REAL TIME |

Weather Icon

Ντείρ εζ Ζορ: H μητέρα όλων των μαχών. Αγώνας δρόμου για το ποιός θα φτάσει πρώτος στην πόλη. Ποιός έχει το προβάδισμα. Ποιοί είναι οι 3 finalists-διεκδικητές της πόλης έναντι του Ντάες.

Ντείρ εζ Ζορ: H μητέρα όλων των μαχών. Αγώνας δρόμου για το ποιός θα φτάσει πρώτος στην πόλη. Ποιός έχει το προβάδισμα. Ποιοί είναι οι 3 finalists-διεκδικητές της πόλης έναντι του Ντάες.

Η αντίδραση της συριακής διοίκησης-στρατού προς τη Ντέιρ εζ Ζορ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει αμερικανικό “βέτο”.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη μάχη του Χαλεπίου μεταξύ των Ρώσων και των Ιρανών, η Μόσχα συνέστησε να προηγηθεί πρώτα η επιχείρηση στη Ντέιρ εζ Ζορ, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της μέσα στην εξίσωση της γεωπολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής σύγκρουσης στη Συρία. Αλλά η Τεχεράνη προέκρινε το αντίθετο και θεωρούσε ότι η μάχη του Χαλεπίου είναι η πιο σημαντική, λόγω του πληθυσμιακού και οικονομικού εκτοπίσματος που διαθέτει το Χαλέπι .

Σήμερα υπάρχει συναίνεση στον συμμαχικό άξονα της συριακής διοίκησης ότι η μάχη της Ντέιρ εζ Ζορ αντιπροσωπεύει τον τελευταίο στρατηγικό γύρο του αγώνα πριν από την έναρξη της τελικής φάσης για εξεύρεση πολιτικής λύσης για τη συριακή κρίση.

Στο τερέν της Ντέιρ εζ Ζορ, τρεις δυνάμεις ανταγωνίζονται επί του παρόντος για μια ανακατάληψη της πόλης από το Ντάες:

• Οι δυνάμεις του συριακού στρατού και οι σύμμαχοί του που υποστηρίζονται από μια ρωσική αεροπορική και πολιτική κάλυψη. Αυτές οι δυνάμεις έχουν φθάσει τώρα στην Badia και από την Palmyra πήγαν στην πόλη Sokhna, που θεωρείται η “νότια πύλη” της Ντέιρ εζ Ζορ.

• Η δεύτερη δύναμη παραμένει ακόμη εν δυνάμει ή μια «θεωρητική» δύναμη καθώς φημολογείται ότι η Ουάσινγκτον απεργάζεται την ίδρυση μιας ακόμη πολιτοφυλακής του ”Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού” για τον έλεγχο της Ντέιρ εζ Ζορ. Αυτός θα περιλαμβάνει σώματα και ομάδες του FSA που προέρχονται από τη Ντέιρ εζ Ζορ / σουνίτες άραβες . Οι σημαντικότερες από αυτές τις ομάδες είναι τα “Λιοντάρια της Ανατολής” που αποτελούνται από 800 έως 1200 μαχητές, οι ” Commandos της Ανατολής” με 500 μαχητές, οι “δυνάμεις ελίτ ” υπό την καθοδήγηση του Ahmed Jarba και μερικές δυνάμεις φυλών.

Μέχρι στιγμής, το μόρφωμα αυτό, ο ”Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός” δεν έχει σχηματιστεί. Οι πηγές των «Λιονταριών της Ανατολής », που είναι και η κυριότερη δύναμη αυτού του υποτιθέμενου ”στρατού”, αρνούνται ότι η Ουάσιγκτον ”έριξε” αυτή την ιδέα.

• Η τρίτη δύναμη βρίσκεται στο πεδίο της Ντέιρ εζ Ζορ, είναι οι Κούρδοι αλλά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα σχετικά με το αν είναι συνετό να επιτραπεί η συμμετοχή τους. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι άραβες σουνίτες της Ντέιρ εζ Ζορ που είναι και η πλειοψηφία εκεί αρνούνται στους Κούρδους να εισέλθουν στην επαρχία τους.

Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση ότι υφίσταται μια αμερικανο-ρωσική συναίνεση για μοιρασιά της νίκης σε αυτή τη μάχη, με βάση έναν οδικό χάρτη προτεραιοτήτων:

Για την Ουάσινγκτον η περιοχή είναι ζωτικής σημασίας καθώς αποτελεί μία από τις στρατηγικές πύλες διέλευσης μεταξύ Συρίας και Ιράκ και θα ήθελε να παρατάξει εκεί όλες τις δυνάμεις που έχει υπό τον έλεγχό της. Οι Κούρδοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με οποιοδήποτε ρόλο. Το γεγονός ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον δεν τους επιτρέπει να συμμετέχουν θ΄ αντιπροσωπεύει ένα αμερικανικό μήνυμα για καθησυχασμό της Τουρκίας.

Ενδεικτικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις:

Πρώτον, η ταχύτητα που επέδειξε ο συριακός στρατός και η πρόσβασή του στη Sokhna, τη νότια πύλη της περιφέρειας Ντέιρ εζ Ζορ, παράλληλα με την ολοκλήρωση του ελέγχου μιας μεγάλης περιοχής των συριακών και ιρακινών συνόρων και των θέσεων της Συρίας στα σύνορα με Ιορδανία.

Αυτό σημαίνει στρατιωτική επιτυχία καθώς ο συριακός στρατός έκοψε το δρόμο στις αμερικανοτραφείς παρατάξεις της ανατολικής περιοχής να συμμετάσχουν στη μάχη της Ντέιρ εζ Ζορ, αφού η μεγαλύτερη από αυτές τις ομάδες, αυτή των «Commandos of the Revolution» και των «Eastern Lions» είναι τοποθετημένες στο νότο και χρειαζόταν αν ήθελαν να μετακινηθούν στο πεδίο μάχης της Ντέιρ εζ Ζορ για να συμμετάσχουν, να διέλθουν από το πέρασμα σε αυτές τις περιοχές που τελικά έθεσε υπό τον έλεγχό του ο συριακός στρατός.

Δεύτερον, παρατηρητές εκτιμώντας την πρόοδο του συριακού στρατού στην κατεύθυνση της  Ντέιρ εζ Ζορ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια ρωσοαμερικανική συναντίληψη για το πώς θα δοθεί αυτή μάχη.

Ένα είναι γεγονός, ότι ο συριακός στρατός προχωρεί γρήγορα….(aljoumhouria 15.8.17)

dimpenews.comvar _wau = _wau || []; _wau.push([“tab”, “qjb8omazks27”, “ifv”, “left-middle”]);(function() { var s=document.createElement(“script”); s.async=true; s.src=”http://widgets.amung.us/tab.js”;document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube