REAL TIME |

Weather Icon
Αυστρία , Βαλκάνια 19 Ιανουαρίου 2018

Ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος της Αυστρίας υπέρ της διάσπασης της Βοσνίας;

Ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος της Αυστρίας υπέρ της διάσπασης της Βοσνίας;
Σάλο έχει προκαλέσει, σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, η δημοσιοποίηση παλαιότερης τηλεοπτικής συνέντευξης του αρχηγού του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ) και νυν αντικαγκελάριου της χώρας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, στην οποία τασσόταν κατά του ενιαίου κράτους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της οντότητας της Σερβικής Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία, ο αντικαγκελάριος Στράχε επιβεβαίωσε τις τοποθετήσεις του σε εκείνη την τηλεοπτική συνέντευξή του, σημειώνοντας ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης όπως επίσης και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών, για μία μόνιμη, αναγκαία ειρηνευτική διαδικασία.

Στη συνέντευξη, την οποία ο ίδιος είχε παραχωρήσει στην τηλεόραση της Σερβικής Δημοκρατίας, μίας εκ των συστατικών οντοτήτων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, με την ευκαιρία επίσκεψής του στην Μπάνια Λούκα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Στράχε τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι «στη Σερβική Δημοκρατία πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ανεξαρτησίας της» και ταυτόχρονα διερωτάτο γιατί η διεθνής κοινότητα επιμένει στην πολυεθνική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία, κατά την άποψή του, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

«Η διεθνής κοινότητα προστατεύει ένα τεχνητά κατασκευασμένο κράτος με τη βία, που δεν ανταποκρίνεται στη βούληση των ανθρώπων σε αυτό το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός ακροδεξιός ηγέτης.
Υπογράμμιζε επιπλέον την αναγκαιότητα να δοθεί το δικαίωμα στους Σερβοβόσνιους και Κροατοβόσνιους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους, ενώ τόνιζε πως η μόνη δομή που λειτουργεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι η Σερβική Δημοκρατία.
Ο ίδιος δεν έβλεπε «κανένα θετικό μέλλον για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και γι’ αυτό θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα να δοθεί στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας η δυνατότητα απόσχισής της» κάτι που όμως, σύμφωνα με τους παρατηρητές, θα αποτελούσε παραβίαση του βοσνιακού συντάγματος και της Συνθήκης Ειρήνης του Ντέιτον για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, το 1995.
Ο προεδρεύων της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών, αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αυστρία, Αντρέας Σίντερ, κατηγόρησε το απόγευμα τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε για «πολύ επικίνδυνο πολιτικό εμπρησμό» και ζήτησε την άμεση τοποθέτηση τόσο από τον καγκελάριο και αρχηγό του κεντροδεξιού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, όσο και από την υποδεδειγμένη από το Κόμμα Ελευθερίας υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ.
Σύμφωνα με τον κ. Σίντερ, «η Αυστρία εξακολουθεί να έχει έναν σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος με ανεύθυνο τρόπο καταστρέφεται από το Κόμμα των Ελευθέρων και τον αντικαγκελάριο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή».
Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή της από την Σόφια – όπου πραγματοποιεί επίσκεψη στην προεδρεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βουλγαρία, την οποία θα διαδεχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018 η Αυστρία – τονίζει ότι δεν σχολιάζει τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Στράχε υπό την τότε ιδιότητά του ως αρχηγός των Ελευθέρων τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθότι αυτό είναι υπόθεση του FPÖ και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube