Weather Icon

Γεωπολιτικό ματ – Οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Γεωπολιτικό ματ – Οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο
Πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα από τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Κύπρο. Οι αντιδράσεις από Άγκυρα και η στάση των ΗΠΑ

Γεωπολιτικό ματ - Οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο 

Νώντας Βλάχος
Με γεωπολιτικό ματ έναντι της Τουρκίας και  αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα ισοδυναμεί  η ενδεχόμενη οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο και η ενεργειακή συνεργασία με συμμετοχή της Κύπρου. Το ζήτημα χάραξης ΑΟΖ, πάνω στο οποίο διαβουλεύονται εδώ και ένα χρόνο Αθήνα-Κάιρο, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην τριμερή  Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που ξεκινά σήμερα στη Μεγαλόνησο.

Ενδεχόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνιστά επί της ουσίας την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων του Καστελλόριζου (Μεγίστη και Στρογγυλή Μεγίστης). Πρόκειται για τα δύο ελληνικά νησιά για τα οποία η Άγκυρα επιχειρηματολογεί σε διεθνές επίπεδο, ότι δεν έχουν δική τους ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Η οριοθέτηση της εν λόγω ΑΟΖ, δημιουργεί μια μεγάλη ζώνη εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για την Ελλάδα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της συνεργασίας με το Ισραήλ, καθώς γειτνιάζει με την δική του ΑΟΖ. Δημιουργείται ένας νέος συσχετισμός δυνάμεων και συμμαχιών στην περιοχή, από τον οποίο η Άγκυρα απέχει παντελώς και ουσιαστικά μετατρέπεται σε ουραγό των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο παιχνίδι του γεωπολιτικού συνασπισμού και το Ισραήλ
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στη Λευκωσία, έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και με το Ισραήλ, επιχειρώντας να διαμορφώσει στρατηγικές συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή και να αξιοποιήσει τις προοπτικές που φαίνεται να διαμορφώνονται, κυρίως στον ενεργειακό τομέα.
Η συμφωνία για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης «σιγοψήνεται» εδώ και περίπου ένα χρόνο. Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα στην υπόθεση της ΑΟΖ και στη διαμόρφωση γεωπολιτικού συνασπισμού με την Αίγυπτο και την Κύπρο, με το Ισραήλ να διαδραματίζει σε πρώτη φάση τον ρόλο του μπαλαντέρ.
Κοντά σε συμφωνία πριν ένα χρόνο – Η τουρκική αντίδραση
Δεν είναι η πρώτη φορά που εξόχως σημαντικό ζήτημα της χάραξης ΑΟΖ, βρίσκεται δυναμικά στο προσκήνιο. Τον Οκτώβριο του 2016 τα αιγυπτιακά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι Αθήνα και Κάιρο βρέθηκαν πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας για την ΑΟΖ, ωστόσο η Αίγυπτος έκανε πίσω μετά από πιέσεις της Τουρκίας.
Όπως ανέφεραν τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, η Άγκυρα χρησιμοποίησε ως «μοχλό» πίεσης, τις γειτονικές αραβικές χώρες, προκειμένου να μην προχωρήσει στη συνεργασία με την Ελλάδα.  Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν εκείνο το διάστημα, αναφέραν ότι και οι ΗΠΑ έβλεπαν με δυσπιστία τη συμφωνία των τριών χωρών και είχαν φροντίσει να ενημερώσουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση, για τις σκέψεις τους…
Μένει να διαφανεί, κατά την τριμερή σύνοδο που ξεκινά σήμερα στη Λευκωσία, αν θα γίνει το μεγάλο βήμα για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο…

sofokleousin.gr/

var _wau = _wau || []; _wau.push([“tab”, “qjb8omazks27”, “ifv”, “left-middle”]);(function() { var s=document.createElement(“script”); s.async=true; s.src=”http://widgets.amung.us/tab.js”;document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);})();

σχετικά άρθρα