Weather Icon
Γενικά θέματα 3 Οκτωβρίου 2017

Τα ελληνικά μαχητικά F-16 από την Κρήτη στην Κύπρο μετά από 17 χρόνια

Τα ελληνικά μαχητικά F-16 από την Κρήτη στην Κύπρο μετά από 17 χρόνια

FILE PHOTO. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και οι άλλοι επίσημοι δέχονται τον χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας./ΓΤΠ/ Σταύρος Ιωαννίδης
Του Λάζαρου Μαύρου
ΕΚΠΛΗΞΗ: Πλήθη ξαφνιάστηκαν. Συντρομάχτηκαν από τον εκκωφαντικό ήχο των μαχητικών αεροσκαφών, αίφνης κι απροειδοποίητα. Κυριακή 1η Οκτωβρίου, 17 λεπτά μετά την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ στη Λευκωσία, για την 57η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ευθύς ανακοινώθηκε και μαθεύτηκε ότι ήσαν δύο Εφ-Δεκάξι της Πολεμικής Αεροπορίας της μητέρας Ελλάδας. Πλήθη δάκρυσαν από εθνική συγκίνηση κι ελληνική υπερηφάνεια. Για πρώτη φορά μετά από 17 ολόκληρα χρόνια τα ελληνικά φτερά πάνω από την Κύπρο: 

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φορά ήταν τον Οκτώβριο του 2000, από Τρίτη 17 έως Σάββατο 21.10.2000, στην καθημερινή συμμετοχή τους στην άσκηση Νικηφόρος – Τοξότης, του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου (ΔΕΑΧ). Με Αρχηγό τότε της Εθνικής Φρουράς τον θυσιασθέντα 10 Ιουλίου 2002 σε πτώση ελικοπτέρου, αείμνηστο αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη.
Το 2001, επί προεδρίας Γλ. Κληρίδη, οι εν Αθήναις κυβερνώντες, πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, υπ. Εξ. Γιωργάκης Παπανδρέου και υπ.Εθ.Αμ. Άκης Τσοχαντζόπουλος, κατάργησαν την άσκηση Τοξότης κι απονέκρωσαν το έκτοτε μη αναστηθέν ΔΕΑΧ. Το οποίο αναπτυσσόταν, ετησίως ενισχυόμενο, από το 1994, με πρωτεργάτες τους αείμνηστους, πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και υπ.Εθ.Αμ. Γεράσιμο Αρσένη, που έστειλαν την ελλα-δική μας Πολεμική Αεροπορία στην Κύπρο:
ΠΡΩΤΗ φορά στην άσκηση Νικηφόρος – Τοξότης την Κυριακή 9 Οκτ. 1994: Με δύο F-16 και  τέσσερα Α-7 Corsair. Κι επικεφαλής τον τότε επισμηναγό Ηλία Βενέτη της 330 Μοίρας Διώξεων Βομβαρδισμού, της 111 Πτέρυγας Μάχης που πέταξαν από τη Νέα Αγχίαλο στη Σούδα κι απ’ εκεί στην Κύπρο.
ΜΕΤΑ  ΑΠΟ 17 χρόνια, λοιπόν, ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας της μητέρας Ελλάδας, Πάνος Καμμένος, παρών για 3η χρονιά στην εξέδρα των επισήμων της παρέλασης της ΕΦ και της ΕΛΔΥΚ για την 57η επέτειο της ΚΔ, «έφερε» μαζί του και τα δύο F-16 που αιφνιδίασαν, αρχικά συντρόμαξαν και τελικά συγκίνησαν υπερηφάνως την πλειονότητα των Ελλήνων στην Κύπρο.
Έστω κι αν όλοι είχαν τη βεβαιότητα ότι για προεκλογικούς – ψηφοθηρικούς λόγους, ο ΠτΔ κ. Αναστασιάδης έδωσε τη συγκατάθεσή του για την έλευση των ελλα-δικών μας F-16, ενόψει προεδρικών εκλογών.
ΑΠΟ ΤΗΝ Σούδα της Κρήτης και την 115 Πτέρυγα Μάχης πέταξαν στην Κύπρο τα δύο F-16 Block52+, της 430 Μοίρας Διώξεως Βομβαρδισμού.
Με χειριστές, τον διοικητή της Μοίρας αντισμήναρχο Ιωάννη Μαρκάκη και τον επισμηναγό Ιωσήφ Δασκαλομαρκάκη.
Έχει στον θυρεό της η 430 Μοίρα την Πονηρή Αλεπού και δική της είναι η εκπληκτικών παγκοσμίως αεροπορικών επιδόσεων Ομάδα Ζευς:
ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ τη συγκίνηση που σκόρπισε στους Πανέλληνες, εντός κι εκτός Ελλάδας και Κύπρου, κατά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη το 2014, στις ακροβατικές επιδείξεις με το F-16 του, ο σμηναγός Σωτήρης Στράλης της 430 Μοίρας, με το μήνυμα που έστειλε απ’ το χειριστήριο του μαχητικού στα μεγάφωνα του εδάφους: «Έλληνες, σηκώστε ψηλά το κεφάλι. Έλληνες, κρατήστε ψηλά το κεφάλι».
ΕΧΕΙ, ΟΜΩΣ, και μια άλλη σημασία – άγος προς αποκάθαρση – η 340 Μοίρα, η 115 Πτέρυγα Μάχης και η ελλα-δική μας Πολεμική Αεροπορία στην Κρήτη:
Από εκεί είχαν αποστολή την αποφράδα 20η Ιουλίου 1974, τα τότε Φάντομ F-4E και τα F-84F της Πολεμικής Αεροπορίας, με τους πιλότους ήδη πανέτοιμους αναμένοντες τη διαταγή απογειώσεως στα «κόκπιτ», για να σπεύσουν στην Κύπρο και να βυθίσουν τον στόλο εισβολής του Αττίλα και το προγεφύρωμά του στο Πέντεμιλι της Κερύνειας. Όμως: Η ανθελληνική Χούντα των Ιωαννίδη, Γκιζίκη, Μπονάνου, Γαλατσάνου, Αραπάκη και Παπανικολάου, που διέταξε το προδοτικό Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, δεν τους επέτρεψε ποτέ ν’ απογειωθούν…
Προχθές  Κυριακή, αίφνης, απροειδοποίητα και απρόοπτα, λόγω Καμμένου, ο Μαρκάκης κι ο Δασκαλομαρκάκης βρέθηκαν με τα F-16 τους να υπερίπτανται πάνω από τους εύψυχους ένοπλους υπερασπιστές την καθημαγμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, άνδρες και γυναίκες της ΕΦ και της ΕΛΔΥΚ. Και ξέρουν οι Πανέλληνες ότι «δεν είναι μακριά η Κύπρος». Ουδέποτε ήταν. Από το 450 προ Χριστού του Αθηναίου στρατηγού Κίμωνα του Μιλτιάδη με τις 200 τριήρεις του στο Κίτιον όπου «και νεκρός ενίκα».
Εξαρτάται πάντα από τους εκάστοτε κυβερνώντες εν Αθήναις και εν Λευκωσία. Ακόμη κι οι προεκλογικές – ψηφοθηρικές τους προτεραιότητες, αυτό αποδεικνύουν…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube