REAL TIME |

Weather Icon

Μαθήματα από τη Ισπανία για την «χαμένη» Κύπρο

  Κώστας Μαυρίδης  

Το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο, διαφέρει ουσιαστικά από την Περιφέρεια της Καταλονίας στην Ισπανία. Όμως, μια σύγκριση της στάσης της Ισπανίας προς την αποσχιστική ενέργεια μιας Περιφέρειας της και της στάσης της Κύπρου προς το αποσχιστικό και υποτελές στην Τουρκία καθεστώς στα κατεχόμενα (Απόφαση Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων), είναι πολύ χρήσιμη.
Χωρίς απόφαση Διεθνούς Σώματος ή Δικαστηρίου εναντίον της Καταλονίας, η Ισπανία ξεκαθάρισε ότι το Ισπανικό Σύνταγμα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής νομιμότητας και ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όποιος αγνοεί τον Νόμο (ιδιαίτερα το Σύνταγμα) θα έχει συνέπειες… και ότι οι Νόμοι υπάρχουν για να διασφαλίζεται η συνύπαρξη και η διακυβέρνηση της χώρας».
Αφού η Ισπανία ενημέρωσε σημαντικούς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, φρόντισε στο εσωτερικό διά νόμου να ωθήσει την έξοδο μεγάλων εταιρειών από την Περιφέρεια της Καταλονίας για να πλήξει την οικονομία της. Δεν βγήκε ένας ακαδημαϊκός ή οικονομολόγος στην Ισπανία ή ΕΕ, να υποδείξει ότι η Ισπανική Κυβέρνηση πρέπει να… ενδυναμώσει την οικονομία της Περιφέρειας. Στην Κύπρο, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και διάφοροι, χρηματοδοτούν σεμινάρια και διαφημιστικά φιλμάκια για να πείσουν ότι η ενδυνάμωση της οικονομίας των κατεχομένων είναι η σωστή πολιτική. Δυστυχώς, αποτελεί σήμερα και πολιτική του Προεδρικού.   
Η Ισπανία ως Κράτος-Μέλος της ΕΕ, καθόρισε το σύνταγμα της χώρας, ως συνάμα το όριο της Ευρωπαϊκής νομιμότητας εφόσον η ΕΕ αποτελείται από Κράτη-Μέλη και όχι κοινότητες, επαρχίες ή Περιφέρειες. Το κράτος δικαίου της ΕΕ περιλαμβάνει το σύνταγμα κάθε Κράτους-Μέλους που μόνο ο λαός μιας χώρας στο σύνολό του μπορεί να αλλάξει και κανένας άλλος. Στην Ισπανία υπήρξε μια «ήπια» αποσχιστική ενέργεια στα όρια πολιτικής διένεξης, χωρίς στρατιωτική εισβολή και παράνομη κατοχή εδαφών όπως στην Κύπρο. Στην Ισπανία, εντός ΕΕ, αυτή η «ήπια» αποσχιστική ενέργεια (δεν εξετάζουμε τυχόν ερείσματα για ανεξαρτησία), αντιμετωπίζεται με «σκληρή» και άκαμπτη εφαρμογή της νομιμότητας π.χ. ο αυτοανακηρυχθείς Πρόεδρος και αξιωματούχοι διώκονται ποινικά για ανταρσία ενάντια στο Κράτος. Στην Κύπρο;
Λόγω της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, η Κυπριακή Δημοκρατία –με το σύνταγμα της– έγινε πλήρες μέλος της ΕΕ. Επιπλέον, η Κύπρος διαθέτει καταδικαστικές αποφάσεις του ψευδοκράτους από το Συμβούλιο Ασφαλείας/ΟΗΕ καλώντας όλους να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες αναγνώρισης. Ωστόσο, αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος με διαβατήρια και ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ταξιδεύουν στην ΕΕ και αλλού, εμφανίζονται ως «Πρόεδρος», «Υπουργοί», «Βουλευτές», «Πρέσβεις»  ενός αποσχιστικού παράνομου μορφώματος υποτελούς στην Τουρκία με Γραφεία και Αντιπροσωπείες, χωρίς συνέπειες των πράξεών τους! Ένας πολίτης στις ελεύθερες περιοχές που εμφανίζεται αστυνομικός, πυροσβέστης, τροχονόμος, δικαστής, ιατρός, οδηγός ασθενοφόρου και τόσα άλλα, θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες των αδικημάτων του βάσει της νομοθεσίας. Όμως, πολίτης της Κύπρου με διαβατήριο και ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνωμοτεί κατά του νόμιμου κράτους παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τα όρια της Ευρωπαϊκής νομιμότητας, δεν έχει καμιά συνέπεια, αλλά ανταμείβεται να συνωμοτεί ενάντια στο Κράτος του!     
Παρεμπιπτόντως, στις 17 Νοεμβρίου 2017, προγραμματίζεται συναυλία στο Ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας γης, παράνομο ξενοδοχείο Elexus στα κατεχόμενα (Άγιο Επίκτητο). Οι επισκέπτες θα φτάσουν στη Λάρνακα και θα ακολουυήσει η διέλευσή τους μέσω των εδαφών που ελέγχει το Κυπριακό Κράτος. Ενημερώσαμε τους αρμόδιους προσδοκώντας να αποτραπεί αυτή η έκδηλα προγραμματιζόμενη παρανομία.
*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) 
 [email protected]

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube