Weather Icon

Η Ρωσία ανοίγει νέα “μέτωπα” στη Μέση Ανατολή

Η Ρωσία ανοίγει νέα “μέτωπα” στη Μέση Ανατολή
Του Κώστα Ράπτη
Η Συρία φαίνεται ότι ήταν η αρχή. Η επιτυχής μόχλευση μιας μικρής στρατιωτικής δύναμης για την επίτευξη μεγάλων πολιτικών αποτελεσμάτων έχει φέρει τη Ρωσία στη θέση να προβάλλει πλέον ως ο παίκτης που μπορεί να κλείνει μέτωπα στη Μέση Ανατολή και να συνομιλεί με όλους τους ενδιαφερόμενους – εκεί που η αμερικανική πολιτική άφηνε να εξαπλώνεται χάος.
Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι Ρωσία και Αίγυπτος έχουν διαμορφώσει μια προκαταρκτική συμφωνία η οποία θα επιτρέπει στην κάθε μία από τις δύο χώρες να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο και τις στρατιωτικές βάσεις της άλλης με προειδοποίηση πέντε ημερών. Για τον σκοπό αυτόν βρέθηκε την Τετάρτη στο Κάιρο ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu.
Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του αραβικού κόσμου φιλοξενούσε χιλιάδες Σοβιετικούς στρατιωτικούς και τεχνικούς συμβούλους την εποχή του Nasser, όμως εδώ και σαράντα χρόνια αποτελεί στενό σύμμαχο των ΗΠΑ και τον δεύτερο μεγαλύτερο μετά το Ισραήλ αποδέκτη αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Και μόνο η παρουσία ρωσικών μαχητικών πλάι στα αμερικανικά έχει τεράστιο συμβολικό βάρος.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube