REAL TIME |

Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ 6 Νοεμβρίου 2017

FT : Η δύσκολη συμβίωση δημοκρατίας και καπιταλισμού

FT : Η δύσκολη συμβίωση δημοκρατίας και καπιταλισμού
Παγκοσμιοποίηση και εκδημοκρατισμός πάνε χέρι-χέρι, αλλά η συμβίωση είναι δύσκολη με βαθιές συγκρούσεις. Τα μαθήματα της ιστορίας οι διαφορετικές προτεραιότητες των δυο συστημάτων και γιατί ο γάμος πρέπει να πετύχει.

Η δημοκρατία βρίσκεται σε ύφεση. Αφότου εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και των αρχών του 2000, υποχωρεί. Αυτό που επίσης υποχωρεί είναι η πίστη σε μια φιλελεύθερη παγκόσμια οικονομία.

Υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο; Ναι. Η δημοκρατία και ο καπιταλισμός είναι παντρεμένοι, ωστόσο πολύ συχνά πρόκειται για ταραχώδη ένωση. Σήμερα, αυτός ο γάμος διανύει μια άσχημη περίοδο.
Ο Larry Diamond του Hoover Institution έχει διατυπώσει την ιδέα μιας «δημοκρατικής ύφεσης». Ο Roberto Foa του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και ο Yascha Mounk του Χάρβαρντ έχουν αναφερθεί σε μια «δημοκρατική αποσύνδεση», παραπέμποντας σε μια καταθλιπτική απώλεια της πίστης στη δημοκρατία σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή του, ο ΜΚΟ Freedom House επισημαίνει πως «ένα σύνολο 67 χωρών υπέστησαν υποχώρηση στα πολιτικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες το 2016, έναντι 36 που εμφάνισαν ανόδους. Αυτό σηματοδοτεί την 11η συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία οι υποχωρήσεις ξεπέρασαν σε αριθμό τις βελτιώσεις».
Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube