Weather Icon

Για να μην μάθουμε ξανά εμείς οι Έλληνες τι εστί… βιλαέτι

Για να μην μάθουμε ξανά εμείς οι Έλληνες τι εστί… βιλαέτι
του Σάββα Καλεντερίδη

Η Ελλάδα στη διάρκεια του 20ού αιώνα, σε όλες τις κρίσιμες φάσεις της Ιστορίας, βρέθηκε να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την Τουρκία, όσον αφορά τα κρίσιμα οπλικά συστήματα που θα έκριναν έναν μεταξύ τους πόλεμο.

Για παράδειγμα, το θωρηκτό Αβέρωφ, το οποίο παρεμπιπτώντως «αποθέωσαν» οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και τις Βόρειας Ελλάδας στη διάρκεια της παραμονής του στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας –οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 50.000–  ήταν αυτό που εξασφάλισε το θαλάσσιο έλεγχο στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και την απελευθέρωση των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Στη συνέχεια, η Ελλάδα είχε μια υποδειγματική στρατιωτική προετοιμασία και συμμετείχε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη πολεμική δεινότητα έναντι της ισχυρότερης Ιταλίας, με τις γνωστές συνέπειες στην επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» και την επακολουθήσασα ήττα των δυνάμεων του Χίτλερ από τους Ρώσους αλλά και από τον «στρατηγό Χειμώνα».
Το 1974, όταν η Τουρκία έκανε την στημένη αποβίβαση και όχι απόβαση στην Κύπρο, η Ελλάδα διέθετε πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα, ήτοι τέσσερα υπερσύγχρονα υποβρύχια 209/1100, υπερσύγχρονα για την εποχή μαχητικά F-4 (Φάντομ), βομβαρδιστικά  αεροσκάφη F-84F Thunderstreak και γαλλικά άρματα μάχης ΑΜΧ-30, με τα οποία θα μπορούσε αφ’ ενός μεν να αποτρέψει την αποβίβαση στην Κύπρο και αφ’ ετέρου να βγει νικήτρια από έναν γενικεύμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο.
Το γιατί είχε την συγκεκριμένη κατάληξη η εισβολή στην Κύπρο, δεν σχετίζεται με την μαχητική ισχύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ακόμα και μετά την εθνική τραγωδία της Κύπρου και μέχρι σήμερα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στις αντίστοιχες τουρκικές. Για παράδειγμα, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βλήματα μακρού πλήγματος, τα οποία φέρουν τα γαλλικά Μιράζ 2000, ενώ δεν έχει αντίστοιχο όπλο η τουρκική πολεμική αεροπορία.
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τα υποβρύχια τύπου 214, τα οποία θεωρούνται τα κορυφαία του κόσμου και αντίστοιχα δεν διεθέτει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-64 Apache που διαθέτει η ελληνική Αεροπορία Στρατού, είναι κατά πολύ ανώτερα από τα αντίστοιχα της Τουρκίας. Τέλος, η ελληνική αεροπορική άμυνα, θεωρείται από τις καλύτερες στον κόσμο, αφού καλύπτει σχεδόν το σύνολο του ελληνικού εναέριου χώρου, με πολύ καλό δίκτυο ραντάρ και με σύγχρονα αντιαεροπορικά όπλα στα χαμηλά, τα μεσαία και τα υψηλά ύψη.
Να θυμίσουμε ότι ο τουρκικός εναέριος χώρος είναι σκέτο σουρωτήρι, ενώ…
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube