REAL TIME |

Weather Icon

Τι ακριβώς συμβαίνει στο Κιρκούκ; Ποιος Κούρδος παράγοντας απέσυρε τις δυνάμεις του από το μέτωπο και γιατί;


Τμήμα ανταρτών του ΡΚΚ κινείται στις παρυφές του Κιρκούκ για την άμυνα της πόλης και επευφημείται από τους πολίτες
Nεώτερη Ενημέρωση 19:00
του Σάββα Καλεντερίδη
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, η πόλη παραδόθηκε από τις δυνάμεις των πεσμεργκά και των δυο βασικών κομμάτων του Κουρδιστάν, του ΥΝΚ και του KDP, στις δυνάμεις της Χάσντι Σάμπι και τον στρατό του Ιράκ.
Δεν έγιναν μάχες, με εξαίρεση συγκρούσεις μονάδων ανταρτών του ΡΚΚ, που κλήθηκαν για να υποστηρίξουν την άμυνα της πόλης και της περιοχής.

Με βάση πληροφορίες από την περιοχή, η αποχώρηση και η παράδοση της περιφέρειας Κιρκούκ στις δυνάμεις της Βαγδάτης αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες στο φράγμα Ντουκάν, με τη συμμετοχή του Μεσούτ Μπαρζανί και ηγετικών στελεχών των δυο βασικών κομμάτων του ΥΝΚ και του KDP.
Πάντως, σύμφωνα με το Συνασπισμό των Κρατών για την καταπολέμηση του Ι.Κ., οι κινήσεις των στρατιωτικών μονάδων και των δυο πλευρών, Ιρακινών και Κούρδων, ήταν συντονισμένες, πράγμα που σημαίνει επιβεβαίωση των πληροφοριών για ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Κούρδων και Βαγδάτης για την παράδοση του Κιρκούκ.


Ακολουθεί το άρθρο που γράφηκε στις 15:30
Από χθες το βράδυ υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις στο μέτωπο του Κιρκούκ. Οι δυνάμεις της ιρανόφιλης πολιτοφυλακής Χάσντι Σάμπι, που υποστηρίζονται από τμήματα των Φρουρών της Επανάστασης, μαζί με τμήματα του τακτικού στρατού του Ιράκ, επιτέθηκαν σε όλο το μέτωπο της περιφέρειας Κιρκούκ.
Στη διάρκεια της νύχτας αλλά και μέχρι τις μεσημεριανές ώρες σήμερα, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν προελάσει και έχουν καταλάβει σημαντικό μέρος στα δυτικά της περιφέρειας Κιρκούκ, ενώ έχουν φθάσει και στις πύλες της πόλης.

Στόχος των δυνάμεων του Ιράκ είναι να αποκόψουν το Κιρκούκ από την Ερμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια, για να την αποκλείσουν και να αποκτήσουν στη συνέχεια τον έλεγχό της.
Εν τω μεταξύ, ήδη από χθες ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Αμπάντι, καθαίρεσε τον εκλεγμένο περιφερειάρχη-κυβερνήτη του Κιρκούκ, Νετζμετίν Κερίμ, ο οποίος ύψωσε εδώ και μήνες τη σημαία του Κουρδιστάν και υποστήριξε το δημοψήφισμα, και τοποθέτησε στη θέση του τον μέχρι σήμερα αντιπεριφερειάρχη, Rakan Said Ali Cuburi, αραβικής καταγωγής.
Όσον αφορά τα επιχειρησιακά δεδομένα, οι ιρακινές και ιρανόφιλες δυνάμεις προέλασαν χωρίς αντίσταση, γιατί οι δυνάμεις των πεσμεργκά αποχώρησαν συντεταγμένα από τις θέσεις τους, χωρίς να προβάλουν καμία αντίσταση.
Σημειώνεται ότι η περιφέρεια Κιρκούκ ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (YNK) και οι μονάδες και σχηματισμοί των πεσμεργκά, είναι αυτού το κόμματος.
Πληροφορίες από κουρδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Παβέλ, γιος του πρόσφατα θανόντος, Τζαλάλ Ταλαμπανί, έχει συμφωνήσει με τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη να αποκλιμακωθεί η ένταση και να ακυρωθούν στην πράξη τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Ανάλογη δήλωσε άλλωστε έκανε πριν από λίγες μέρες.
Στη βάση αυτή, με βάση τα ως άνω αναφερόμενα, αποχώρησαν οι μονάδες των πεσμεργκά από ορισμένες πόλεις της περιφέρειας, χωρίς να αντισταθούν, παραδίδοντάς τες στους ιρακινούς και τους ιρανόφιλους.
Ως απάντηση στα δημοσιεύματα και τις επίσημες δηλώσεις της Γενικής Διοίκησης των Πεσμεργκά, αλλά και του Αντιπροέδρου του Κουρδιστάν και υψηλόβαθμού στελέχους του ΥΝΚ, Κοσρέτ Ρεσούλ, ο οποίος είναι στο μέτωπο του Κιρκούκ επικεφαλής σχηματιστών των Πεσμερκά, που κατηγορεί το τμήμα του ΥΝΚ που ελέγεχται από τον Παβέλ Ταλαμπανι για εγκατάλειψη των θέσεων, έκανε δήλωση η Χερό Ταλαμπανί, γυναίκα του θανόντος Τζελάλ.
Η Χερό διαψεύδει τα δημοσιεύματα, καλεί τους πολίτες να υποστηρίξουν τους πεσμεργκά και να υπερασπιστούν το Κιρκούκ, αναφέροντας μάλιστα ότι όλα τα παιδιά της, ο Aras, ο Pavel, ο Kubad, ο Lahur και ο Polad, είναι στο μέτωπο στο πλευρό των πεσμεργκά και πολεμούν μαζί τους.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι μόνες δυνάμεις που υπερασπίζονται με πάθος το Κιρκούκ, είναι οι δυνάμεις του ΡΚΚ που έσπευσαν στην περιοχή και έχουν πάρει θέσεις σε στρατηγικά σημεία της πολης του Κιρκούκ, για να αμυνθούν και να κρατήσουν την πόλη υπό κουρδικό έλεγχο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Φιράτ, κατά χιλιάδες σπεύδουν οι πολίτες στο πλευρό των ανταρτών του ΡΚΚ, για να πολεμήσουν στο πλευρό τους και να κρατήσουν ελεύθερη την πόλη τους.
Πάντως, σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν παρέλειψε να στηρίξει δημόσια την επιχείρηση κατάληψης του Κιρκούκ από τις δυνάμεις της Βαγδάτης.

Δηλώσεις Κούρδων αξιωματούχων που καλούν το λαό να υπερασπιστεί την πόλη

Peshmerga: until 4am we were chasing the Iraqis and then the order came to withdraw and that is when we lost the battle
5:55 π.μ. – 16 Οκτ 2017
22 minutes ago – 33°19′N 44°24′E

PM Abadi orders the lifting of the Iraqi flag in Kirkuk and other disputed areas

7 minutes ago
Iraqi forces fully controlling Kirkuk.
16.10.2017 μεσημέρι , η έξοδος του κουρδικού πληθυσμού από το Κιρκούκ 

16.10.2017 μεσημέρι, η προέλαση των ιρακινών δυνάμεων στο Κιρκούκ υπό αυστηρή και συνεχή αεροπορική παρακολούθηση των ΗΠΑ (τα μπλε κυκλάκια)

 

Κλείσιμο
Προηγούμενο
Επόμενο

var _wau = _wau || []; _wau.push([“tab”, “qjb8omazks27”, “ifv”, “left-middle”]);(function() { var s=document.createElement(“script”); s.async=true; s.src=”http://widgets.amung.us/tab.js”;document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube