Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Σαν σήμερα, το 1922, Πόντιοι αντάρτες εξοντώνουν τον στενό συνεργάτη του Κεμάλ, Τζεμάλ Τζεβήτ

Δημοσιεύτηκε στις

Σαν σήμερα, το 1922, Πόντιοι αντάρτες εξοντώνουν τον στενό συνεργάτη του Κεμάλ, Τζεμάλ Τζεβήτ

Στις 23 Φεβρουαρίου 1922, με μια ηρωική καταδρομική επιχείρηση, ομάδα ανταρτών του Πόντου εξοντώνει έναν από τους στυγερότερους σφαγείς του ποντιακού ελληνισμού, τον Τζεμάλ Τζεβήτ, ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή του σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ για την κατάπνιξη της ποντιακής αντιστάσεως.

Η καταδρομική επιχείρηση, που ήλθε εις πέρας χάρις στην μέχρι θανάτου τόλμη εννέα ριψοκίνδυνων μαχητών, οργανώθηκε και αποφασίστηκε γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες επιβίωσης και επιτυχίας ήταν ελάχιστες.
Ανάμεσα στους καταδρομείς που επιλέχθηκαν, υπήρχαν εξαιρετικά έμπειροι αντάρτες οι οποίοι είχαν διακριθεί σε προηγούμενες επιχειρήσεις, όπως ο Σάββας Κερεμίδης, ο Σταύρος Γιαλίδης και ο Σωκράτης Καλαϊτζόγλου.
Η αιφνιδιαστική επίθεση έγινε νύκτα σε στρατόπεδο των Τούρκων, και οι ήρωές μας εκμεταλλεύθηκαν την αφύλακτη πλευρά του στρατοπέδου, η οποία ήταν ένας κατακόρυφος βράχος, ύψους 150 μέτρων περίπου. Αφού ολοκλήρωσαν προσεκτικά την διάρκειας δύο ωρών καταρρίχηση με σχοινιά, διείσδυσαν καλυμμένοι από βαθύ σκοτάδι στο στρατόπεδο (αποτελούμενο από 600 Τούρκους), χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Με το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, εισήλθαν στις σκηνές του Τζεμάλ Τζεβήτ και των υπασπιστών του, τους ακινητοποίησαν, και τότε ο Πόντιος μαχητής Καράφιλος φώναξε στους στρατιώτες του στρατοπέδου να παραδοθούν, αλλιώς θα εκτελούσαν τον αρχηγό τους. Στην σκηνή του Τζεβήτ κρατείτο ο ίδιος, ο υπαρχηγός του Χουσεΐν Τοπούζογλου, ταξίαρχος του τακτικού τουρκικού στρατού, και 17 επιπλέον αξιωματικοί. Επιβλήθηκαν με αυτό τον τρόπο στους υπεράριθμους Τούρκους, έως ότου έφτασε δεύτερη δύναμη, αποτελούμενη από 80 Πόντιους αντάρτες υπό τον Γεώργιο Καραμιχαηλίδη και πέντε επιπλέον καπετάνιους.
Επιτόπου αποφασίστηκε η εκτέλεση του Τζεβήτ και του επιτελείου του, μετά από ολιγόλεπτη διαδικασία απαγγελίας της κατηγορίας «εκ προθέσεως γενοκτονίας εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου».
Εκκλήσεις ελέους και απονομής χάριτος από τους καταδικασθέντες, δεν έγιναν δεκτές. Αντί απαντήσεως, ο καπετάνιος Γεώργιος Καραμιχαηλίδης τους οδήγησε σε παρακείμενη τοποθεσία, όπου τους έδειξε τα κατακρεουργημένα πτώματα Ελλήνων αμάχων, τους οποίους τα σκυλιά είχαν θανατώσει την προηγούμενη ημέρα. Με τη φράση: «ιδού τα αποδεικτικά των έργων σας», οι εγκληματίες Τζεμάλ Τζεβήτ, 18 αξιωματικοί και 180 περίπου τσέτες εκτελέστηκαν. Η ζωή χαρίστηκε στους υπόλοιπους περίπου 500 Τούρκους στρατιώτες.
Μετά την εκτέλεση του Τζεβήτ οι αντάρτες επέστρεψαν στο Τοπ Τσαμ, όπου ο πρωτοκαπετάνιος Αναστάσιος Παπαδόπουλος (Κοτζά Αναστάς), εκφώνησε λόγο, απόσπασμα του οποίου ακολουθεί:
Σήμερα πανηγυρίζουν οι αδικοχαμένες ψυχές των αθώων αμάχων μας. Εκτελέσαμε έναν κορυφαίο Τούρκο στρατηγό, ισάξιο του Κεμάλ, που ήταν ταυτόχρονα και συνειδητός εγκληματίας. Συγχαρητήρια σε όλους σας για την εξόντωση αυτού του αιμοσταγούς τέρατος. Ο Θεός των Ελλήνων είναι μαζί μας. Δεν μας ξέχασε…
Ο Τζεμάλ Τζεβήτ ήταν προσωπική επιλογή του Μουσταφά Κεμάλ, και στάλθηκε στο Τοπ Τσαμ με τη βεβαιότητα ότι θα κατέπνιγε την ποντιακή αντίσταση. Κατά τη διάρκεια της καταδρομικής επιχειρήσεως απελευθερώθηκαν 65 νεαρές Ελληνίδες που είχαν απαχθεί από τους Τούρκους νωρίτερα.

Άμυνα

Αμερικανοί βουλευτές εντείνουν τις πιέσεις για να παραμείνει εκτός F-35 η Τουρκία

Επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, από μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου που προειδοποιούν για τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει ενδεχόμενη επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με κοινή τους επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου προειδοποιούν για τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει ενδεχόμενη επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η επιστολή, που βρίσκεται στη φάση συλλογής υπογραφών, φέρει την πρωτοβουλία των βουλευτών Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη και εστιάζει στην ανάγκη διατήρησης των κυρώσεων CAATSA εις βάρος της Άγκυρας.

Η επιστολή έρχεται στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει «τεχνικές συνομιλίες» με τις ΗΠΑ, με στόχο την αποκατάσταση της σχέσης των δύο χωρών στο ζήτημα των F-35 και την άρση των κυρώσεων.

Ωστόσο, οι βουλευτές προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση, χωρίς προηγούμενη απόσυρση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια και τη μυστικότητα της τεχνολογίας των F-35. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να εκθέσει κρίσιμα στρατιωτικά δεδομένα στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, να υπονομεύσει τη βιομηχανική βάση των ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και να πλήξει την αξιοπιστία της Ουάσιγκτον απέναντι σε συμμάχους και αγορές.

«Δεν είναι κομματικό ζήτημα – είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας»

Οι νομοθέτες τονίζουν ότι η στάση απέναντι στην Τουρκία έχει επανειλημμένως τύχει διακομματικής στήριξης στο Κογκρέσο, με σαφείς αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων και τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την απόκτηση των S-400, η Τουρκία όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με το αμερικανικό νομικό πλαίσιο, αλλά συνεχίζει να διατηρεί τα ρωσικά οπλικά συστήματα στην κατοχή της.

«Δεν μπορούμε να ανταμείψουμε τέτοια αντισυμμαχική στάση», σημειώνεται στην επιστολή. Οι υπογράφοντες καλούν την κυβέρνηση να τηρήσει το αμερικανικό δίκαιο, να διατηρήσει τις κυρώσεις και να προστατεύσει με συνέπεια τα αμυντικά και τεχνολογικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ.

Στήριξη από ισχυρές οργανώσεις της διασποράς

Η πρωτοβουλία των βουλευτών δεν είναι μεμονωμένη. Σημαντικός αριθμός οργανώσεων της διασποράς και think tanks έχουν συνταχθεί με το αίτημα για συνέχιση της αυστηρής γραμμής απέναντι στην Άγκυρα. Ανάμεσά τους, η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή (AJC), η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής (ANCA), οι Ενωμένοι Χριστιανοί για το Ισραήλ (CUFI), το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), το FDD Action και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

Το μήνυμα είναι σαφές: χωρίς την απομάκρυνση των S-400, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, ούτε χαλάρωση των κυρώσεων – όχι μόνο για λόγους αρχής, αλλά για την ίδια την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Συνάντηση Ευρωβουλευτή Κ. Μαυρίδη με «Κίνηση για Ειρήνη και Αλληλεγγύη» από κατεχόμενα

Στην συνάντηση με την αντιπροσωπεία της «Κίνησης Κυπρίων για Ειρήνη και Αλληλεγγύη», ο κ Μαυρίδης εξήγησε την πρωτοβουλία του το 2014 – εξ ονόματος της ομάδας «Cypriots Against Turkish War Crimes»-, να υποβάλει πολυσέλιδο έγγραφο με αίτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για να προσαφθεί κατηγορητήριο στους υπεύθυνους για το έγκλημα του εποικισμού κι άλλων στην Κύπρο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Συνάντηση στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Λευκωσία), είχε σήμερα ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) με αντιπροσωπεία της «Κίνηση Κυπρίων για Ειρήνη και Αλληλεγγύη» (Cypriots for Peace and Solidatity Movement), η οποία αποτελείται από κόμματα, οργανώσεις και προσωπικότητες που διαμένουν στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

Η Κίνηση είχε προ ημερών συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίον υπέβαλε υπόμνημα με διαπιστώσεις και εισηγήσεις. Μια από τις διαπιστώσεις αφορά την δημογραφική αλλοίωση λόγω της μεταφοράς Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, οι οποίοι είναι πολλαπλάσιοι των Τουρκοκυπρίων και αυτό καταδεικνύεται πλέον από τα στοιχεία του κατοχικού καθεστώτος στις λεγόμενες «εκλογές». Κι επειδή, όπως σημειώνουν, δεν υπάρχει «Τουρκοκύπριος αντιπρόσωπος» αλλά αντιπρόσωπος της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις, καλούν την Κυπριακή Δημοκρατία να προστατέψει τους πολίτες της αναδεικνύοντας το θέμα του παράνομου εποικισμού στην ΕΕ, στον ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Στην συνάντηση με την αντιπροσωπεία της «Κίνησης Κυπρίων για Ειρήνη και Αλληλεγγύη», ο κ Μαυρίδης εξήγησε την πρωτοβουλία του το 2014 – εξ ονόματος της ομάδας «Cypriots Against Turkish War Crimes»-, να υποβάλει πολυσέλιδο έγγραφο με αίτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για να προσαφθεί κατηγορητήριο στους υπεύθυνους για το έγκλημα του εποικισμού κι άλλων στην Κύπρο. Η ετοιμασία και υποβολή του αιτήματος έγινε χωρίς την συμμετοχή ή στήριξη της τότε Κυπριακής Κυβέρνησης, κι όπως εξήγησε, επισκέφτηκε έκτοτε δύο φορές το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για επαφές και διοργάνωσε συνέδρια για το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά το αίτημα παραμένει σε εκκρεμότητα ενώπιον του Δικαστηρίου. Επιπλέον, ανέλυσε τις σημαντικές τεχνικές και πολιτικές πτυχές της υπόθεσης και τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις κι άσκηση πιέσεων για τερματισμό του αιτήματος. Ακολούθησε εκτενής ανταλλαγή απόψεων για την συνέχεια καθώς τα μέλη της «Κίνησης για Ειρήνη και Αλληλεγγύη» εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν ενεργά την όλη προσπάθεια στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και για από κοινού δράσεις κυρίως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Μήνυμα Αυτιά στην Κομισιόν: «Καμία χρηματοδότηση στην Τουρκία για άμυνα» (VID)

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Αυτιάς, ζήτησε ξεκάθαρη δέσμευση από τον Επίτροπο Προϋπολογισμού της Ε.Ε., Serafin Piotr, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα χρηματοδοτήσει την Τουρκία μέσω αμυντικών προγραμμάτων. Ο Αυτιάς χαρακτήρισε «ανήθικο» και «παράλογο» το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία, ειδικά όταν αυτή απειλεί την Ελλάδα, διεκδικεί το μισό Αιγαίο και κατέχει την Κύπρο.

Ζήτησε άμεση απάντηση, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν διαφάνεια. Ο Επίτροπος απάντησε πως δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής της πολιτικής της Ε.Ε. και ότι οι ανησυχίες Ελλάδας και Κύπρου έχουν ληφθεί υπόψη στο αμυντικό πρόγραμμα SAFE, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υφίσταται κρυφή χρηματοδότηση προς την Τουρκία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή