REAL TIME |

Weather Icon

Energean: Από την Καβάλα στο City του Λονδίνου

Energean: Από την Καβάλα στο City του Λονδίνου
 
Μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου αναμένεται να έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την πρώτη μεγάλη δημόσια προσφορά μετοχών πετρελαϊκής εταιρείας του 2018. Πίσω από το πρώτο φετινό μεγάλο πετρελαϊκό IPO βρίσκεται μια ελληνική εταιρεία, η οποία κατάφερε μέσα σε 11 χρόνια να εξελιχθεί από έναν μικρό παίκτη που είχε στην κατοχή του ένα περιορισμένο υπό εξάντληση κοίτασμα στην Καβάλα σε έναν περιφερειακό παίκτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με ισχυρές φιλοδοξίες, και να είναι η πρώτη ξένη εταιρεία που θα αναπτύξει στη θαλάσσια οικονομική ζώνη του Ισραήλ το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της χώρας.

Ο λόγος για την Energean Oil and Gas, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την πρόθεσή της να διαθέσει στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου μετοχές της προκειμένου να αντλήσει ποσό 500 εκατ. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα αξιοποιηθεί για τη μεγάλη επένδυση στο Ισραήλ. Εκεί η Energean Israel, στην οποία η Energean διαθέτει το 50,0001% (το υπόλοιπο 49,9999% ανήκει στην Kerogen Capital), έχει στην κατοχή της τα δύο κοιτάσματα Kasish & Tanin, με εκτιμώμενο μέγεθος 2,4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 32,8 εκατ. ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου.

Χρηματοδότηση
Μάλιστα, η Energean Israel έχει υπογράψει συμφωνίες για την πώληση 4,1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και το μόνο που απομένει για να οριστικοποιηθεί η τελική επενδυτική απόφαση είναι να εξασφαλιστεί το χρηματοδοτικό σχήμα για την αναγκαία επένδυση, προϋπολογισμού 1,6 δισ. δολαρίων.

Πράγματι, από τα 500 εκατ. δολάρια, στόχος είναι τα 350 εκατ. δολ. να διατεθούν για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Karish & Tanin. Εκτός από τα κεφάλαια της IPO, πάντως, η Energean έχει ήδη εξασφαλίσει και την υπόλοιπη χρηματοδότηση, καθώς υπέγραψε δεσμευτική επιστολή με κοινοπραξία ισραηλινών και διεθνών τραπεζών για κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 1,25 δισ. ευρώ, τριετούς ωρίμανσης, για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο ποσό που θα αντληθεί, αυτό θα διατεθεί για άλλες ερευνητικές επενδύσεις (22 εκατ. δολ.), εκπλήρωση εταιρικών σκοπών (53 εκατ. δολ.), υποχρεωτικές πληρωμές στους ιδρυτικούς μετόχους (10 εκατ. δολ.), αλλά και για την κάλυψη των εξόδων της έκδοσης και άλλων εξόδων (22 εκατ. δολ.).

Η απόφαση

Να σημειωθεί ότι συντονιστές της έκδοσης είναι η Morgan Stanley και η Citigroup, ενώ χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα είναι η Rothschild. Από τις επαφές που θα έχουν με θεσμικά χαρτοφυλάκια και επενδυτές και τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί για την έκδοση, αναμένεται να καθοριστεί ο αριθμός των μετοχών αλλά και η τιμή διάθεσης. Ήδη, πάντως, κατά τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Energean έχει υπάρξει εκτενής κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ, για τον πρόσθετο λόγο ότι η συγκεκριμένη δημόσια προσφορά δεν είναι μόνο η πρώτη του 2017, αλλά και το πρώτο μεγάλο πετρελαϊκό IPO από το 2014. Συγκεκριμένα, η τελευταία μεγάλη είσοδος πετρελαϊκής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν τον Αύγουστο του 2014, όταν η Savannah Petroleum (εταιρεία με δραστηριότητα στη Νιγηρία) συγκέντρωσε 50 εκατ. δολάρια. Έκτοτε, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν, το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα πετρελαϊκά IPOs ατόνησε και πραγματοποιήθηκαν μόνο μικρά deals.

Καθώς, όμως, οι τιμές του “μαύρου χρυσού” έχουν ανακάμψει, το ενδιαφέρον για την αγορά έρευνας και παραγωγής έχει επανέλθει. Μάλιστα, εκτός από την Energean, αρκετές εταιρείες του κλάδου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εισαγωγή είτε στην κύρια είτε στην εναλλακτική αγορά του Λονδίνου.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο IPO του 2018, και όχι μόνο, αναμένεται να προέλθει από τον γίγαντα των πετρελαίων, τη σαουδαραβική Saudi Aramco, η οποία σκοπεύει να διαθέσει το 5% των μετοχών της. Με εκτιμώμενη αξία στα 2 τρισ. δολάρια, η διάθεση του 5% αναμένεται να οδηγήσει στη δημόσια προσφορά μετοχών αξίας 100 δισ. δολαρίων, που θα είναι και το μεγαλύτερο IPO στον κόσμο.

(capital.gr) energypress.gr/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube