REAL TIME |

Weather Icon

Βελιγράδι: Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων στο επίκεντρο της τετραμερούς

Βελιγράδι: Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων στο επίκεντρο της τετραμερούς
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με την πρωθυπουργό της χώρας Άνα Μπερνάμπιτς υποδέχθηκαν τους πρωθυπουργούς Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.


Συνεχίζεται για 2η ημέρα η τετραμερής σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας- Σερβίας-Ρουμανίας, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων, με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να φιλοξενεί τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε στο προεδρικό μέγαρο, στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου θα αρχίσει στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) η διάσκεψη των τεσσάρων ηγετών.

Η σύνοδος άρχισε το βράδυ της Παρασκευής με δείπνο εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Βίλλα «MIR», ιστορικό κτήριο που χτίστηκε το 1979 για να κατοικήσει ο τότε ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ – Τίτο, πράγμα που δεν συνέβη ποτέ, λόγω του θανάτου του, το 1980. Ο οικοδεσπότης Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποδεχόμενος τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών τους πρόσφερε από ένα καλάθι με παραδοσιακά ποτά και τοπικά προϊόντα της Σερβίας. Στο δείπνο εργασίας παραβρέθηκε και η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπερνάμπιτς.

Ο κ. Βούτσιτς, με ανάρτηση του στο Twitter, ανέφερε ότι τα θέματα της συνάντησης υτης Παρασκευής ήταν η οικονομική συνεργασία, η υλοποίηση από κοινού έργων υποδομής και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθούν και οι διαβουλεύσεις το Σάββατο, ενώ θα δοθεί έμφαση στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, με προτεραιότητα στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας. Οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών αναμένεται να ασχοληθούν και με την προετοιμασία της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο του ερχόμενου έτους, όπως επίσης και με τη βαλκανική ατζέντα της βουλγαρικής προεδρίας στην Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Η τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στο Βελιγράδι, είναι η δεύτερη και γίνεται σε συνέχεια της προηγούμενης συνόδου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που καταδεικνύει ότι σιγά σιγά θεσμοθετείται το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις τέσσερις χώρες.

Μετά το πέρας της διάσκεψης στο προεδρικό μέγαρο της Σερβίας, οι τέσσερις ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 11 (τοπική ώρα), ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ
ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube