REAL TIME |

Weather Icon

Διάβημα στο Κίεβο για πτήση ουκρανικών αεροσκαφών στα κατεχόμενα

Διάβημα στο Κίεβο για πτήση ουκρανικών αεροσκαφών στα κατεχόμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ουκρανικά αεροσκάφη στα κατεχόμενα (βίντεο)
Αεροσκάφος ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας προγραμμάτισε πτήση προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου κατά παράβαση των Κανονισμών του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας. Ωστόσο, λόγω βλάβης η πτήση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Το γεγονός περιήλθε σε γνώση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, μετά από καταγγελία που έθεσε ενώπιον του υπουργού Μεταφορών, Μάριου Δημητριάδη, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης. Μετά την επιβεβαίωση των καταγγελιών, έγιναν διαβήματα προς την ουκρανική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, με επιστολή του στις 4/9/2017, ο Γιώργος Περδίκης κατήγγειλε στον υπουργό Μεταφορών ότι εκτελούνται πτήσεις από αεροσκάφη ουκρανικού νηολογίου και συγκεκριμένα της ουκρανικής εταιρείας «Atlasjet Airlines Ukraine» από και προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.
Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, το γεγονός αποκαλύφθηκε όταν αεροπλάνο της εν λόγω εταιρείας τέθηκε σε κίνδυνο πέφτοντας σε χαλαζοθύελλα καθώς εκτελούσε το δρομολόγιο από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.
Ειδικότερα, το ουκρανικό αεροπλάνο ξεκίνησε με πρώτο σκέλος της πτήσης από το Χάρκοβο της Ουκρανίας προς το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με κωδικούς πτήσης της ουκρανικής εταιρείας, και από εκεί συνέχισε προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, με κωδικούς πτήσης της τουρκικής μητρικής εταιρείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αεροσκάφος ήταν Airbus Α320, με ουκρανικό νηολόγιο UR-AJC, και ανήκει στην αεροπορική εταιρεία «Atlasjet Airlines Ukraine», που είναι εγγεγραμμένη και αδειοδοτημένη από τις Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας της Ουκρανίας. Πρόκειται για αεροπορική εταιρεία θυγατρική της «Atlasjet Airlines» της Τουρκίας, ωστόσο, αυτό δεν διαφοροποιεί το γεγονός, ότι με την πτήση ΚΚ-1010 από την Κωνσταντινούπολη προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου παραβιάστηκαν από την Ουκρανία οι Κανονισμοί του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας σε σχέση με την απαγόρευση πτήσεων προς το ψευδοκράτος. Στην επιστολή του ο κ. Περδίκης κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να πληροφορήσει τη Βουλή, κατά πόσο έγιναν διαβήματα προς τις ουκρανικές Αρχές σχετικά με το περιστατικό και αν υπάρχουν και άλλες ξένες εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.
Στην απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 20/10/2017, ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης πληροφόρησε τη Βουλή με τα ακόλουθα:
* Το περιστατικό περιήλθε στην αντίληψη του αρμοδίου Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας μετά από σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης. Τελικά, η πτήση του ουκρανικού αεροσκάφους από Κωνσταντινούπολη προς Τύμπου δεν πραγματοποιήθηκε λόγω βλάβης του αεροσκάφους.
* Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας προέβη σε διάβημα προς την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, καταγγέλλοντας το γεγονός, ότι αεροσκάφος ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας προγραμμάτισε να πραγματοποιήσει πτήση προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου κατά παράβαση των Κανονισμών του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.
* Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου είναι εταιρείες τουρκικών συμφερόντων.
Σπανίως, υπάρχουν περιπτώσεις πραγματοποίησης πτήσεων από ιδιωτικά ή άλλα αεροσκάφη που είναι εγγεγραμμένα σε νηολόγια τρίτων χωρών. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας προβαίνει άμεσα στα απαραίτητα διαβήματα προς τις αντίστοιχες Αρχές Πολιτικής Αεροπορίας του κράτους, στο νηολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένο το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Επισημαίνεται, ότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, υπάρχει πλήρης συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο, εξαιρουμένων των τουρκικών εταιρειών.

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού  
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube