REAL TIME |

Ελλάδα , Ευρωπαϊκή Ένωση , Ρωσία 9 Οκτωβρίου 2017

Ερευνα Ελληνικής Κοινής Γνώμης: Αγαπούμε τον Πούτιν αλλά θέλουμε τη σιγουριά της Ε.Ε

Ερευνα Ελληνικής Κοινής Γνώμης: Αγαπούμε τον Πούτιν αλλά θέλουμε τη σιγουριά της Ε.Ε

Ιδιαίτερα θετική έναντι της Ρωσίας εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, θετική στάση τηρεί ποσοστό 57,3% των Ελλήνων. Ακόμα θετικότερες είναι οι απόψεις για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς το 67% των ερωτώμενων έχουν θετική γνώμη.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Πούτιν υπερέχει σημαντικά τόσο της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που συγκεντρώνει αρνητικές ψήφους σε ποσοστό 56%, αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ με 73% αρνητικές ψήφους.
Πιο αναλυτικά, στο ερώτημα «ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για ηγέτη για τα παγκόσμια πράγματα», ο Πούτιν συγκεντρώνει 41,5%, η Μέρκελ 27,5% και μόλις 5% ο Τραμπ.
Ο ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται μάλιστα να υποστηρίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας από 43,5% των ερωτώμενων, συγκριτικά με την γερμανίδα καγκελάριο με 29,5% ή τον αμερικανό πρόεδρο με 20%.
Ωστόσο, η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική σε ορισμένα ερωτήματα. Η πλειοψηφία (59,5%) υποστηρίζει πως στη Ρωσία η δημοκρατία δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και δεν υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (51,5%). Αντίθετα η Ε.Ε. αποσπά υψηλή δημοφιλία, όχι όμως και οι ΗΠΑ.
Την Ευρώπη φέρονται να προτιμούν για σπουδές οι Έλληνες. Στο ερώτημα επιλογής μιας χώρας για σπουδές, το 68% θα επέλεγε μια χώρα της Ε.Ε. και το 23,5% τις ΗΠΑ, ενώ για εργασία το 65% θα επέλεγε την Ε.Ε. και το 21% τις ΗΠΑ. Η Ρωσία συγκεντρώνει 3,5% και 4% αντίστοιχα.
Στις ερωτήσεις μέτρησης της υποστήριξης στα εθνικά μας συμφέροντα από Ε.Ε., ΗΠΑ και Ρωσία, με ποσοστά μεταξύ 25% και 40,5%, ανάλογα με το ζήτημα, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζεται από κανέναν.
Τα ποσοστά των ΗΠΑ είναι χαμηλά σε όλα τα ζητήματα, κυρίως στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. Στο ζήτημα του Κυπριακού, σχετικά υψηλά ποσοστά συγκεντρώνει η Ελλάδα από την Ε.Ε. και την Ρωσία.
Τελικά τι είμαστε ως λαός, ρωσόφιλοι ή ευρωπαϊστές;
Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Στην πρόσφατη έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του ΠΑΜΑΚ η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική έναντι της Ρωσίας (57,5% θετικές γνώμες). Ακόμη περισσότερες είναι οι θετικές απόψεις για τον πρόεδρο Πούτιν καθώς το 67% των ερωτώμενων έχουν θετική γνώμη γι’ αυτόν. Υπερέχει σημαντικά τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (56% αρνητικές απόψεις) όσο και του προέδρου Τραμπ (73% αρνητικές γνώμες).
Οι ερωτώμενοι εκφράζονται θετικά για τον Πούτιν, όχι απλώς με όρους συμπάθειας αλλά και εμπιστοσύνης. Στο ερώτημα «ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για ηγέτη στα παγκόσμια πράγματα», ο Πούτιν συγκεντρώνει 41,5%, η Μέρκελ 27,5% και μόλις 5% ο Τραμπ.
Ο Πούτιν θεωρείται, μάλιστα, πως υποστηρίζει περισσότερο τα συμφέροντα της Ελλάδας (43,5%) συγκριτικά με τη Μέρκελ (29,5%) ή τον Τραμπ (20%). Είναι προφανές πως η εικόνα του ισχυρού ηγέτη Πούτιν ασκεί γοητεία σε σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης. Πιθανόν, σε αυτό να έχουν βοηθήσει τα ελληνικά ΜΜΕ, στα οποία ο Ρώσος ηγέτης έχει εμφανώς καλύτερη μεταχείριση συγκριτικά με τους άλλους δύο 
 Πηγή: nooz.gr, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube