Αλβανία , Εξωτερική Πολιτική 12 Φεβρουαρίου 2018

Στη διαφάνεια η Συμφωνία με την Ελλάδα, η Αλβανία λαμβάνει τα μπλοκ Ιόνιο 1 και Ιόνιο 2

Στη διαφάνεια η Συμφωνία με την Ελλάδα, η Αλβανία λαμβάνει τα μπλοκ Ιόνιο 1 και Ιόνιο 2
Ο τίτλος από το δημοσίευμα

Φεβρουάριος 11, 2018. 21:45
Το Top Channel επικαλούμενο πηγές από τη διπλωματική αποστολή στην Αθήνα αναφέρει ότι η νέα  Συμφωνία για τη Θάλασσα προβλέπει τον διαχωρισμό του θαλάσσιου χώρου με την αρχή της μεσαίας γραμμής.
Στα Στενά μεταξύ των χωρών, που είναι 1,8 μίλια, τα 0,6 μίλια ανήκουν στην Αλβανία, 0,6 μίλια στην Ελλάδα και 0,6 μίλια είναι διεθνή ύδατα.
Σε άλλες περιπτώσεις, εφαρμόζεται η ‘μεσαία γραμμή’, υπολογίζοντας σε αυτήν και έναν (θαλάσσιο) χώρο για τη διεθνή ναυσιπλοΐα.
Αυτές οι αποστάσεις (οι οριοθετήσεις) βασίζονται στη διεθνή θαλάσσια σύμβαση.
Όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα γίνει και από τις δύο χώρες ταυτόχρονα.
Στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που ολοκληρώθηκε στην Κρήτη, αλλά τελικά αναλύθηκε ενδελεχώς στην Κορυτσά, διευκρινίζεται πως θα γίνει ο υπολογισμός των 12 μιλίων, από το τελευταίο κατοικημένο νησί  κατά το έτος 1913, θα τεθεί μεταξύ των δύο χωρών μια γραμμή συνόρων κατά προσέγγιση.
Για τη συνέχεια Echedoros

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube