Weather Icon
Λίβανος 5 Μαρτίου 2018

Bloomberg: Ποια είναι η νέα…«Ελλάδα»

Bloomberg: Ποια είναι η νέα…«Ελλάδα»
Η τρίτη πιο υπερχρεωμένη χώρα στον πλανήτη, αρχίζει να θυμίζει οικονομικά ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα. Αυτό επισημαίνει το Bloomberg σε ανάλυσή του για την κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στον… Λίβανο.
«Αν η διάσωση της Ελλάδας ως μέλους του ευρώ ήταν κρίσιμη για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, τότε του Λιβάνου είναι καθοριστικής σημασίας για να διατηρηθεί ό,τι έχει απομείνει από την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή» σχολιάζει το πρακτορείο και παραθέτει τα οικονομικά δεδομένα για τη χώρα, που έχει επιβαρυνθεί περισσότερο από κάθε άλλη από την προσφυγική κρίση, δεχόμενη 1,5 εκατομμύριο Σύρους στο έδαφός της.

Οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς των εσόδων, το κόστος δανεισμού της χώρας στις αγορές ομολόγων βαίνει αυξανόμενο και οι τραπεζικές καταθέσεις αυξάνονται με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει έτσι “φουσκώσει” πάνω από το 10% του ΑΕΠ και το χρέος έχει φτάσει στα 79 δισ. δολάρια ή 150% του ΑΕΠ, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να υπολογίζει ότι θα ανέλθει στο 180% μέσα σε μία πενταετία.
«Μία τέτοια εξέλιξη στο χρέος θα φέρει ουσιαστικά τον Λίβανο στη θέση, που βρίσκεται η Ελλάδα  σήμερα, μετά και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία» αναφέρει το Bloomberg. Θυμίζει δε πως η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα με υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αν και αυτό βρίσκεται εν πολλοίς στα χέρια των Ιαπώνων, με αποτέλεσμα να μην ανησυχεί ιδιαίτερα.
Σημειώνεται ότι το περισσότερο από το 70% των δαπανών του Λιβάνου κατευθύνεται σε κρατικούς μισθούς και την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ ένα 10% διατίθεται για επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος. Πέρυσι η Βουλή υπερψήφισε προϋπολογισμό για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια.
Τις οικονομικές δυσκολίες επιτείνει και η εκτεταμένη διαφθορά, με την χώρα να φιγουράρει στην 143η θέση, μεταξύ 180 κρατών, στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας.
naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube