Weather Icon

Βίαιες διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς με νεκρούς στο ιρακινό Κουρδιστάν

Βίαιες διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς με νεκρούς στο ιρακινό Κουρδιστάν

Καζάνι που βράζει είναι το ιρακινό Κουρδιστάν από τη Δευτέρα. Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στις πόλεις της αυτόνομης κουρδικής επικράτειας στο βόρειο Ιράκ, κατηγορώντας την περιφερειακή κυβέρνηση για διαφθορά και ζητώντας να καταβληθούν οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων.
Οι διαδηλωτές απαιτούν ακόμα, όπως διαβάζουμε σε κουρδικά ΜΜΕ, την παραίτηση της περιφερειακής κουρδικής κυβέρνησης.

Εξαγριωμένοι πολίτες πυρπόλησαν τα γραφεία των δύο μεγαλύτερων κουρδικών κομμάτων του Ιράκ και σε πολλές περιπτώσεις η κουρδική Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει.

Στην πόλη Ράνια τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν όταν άνοιξαν πυρ πάνω τους Κούρδοι στρατιώτες Πεσμεργκά. Νεώτερες πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται, κάνουν λόγο για τουλάχιστον δέκα νεκρούς και 100 τραυματίες.

Οι Πεσμεργκά άνοιξαν πυρ σε απάντηση στις μολότοφ που έριξαν οι διαδηλωτές στα γραφεία του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος, της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν (PUK).

«Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) και του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK) στη συνοικία Ραπαρίν της πόλης Ράνια.

»Ακολούθησαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας που άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 70», είπε στους δημοσιογράφους ο Τάχα Μοχάμεντ, ένας εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Υγείας.

Ο κουρδικός λαός είναι εξαγριωμένος με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του ιρακινού Κουρδιστάν. Τα θεωρεί υπεύθυνα για το φιάσκο του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας όπως και για τα εδάφη που παραδόθηκαν στη συνέχεια στην ιρακινή κυβέρνηση ως ένδειξη υποταγής στη Βαγδάτη.

Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ δεν έχασε την ευκαιρία και επενέβη στην κρίση υποσχόμενη αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Επίσης, η ανώτατη διοίκηση του ιρακινού στρατού εξέφρασε την ετοιμότητά της να επέμβει με τις δυνάμεις της εάν χρειαστεί στο ιρακινό Κουρδιστάν «για να προστατέψει τους πολίτες».

Ο Ιρακινός αντιστράτηγος Γιαχία Ρασούλ δήλωσε στην ιρακινή ιστοσελίδα Almaalomah, ότι «η διοίκηση είναι έτοιμη να προστατέψει τον λαό μας στο Κουρδιστάν εάν διαταχθεί από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, (ιρακινό πρωθυπουργό) Χάιντερ Αλ Αμπάντι… (…) Οι δυνάμεις ασφαλείας ανυπομονούν να προστατέψουν το ιρακινό αίμα και ο πρωθυπουργός διαχειρίζεται την κρίση με σοφία».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube