Weather Icon

FT: Το κυπριακό αέριο και η δύσκολη γεωπολιτική εξίσωση

FT: Το κυπριακό αέριο και η δύσκολη γεωπολιτική εξίσωση
Τα κοιτάσματα αερίου στην Κύπρο είναι κοντά στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά τα πολιτικά ρίσκα καθιστούν πολύπλοκη την εκμετάλλευση τους. Ο ανταγωνισμός με το φθηνό ρωσικό αέριο, η ανάγκη για συνεργασίες και ο ρόλος της Αιγύπτου.

Όταν το φυσικό αέριο άρχισε να ρέει από το κοίτασμα Ζορ τον περασμένο μήνα, ήταν ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της Αιγύπτου για ενεργειακή ανεξαρτησία που σηματοδότησε ότι η ανατολική Μεσόγειος εγκαθιδρύεται πλέον ως μια δύναμη στην παραγωγή αερίου.
Ο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, CEO της Eni, του ιταλικού ομίλου που έχει αναλάβει το έργο των 12 δισ. δολαρίων, ανέφερε πως το Ζορ μπορεί να «μεταμορφώσει πλήρως το ενεργειακό τοπίο της Αιγύπτου, επιτρέποντας της να γίνει αυτάρκης και να μετατραπεί από εισαγωγέα αερίου σε μελλοντικό εξαγωγέα».
To κοίτασμα Ζορ είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη υρδογονανθράκων που έγινε στη Μεσόγειο και η αναζήτηση για άλλα κοιτάσματα δεν έχει σταματήσει. Το Ισραήλ και η Κύπρος βλέπουν μια ανάλογη δυνατότητα να βάλουν τέλος στην εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας και να επιτύχουν οικονομική ώθηση από την εξαγωγή ποσοτήτων. Το Λίβανο θα ξεκινήσει και αυτό τις έρευνες στα ύδατά του.
Η προοπτική μιας νέας μεγάλης πηγής αερίου στο κατώφλι της Ευρώπης μοιάζει στρατηγικά ελκυστική, την στιγμή που τα αποθέματα της Βόρειας Θάλασσας μειώνονται και η ήπειρος ανησυχεί για την εξάρτηση της από το ρωσικό αέριο. Ωστόσο η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, εξαιτίας του κοκτέιλ πολιτικών κινδύνων και αντιπαλοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube