REAL TIME |

Weather Icon

73 χρόνια μετά το Κορωπί αποκτά τη δική του θέση στην Εθνική Ιστορία μας

73 χρόνια μετά το Κορωπί αποκτά τη δική του θέση στην Εθνική Ιστορία μας
Μια ατέλειωτη γιορτή δικαίωσης, εκεί ψηλά στον ουρανό, θα πρέπει να έχουν στήσει από τις 8 το βράδυ της Κυριακής οι ψυχές των 47 εκτελεσμένων, 73 ολόκληρα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα του Κορωπίου τη μαύρη εκείνη δευτέρα της 9ης Οκτωβρίου 1944!

Ήταν η στιγμή που πέντε κορυφαίες προσωπικότητες της πόλης παρουσίασαν, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του δημαρχείου Κορωπίου, αδιάσειστα στοιχεία για το ποιοί ευθύνονται και ποιοί διέπραξαν τη σφαγή της ημέρας εκείνης.
Εβδομήντα τρία ολόκληρα χρόνια μετά τη σφαγή και το κάψιμο 400 και πλέον σπιτιών και καταστημάτων κάθε είδους του Κορωπίου, οι ανακοινώσεις συνοδεύτηκαν από δάκρυα στα μάτια των απογόνων των θυμάτων καθώς έγινε σαφές ποιοί ήταν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της τραγωδίας.
Με βάση λοιπόν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας « 9 Οκτωβρίου 1944. Κορωπί μια μαρτυρική πόλη», τη σφαγή διέπραξαν άνδρες γερμανικής στρατιωτικής μονάδας η οποία έφτασε για αυτό τον λόγο και μόνο στο Κορωπί, από τη Φιλοθέη ή το Μαρούσι όπου στρατοπέδευε.
Η ομάδα ερευνητών που αποτελούνταν από τους Γιώργο Κόλλια, μηχανολόγο – ηλεκτρολόγο μηχανικό του ΕΜΠ, Νικόλαο Λάζαρη, αντιστράτηγο ε.α., Γιώργο Ντούνη, αντιστράτηγο ε.α., Δημήτρη (Τάκη) Πρόφη, οικονομικό σύμβουλο και Θανάση Πουλάκη, ταξίαρχο ε.α., μετά από ενδελεχή έρευνα ενός έτους παρουσίασε έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν τους δολοφόνους των 47 Κορωπιωτών και τους καταστροφείς της πόλης.
Τα σημαντικότερα από αυτά είναι έγγραφο δικογραφίας της εισαγγελίας Μονάχου της τότε Δυτ. Γερμανίας που φέρει ημερομηνία 8/12/68 και στο οποίο αναφέρεται επί λέξει: «Στις 9/10/1944 στο χωρίον Κορωπί, 42 Έλληνες άνδρες και γυναίκες εκτελέσθηκαν. Παράλληλα 300 σπίτια πυρπολήθηκαν. Η αιτία αυτής της πράξης οφείλεται σε επίθεση ανταρτών εναντίον ενός γερμανικού οχήματος 3 χλμ. Μακριά από την πόλη».
Η διακογραφία καταλογίζει ποινικές ευθύνες κατά ενός αξιωματικού του στρατιωτικού αποσπάσματος ονόματι Μπέκερ και τεσσάρων ακόμη.

Για τη συνέχεια Notoanatolika

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube