Weather Icon

Κρίσιμο crash-test στην κυπριακή ΑΟΖ – Αποκλεισμό του Οικοπέδου 3 επιβάλει η Τουρκία

Κρίσιμο crash-test στην κυπριακή ΑΟΖ – Αποκλεισμό του Οικοπέδου 3 επιβάλει η Τουρκία

του Νίκου Μελέτη 



«Νεκρή Ζώνη» επιχειρεί να επιβάλλει με πειρατικό τρόπο η Τουρκία γύρω από το Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιήσει γεώτρηση για λογαριασμό της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ENI/TOTAL το γεωτρύπανο Saipem 12000, το οποίο παραμένει κινητοποιημένο 15 μίλια μακριά από τον προορισμό του, μετά την παρέμβαση τουρκικών πολεμικών σκαφών.
Η Τουρκία ανήσυχη και από τις «καλές ειδήσεις» που ήρθαν την προηγουμένη εβδομάδα από την γεώτρηση της ΕΝΙ στο Οικόπεδο 6, επιδιώκει να διακόψει εμπράκτως το πρόγραμμα έρευνας και αξιοποίησης φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ, με απειλές τόσο προς την Κύπρο όσο και στις ξένες εταιρίες, με τρόπο μάλιστα που αμφισβητούν την ίδια την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου είναι σε εξέλιξη έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με την κυπριακή κυβέρνηση να ενημερώνει την Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον, ενώ είναι σε ανοικτή γραμμή με την Ρώμη. Αναμένεται, μάλιστα, η έκβαση των διαβουλεύσεων της ιταλικής πλευράς με την τουρκική κυβέρνηση. 

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube