REAL TIME |

Γενικά θέματα 23 Οκτωβρίου 2017

Μεγάλες, πραγματικές επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών

Στη Ρουμανία, φυσικά

Του Ηλία Παπαγεωργιάδη*
Αν λάβουμε υπόψη μας πως τουλάχιστον το 80% των Ελλήνων πολιτικών σε όλα τα κόμματα έχει παντελή άγνοια για το πώς πραγματικά λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας, είναι δικαιολογημένο να πιστεύουν πως θα μιλήσουν με κάποιους ξένους και αυτοί θα τους στείλουν επενδύσεις. Όταν αυτό συμβαίνει (εξαιρετικά σπάνια), οι όροι που απαιτούνται από την Ελλάδα δεν απέχουν πολύ από αυτούς που ζητούνται για επενδύσεις σε χώρες της Αφρικής ή εμπόλεμες ζώνες.
Τον τελευταίο καιρό ακούμε για τις μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις που θα έρθουν στη χώρα μας. Είναι εντυπωσιακή η άγνοια όσων αναφέρονται στα θέματα αυτά, κλείνοντας το μάτι και υπονοώντας πως «οι αμερικάνοι θα στείλουν μερικά δις για να τα χάσουν, αλλά το κάνουν για άλλα στρατηγικά οφέλη».
Που πραγματικά επενδύουν οι Αμερικάνοι: Στη Ρουμανία
Την ίδια ώρα αν κάποιος θέλει να δει πραγματικές αμερικανικές επενδύσεις σε ευρεία κλίμακα, δεν έχει παρά να κοιτάξει τον οικονομικό τύπο της Ρουμανίας:
  • Η Ford επένδυσε εκατοντάδες εκατομμύρια στην Craiova της Ρουμανίας και δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κοντά της ήρθαν άλλα 70 εργοστάσια εξαρτημάτων, αυξάνοντας συνολικά την απασχόληση στην πόλη κατά περίπου 20.000 εργαζομένους. Τις τελευταίες ημέρες η εταιρία γνωστοποίησε πως θα αρχίσει να παράγει εκεί και νέο μοντέλο. Έτσι τα 300.000 αυτοκίνητα που κατασκευάζει και τα 2+ δις Ευρώ που φέρνει συνάλλαγμα από εξαγωγές στη Ρουμανία θα αυξηθούν.
  • Μετά την Electronic Arts (ρωτήστε τα παιδιά σας για τα παιχνίδια της) και δεκάδες άλλους κολοσσούς που έχουν επενδύσει στη Ρουμανία, ήρθε η ώρα της Amazon. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε πως θα ενοικιάσει 13.500 τμ στο νέο συγκρότημα γραφείων του fund Globalworth που διευθύνεται από τον Έλληνα Γιάννη Παπαλέκα και την ομάδα του. Θα ξεκινήσει με 1.300 προσλήψεις, με μισθούς που θα υπερβούν τα 1.500 Ευρώ  / μήνα. Η επένδυση γίνεται για την παραγωγή λογισμικού
  • Λίγο νωρίτερα φέτος η IBM ενοικίασε 18.000 τμ σε άλλον υπό κατασκευή πύργο γραφείων και ετοιμάζεται να προσθέσει περίπου 2.000 νέους εργαζομένους (άλλο μεγάλο deal ήταν αυτό της γαλλικής Renault Technologie Roumanie, αλλά έχει καιρό που έφυγε ο Πρόεδρος Macron, ας μην ανοίξουμε το θέμα «γαλλικές επενδύσεις»).
  • Επίσης τον Οκτώβριο η Αμερικανική Πρεσβεία οργάνωσε στο Βουκουρέστι το Trade Winds 2017, με 150 εταιρίες από τις ΗΠΑ που θέλουν να επενδύσουν στη Ρουμανία. (Ο υποφαινόμενος ήταν παρών και επιβεβαιώνει πως το επίπεδο των επαφών ήταν πολύ υψηλό).
  • Σπάνια περνάει μία εβδομάδα που να μην διαβάζουμε για κάποια αμερικανική εταιρία που θέλει να μπει στη Ρουμανία ή να επεκταθεί σε αυτή (την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε πως η ήδη υπάρχουσα εταιρία ημιαγωγών Freescale αναζητά νέα γραφεία 8.000 τμ προς επέκταση). Οι επενδύσεις γίνονται σχεδόν σε κάθε σημείο της χώρας.
  • Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας gadget Fitbit είναι ένας από τους πολλούς επενδυτές αμερικανικών εταιριών που διαφημίζουν τη Ρουμανία, ειδικά μετά την εξαγορά της Vector watch.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube