REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Κορέα – Βόρειος Κορέα 16 Φεβρουαρίου 2018

Οι ΗΠΑ Δυσφορούν Για την Ενδο-Κορεατική Άνοιξη

Οι ΗΠΑ Δυσφορούν Για την Ενδο-Κορεατική Άνοιξη
Αθλήτριες της Βόρειας Κορέας στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Μ.Κ. Bhadrakumar, Indian Punchline, 14-2-2018

[Το πρόσωπο και η συμπεριφορά του Αμερικανού Αντιπροέδρου Πενς στο επίσημο γεύμα και στις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότιο Κορέα, απεικόνισε παραστατικά τις αντιδράσεις του λεγομένου «βαθέως κράτους» της Ουάσιγκτον για την απροσδόκητη αιθρία στις σχέσεις των δυο εχθρών-αδελφών κρατών της Κορέας, τα 76 εκατομμύρια πληθυσμού των οποίων απειλούνται με τον ίδιο πυρηνικό όλεθρο σε περίπτωση πολέμου. Ύφεση όμως της έντασης στα σύνορά τους και συμφιλίωση μεταξύ τους θα καταργούσε και την υποτιθέμενη ανάγκη αμερικανικών χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών βάσεων και στρατευμάτων, που καθιστούν την Νότιο Κορέα ισχυρό οχυρό ορμητήριο, κοντά στα σύνορα Κίνας και Ρωσίας. Εκεί βρίσκεται και το πρόβλημα του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν, στο οποίο αναφέρεται το κατωτέρω άρθρο του οξυδερκούς Ινδού διπλωμάτη και αναλυτή.]

Παρουσίαση Μιχαήλ Στυλιανού

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ανέτρεψε όλες τις σκοτεινές προβλέψεις, ότι μετά τους ολυμπιακούς αγώνες θα επανεμφανίζονταν οι εντάσεις μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών

Η πρόσκληση του Κιμ στον Πρόεδρο της Νοτίου Κορέας Μουν Τζάε-Ιν μπορεί να θεωρηθεί ως μεταβολή των δεδομένων. Ο Μουν δεν δεσμεύθηκε και δήλωσε ότι πρέπει προηγουμένως να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις. Το σημαντικό είναι ότι ο Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας ούτε δέχτηκε, αλλά ούτε απέρριψε την πρόσκληση. ΄Όπως είπε ένας υψηλός αξιωματούχος της Νοτίου Κορέας, ο Μουν ουσιαστικά αποδέχτηκε την πρόσκληση. Και αυτό καλεί σε κάποιες εξηγήσεις.

Εάν εξαρτιόταν μόνο από αυτόν, ο Μουν μπορεί να ήθελε να πάει στην Πιονγκγιάνγκ. Αλλά για την απόφαση βαρύνουν και άλλοι παράγοντες. Πρώτο από όλα, η Βόρειος Κορέα θα πρέπει να θέσει σε αναστολή τις δοκιμές των πυραύλων της, και προπάντων τις πυρηνικές δοκιμές. Η πρόσκληση του Κιμ υπονοεί ότι ο η Πιονγκγιάνγκ είναι έτοιμη να σταματήσει τις δοκιμές, τουλάχιστον κατά την διάρκεια των αγώνων. Αλλά εάν τα μικτά αμερικανο-κορεατικά στρατιωτικά γυμνάσια ξαναρχίσουν κοντά στα σύνορα της Βόρειας Κορέας, τίποτε πια δεν θα είναι προβλέψιμο. [ Η Βόρειος Κορέα θεωρεί αυτά τα γυμνάσια σαν μιαν μείζονα απειλή εναντίον της εθνικής ασφάλειας της.]

΄Ετσι, ο Μουν αντιμετωπίζει την βαριά υποχρέωση να πείσει την κυβέρνηση Τραμπ να αναβάλει τα προσεχή στρατιωτικά γυμνάσια. Οι ΗΠΑ επιμένουν η Βόρεια Κορέα να αναστείλει μονομερώς τις δοκιμές των πυραύλων της, συμβατικών και πυρηνικών και αρνείται οποιονδήποτε συσχετισμό μεταξύ των αμυντικών ερευνών της Βόρειας Κορέας και των μικτών γυμνασίων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, που διεξάγονται σε τακτά διαστήματα κάθε χρόνο, στα σύνορα με την Βόρειο. Ως εκ τούτου, η φρόνιμη επιλογή θα ήταν να υιοθετηθεί η πρόταση της Ρωσίας και της Κίνας για την «διπλή αναστολή» -δηλαδή Νότιος Κορέα και ΗΠΑ να αναστείλουν τις στρατιωτικές ασκήσεις και η Βόρειος Κορέα να αναστείλει αντίστοιχα τις πυραυλικές δοκιμές.

Το κινεζικό πρακτορείο Ξιν Χούα μετέδωσε πως, κατά την επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, ο Κρατικός Σύμβουλος Γιανγκ Τζιεχί αντάλλαξε ιδέες για το θέμα των πυρηνικών στην κορεατική Χερσόνησο. Ο Γιανγκ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Τραμπ και συναντήθηκε με τον υπουργό των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας ΜακΜάστερ και τον ιδιαίτερο σύμβουλο και γαμπρό του Προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ. Το Ξιν Χούα επικαλέστηκε μιαν έκκληση του Γιανγκ για « παγκόσμια υποστήριξη, ώστε οι ενδο-κορεατικές σχέσεις να διατηρήσουν την σημερινή δυναμική προς την ύφεση στην χερσόνησο.» Ο Γιανγκ δήλωσε πως το Πεκίνο ελπίζει να διατηρήσει « την επικοινωνία και τον συντονισμό του» με την Ουάσιγκτον στην αναζήτηση μιας λύσης του κορεατικού προβλήματος.

Είναι σημαντικό ότι και ο Κινέζος Πρόεδρος απέστειλε επίσης έναν ειδικό απεσταλμένο στον Πρόεδρο Μουν της Νότιας Κορέας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το περασμένο Σάββατο, ο Χαν Ζενγκ, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος [δηλαδή ένα των επτά κύριων στελεχών του ΚΚΚ], συνάντησε τον Πρόεδρο Μουν. ( Ο Μουν δέχτηκε τον Χαν προτού προεδρεύσει δείπνου που παρατέθηκε στην υψηλή επιπέδου αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας, υπό τον Κιμ Υόνγκ-ναμ, πρόεδρο του Προεδρείου της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης. Κατά το Ξιν Χούα, ο Χαν εξέφρασε την υποστήριξή του στην διαδικασία «συμφιλίωσης και συνεργασίας» μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δυο πλευρές θα συναντηθούν στα μισά του δρόμου και θα καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για την μείωση των εντάσεων.»

Μολονότι η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη και είναι δύσκολο να προβλεφτούν οι εξελίξεις, υπάρχουν πολλές πιθανότητες τελικά να καταφέρει ο Μουν να μεταβεί στην Πιονγκγιάνγκ. Με άλλα λόγια, η Νότιος Κορέα δεν πνίγεται ίσως από ενθουσιασμό να ξαναρχίσει τα στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ στο μέλλον. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Τύπου, ο Μουν είχε ήδη μιαν θυελλώδη συζήτηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό ΄Αμπε πάνω σ΄αυτό το ζήτημα. Ο Μουν απέρριψε κατηγορηματικά την σύσταση του ΄Αμπε να ξαναρχίσει τα μικτά γυμνάσια με τις ΗΠΑ χωρίς καθυστέρηση.

Παράλληλα η κοινή γνώμη στη Νότια Κορέα αρχίζει να αλλάζει στάση. Αποδεικνύεται ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ελίχθηκε λαμπρά, στέλνοντας την νεαρή αδελφή του Κιμ Υό-γιονγκ με την αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου για την τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων. ΄Ηταν το πρώτο μέλος της ηγετικής οικογένειας στην Πιονγκγιάνγκ που επισκέπτεται τη Νότιο Κορέα από την αρχή του Κορεατικού Πολέμου στην δεκαετία του 1950 και οι Νότιο-Κορεάτες ενθουσιάστηκαν.

Είναι σαφές ότι η βόρειο-κορεατική συμμετοχή έκοψε ήδη την φόρα της εκστρατείας των αμερικανικών πιέσεων. Κάποιες κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας έχουν ήδη προσωρινά αναβληθεί έως το τέλος των αγώνων. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η εκστρατεία των αμερικανικών πιέσεων μπορεί να ξαναρχίσει μέσα στο νέο κλίμα της ύφεσης μεταξύ των δύο κορεατικών κρατών.

Ο Μουν βαδίζει επάνω σε αυγά. Είναι βέβαιο πως δεν θέλει να χάσει αυτό το άνοιγμα ευκαιρίας για μια διαδικασία ειρήνευσης με τον Κιμ. Αλλά από την άλλη πλευρά ένα ταξίδι άνευ όρων στην Πιονγκγιάνγκ θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνο. Αναλαμβάνοντας αυτό το ρίσκο, ο Μουν όχι μόνο θα εξόργιζε την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά επιπλέον είναι γεγονός ότι ο Κιμ δεν σηματοδότησε μέχρι τώρα καμία διάθεση να συζητήσει για από-πυρηνικοποίηση. Θα μπορούσε μάλιστα να υποτεθεί ότι ο Κιμ απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να προχωρήσει στο πρόγραμμα του πυρηνικού εξοπλισμού της χώρας του. Αλλά για να μπορέσει να διαπραγματευθεί ο Μουν με τον Κιμ είναι προπάντων απαραίτητο να έχει την συγκατάθεση των ΗΠΑ.

Οπωσδήποτε, η Ουάσιγκτον δεν είναι ακριβώς ευτυχής για την πρόσφατη βελτίωση των κορεατικών σχέσεων. Η συμμαχία ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας δείχνει ήδη σημεία διαφωνίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού πρακτορείου Ασοσιέτετ Πρες; « Η απόπειρα του Πενς να απομονώσει την Βόρειο Κορέα καταρρέει.»

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube