Weather Icon
Βαλκάνια 30 Δεκεμβρίου 2017

Πώς η Ρουμανία μας έβαλε τα γυαλιά!

Working as a Software Engineer with Amazon Romania from Fondante Media on Vimeo.

Πριν από 28 χρόνια, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο Ρουμάνος πρόεδρος Νικολάε Τσαουσέσκου, ένας από τους πιο πλούσιους κομμουνιστές ηγέτες στον κόσμο, θα περνούσε στην αιωνιότητα μετά την απόφαση του Στρατοδικείου του Βουκουρεστίου να εκτελεστεί μαζί με τη γυναίκα του και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Ακολούθησε μια ταραχώδης πορεία 11 ετών για τη χώρα με ελλείψεις τροφίμων, μαγκιές περί μη υποδούλωσης στους δυτικούς, απανωτών υποτιμήσεων (το 1 δολάριο είχε ισοτιμία με 25.000 λέι!!!), κατάρρευσης παρατραπεζών κλπ., μέχρι να καταλάβουν το 2001-2004 ότι το συμφέρον τους βρισκόταν στην ενωμένη Ευρώπη. Έθεσαν ως στόχο τον εξευρωπαϊσμό και εκσυγχρονισμό της χώρας. αλλά και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τελικό στόχο την είσοδο στην Ευρωζώνη όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.
Ήταν η αρχή για μια νέα πορεία της Ρουμανίας μετά από δεκαετίες κομμουνιστικής δικτατορίας σταλινικού τύπου αλλά και μετακομμουνιστικής ανισορροπίας των νοσταλγών αυτού του συστήματος. Τα πρώτα χρόνια του μετασχηματισμού της χώρας αναμφίβολα ήταν δύσκολα, καθώς έπρεπε να αρχίσει να περπατάει σε έναν νέο άγνωστο και… δύσβατο δρόμο, που όμως είναι ο μόνος στην πορεία επίτευξης του στόχου για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας. Οι Ρουμάνοι κατάλαβαν ότι έπρεπε να γίνουν μια κανονική χώρα με δημοκρατικούς κανόνες και ανοικτή οικονομία. Φυσικά, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι η Ρουμανία έγινε ξαφνικά… παράδεισος, αλλά η αλματώδης πορεία που έχει χαράξει το πολιτικό σύστημα της από το 2001 και μετά θεωρείται αν μη τι άλλο αξιόλογη έως και εντυπωσιακή!
Για τη συνέχεια  ignomisou

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube