REAL TIME |

Weather Icon

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας
Το εδώ link οδηγεί σε ένα Τουρκικό think tank που συνεργάζεται με το εκεί ΥΠΕΞ. 

Είναι σημαντικό λοιπόν να δεί κάποιος πώς τα πιο πρόσφατα άρθρα και κείμενα , συμπεριλαμβανομένου και του κ. Νταβούτογλου, αναφέρονται σε ένα και μόνο θέμα … ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Πριν από χρόνια είχα πέσει σε ένα torrent file που μοιραζόταν μέσα από συγκεκριμένο forum και αναφερόταν στο black book of strategy της Τουρκίας. 
Ήταν ουσιαστικά ένα pdf με ένα σύνολο αναφορών και μελετών (μεγέθους 5.5 GB εξού και ήταν torrent) που έδειχνε την στρατηγική της Τουρκίας.
Σε αυτό οι 4 πυλώνες που έδειχνε ήταν οι ακόλουθοι.
– Επιθετική οικονομία.
– Ανεξάρτητη και αυτόνομη πολεμική βιομηχανία.
– Να αναγνωριστεί η Τουρκία ως ισότιμος παίκτης στην περιοχή της με μεγάλες δυνάμεις.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η Τουρκία τότε ( 2014 νομίζω ) έδειχνε έλλειμα  20% στο ενεργειακό ισοζύγιο της και οι ανάγκες της ως το 2050 που είχε αναφορές (ναι.. μέχρι τότε είχε) θα πενταπλασιαστούν.

Η Τουρκία λοιπόν έχει μόνο ένα πράγμα σαν στρατηγική αυτή την στιγμή αφού λίγο πολύ τα πρώτα 3 τα έχει καταφέρει. Να βρεί πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια. Αυτός είναι ο οδηγός(ΑΝΣΚ) της όποιας τακτικής της. 
Ούτε να κατακτήσει την Ελλάδα θέλει (τι να την κάνει; )… ούτε να πολεμήσει και να μας κερδίσει. Αντίθετα θέλει να έχει μια πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια που είναι και δίπλα της (Συρία , Αιγαίο, Αρμενία). 
Στις δύο περιπτώσεις έφαγε πάγο… στο Αιγαίο και στην Κύπρο μένει να κινηθεί. Αλλιώς ούτε η οικονομία της μπορεί να αντέξει την προμήθεια ενεργειακών φορτίων από Ρωσία και ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο, … ενώ θα χάσει και μέρος της ισχύος της έτσι. Εκτός αυτού, ούτε 40 δις έχει να χτίσει πυρηνικά εργοστάσια (20 δις το ένα προσφορά Πούτιν), ούτε θέλει να έχει δεσμεύσεις σε όποιες αποφάσεις της.
Για αυτό καλό είναι να περιμένουμε εκτεταμένα ρίσκα της καθώς τα κοιτάσματα στο Αιγαίο είναι η τελευταία δίοδος της, ειδικά καθώς η Αρμενία είναι υπό προστασία Ρωσίας… και η Συρία.. πέρα από το κλάδος ελιάς και τους Κούρδους , δεν θα δώσει πρόσβαση στον Ερντογάν. Είναι εμφανές αυτό τόσο από Κρεμλίνο όσο και από Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube