Weather Icon
Γερμανία , Ευρωπαϊκή Ένωση 19 Δεκεμβρίου 2017

Rachman: Κι όμως οι Γερμανοί έχουν δίκιο!

Rachman: Κι όμως οι Γερμανοί έχουν δίκιο!
H οικονομική πολιτική δεν πρέπει να αφορά μόνο την ανάπτυξη αλλά και τη δικαιοσύνη. Πώς η ατιμωρησία των τραπεζών άνοιξε τον δρόμο στους λαϊκιστές. Η κριτική Μόντι στο Βερολίνο και η Μέρκελ.
Στο απόγειο της κρίσης της ευρωζώνης, ο Μάριο Μόντι, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, συνήθιζε να υποστηρίζει πως ένα μέρος του προβλήματος ήταν ότι «για τους Γερμανούς, τα οικονομικά είναι ακόμα κομμάτι της ηθικής φιλοσοφίας».
Το επιχείρημα ήταν πως οι Γερμανοί τείνουν να επιρρίπτουν ευθύνες και όχι να διορθώνουν το πρόβλημα και συνοδευόταν από την υπενθύμιση πως οι γερμανικές λέξεις για την ενοχή και το χρέος είναι οι ίδιες. Αλλά η αλήθεια είναι πως οι Γερμανοί έχουν δίκιο. Τα οικονομικά είναι ή θα έπρεπε να είναι τμήμα της ηθικής φιλοσοφίας.
Οι επιτυχημένοι πολιτικοί πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω από την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης. Πρέπει επίσης να προσφέρουν στους ψηφοφόρους ένα όραμα για την οικονομία που έχει νόημα, στο οποίο η αρετή επιβραβεύεται και η φαυλότητα τιμωρείται. Τα τελευταία δέκα χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι πολιτικοί των παραδοσιακών κομμάτων στη Δύση φαίνεται να έχουν χάσει αυτή τη κρίσιμη ικανότητα. Η πίστη πως το οικονομικό σύστημα είναι άδικο έχει οδηγήσει στην άνοδο του ακροδεξιού και ακροαριστερού λαϊκισμού σε ολόκληρη την Δύση.
Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube