REAL TIME |

Καμμένος: Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία

Καμμένος: Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία
  • (Φωτ.: Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ)
Στην παραδοχή ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί ένα επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία προχώρησε ο Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε πως οι τουρκικές παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου έχουν κλιμακωθεί.

«Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροσκάφη έξω από τον εναέριο χώρο μας», συμπλήρωσε, λέγοντας ακόμα πως η Ελλάδα είναι κατά βάση στο έλεος ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί. Με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, που είναι τόσο ελληνικός όσο και ευρωπαϊκός, η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, και γι’ αυτό η Αθήνα αναφέρει κάθε περιστατικό σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Στη συνέντευξή του ο Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι η Τουρκία ασκεί πραγματική πίεση στην Ελλάδα. Σε ένα χρόνο, οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων αυξήθηκαν κατά 450%, ενώ του εναέριου χώρου κατά 48%. «Η εξήγηση έγκειται στην κατάσταση στη Συρία και στη σύγκρουση με τους Κούρδους. Οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στο θύλακα του Αφρίν και προσπαθούν να εξαγάγουν τις εντάσεις στην Ελλάδα», σημείωσε.
Όσον αφορά το περιστατικό στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τόνισε ότι κανονικά θα είχε επιλυθεί από τους ΑΓΕΕΘΑ των δύο στρατών. «Σήμερα βλέπουμε κλιμάκωση μετά την απόφαση του Τούρκου Εισαγγελέα να μην παραδώσει τους δύο στρατιώτες μας στο ελληνικό προξενείο μέχρι τη δίκη τους. Αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο στρατιώτες περιπολούσαν σε μια περιοχή που είναι γνωστή για διακίνηση ανθρώπων και αποτελεί σημείο εισόδου για τους παράνομους μετανάστες. Αυτοί οι στρατιώτες ακολούθησαν ένα μονοπάτι που θα οδηγούσε σε διακινητές, και πέρασαν την τουρκική επικράτειας για λίγα μέτρα. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας. Τέτοια περιστατικά πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά», υπογράμμισε.
Σχολιάζοντας το μπλοκάρισμα των Τούρκων στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία θα ήθελε να συμπεριφερθεί στο θέμα, αλλά και στο Αιγαίο όπως στη Συρία και το Ιράκ. «Όμως η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι χώρες της Μέσης Ανατολής. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και απαιτούμε από την Τουρκία να κάνει το ίδιο είτε πρόκειται για θέματα που άπτονται του δικαίου της θαλάσσης ή του δικαίου σε θέματα ενέργειας. Αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο Κύπρο και Τουρκία αλλά και όλες τις χώρες των οποίων οι εταιρείες ενέργειας έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, δηλαδή τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Ισραήλ. Έχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους», επισήμανε.
Παράλληλα, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος που βρέθηκε στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σχολίασε με νόημα στη Liberation ότι «οι Έλληνες μιλούν για παραβίαση του θαλάσσιου ή του εναέριου χώρου. Αλλά όλα εξαρτώνται από την ανάγνωση των διεθνών συνθηκών. Και δεν τις διαβάζουμε με τον ίδιο τρόπο». Σε σχόλιό της η γαλλική εφημερίδα ανέφερε: «Η Συνθήκη της Λοζάνης, που υπεγράφη το 1923, ορίζει τα σημερινά σύνορα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τα οποία ο Ερντογάν θέλει να αναθεωρήσει».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube