιράν, παραμελώντας το Ιράκ, είναι ένα γεγονός που συνεχίζεται από το 2003 μέχρι σήμερα.

Τρίτον, η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε βίαιη δύναμη για να σώσει το Ιράκ από το Ισλαμικό κράτος, που οδήγησε στην καταστροφή δεκάδων μεγάλων πόλεων και χωριών ως αποτέλεσμα της βομβιστικής επίθεσης της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Το ρωσικό σύστημα S-400 παρέχει αξιόπιστη προστασία από τους πυραύλους και είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα αεράμυνας. Είναι γνωστό ότι η Ρωσία άρχισε το να αναπτύσσει μετά την ολοκλήρωση του S-300.

Από το 2007, τα συστήματα S-400 χρησιμοποιούνται ενεργά στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Τα συστήματα S-400 SAM σχεδιάσθηκαν για να παρέχουν υψηλό βαθμό πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής προστασίας.

(Στοιχεία από news.rambler.ru)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube