Weather Icon

Ετοιμάζεται γκραν-φινάλε με Πρωθυπουργούς στη Γενεύη

Ετοιμάζεται γκραν-φινάλε με Πρωθυπουργούς στη Γενεύη
Φωτο: Κάτια Χριστοδούλου (ΚΥΠΕ)
Κραν Μοντάνα: Ανταπόκριση, Ανδρέας Πιμπίσιης
Με σαφή πρόθεση να οδηγηθεί η διαδικασία των συνομιλιών σε ένα γκραντ-φινάλε ακόμα και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε εργάστηκε έντονα στο παρασκήνιο προκειμένου να διασφαλίσει την άφιξη στην Ελβετία των Πρωθυπουργών των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Οι χθεσινές εξελίξεις φαίνεται πως έχουν ευνοήσει τις κινήσεις Άιντε ιδιαίτερα μετά τις δύο ενέργειες Αναστασιάδη, να ζητήσει αναβολή των πρωινών συναντήσεων και εν συνεχεία να προχωρήσει σε χειρονομίες «καλής θελήσεως» προς την τουρκική πλευρά.  

Από νωρίς χθες το πρωί, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της αναβολής των συναντήσεων στο Κραν Μοντάνα, ξεκίνησε ένα  θρίλερ που είχε να κάνει με τη μετάβαση των τριών Πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων στην Ελβετία για την τελική πράξη. Πίσω από την κινητικότητα αυτή φαίνεται να ήταν ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε το κενό στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να κάνει τις επαφές του.

Στόχος των κινήσεων είναι να φτάσουν οι Αλέξης Τσίπρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ και Τερέζα Μέι είτε στο Κραν Μοντάνα είτε στη Γενεύη για μια τελική συμφωνία. Στη διάρκεια της ημέρας αυτό που κυκλοφόρησε έντονα ήταν πως οι Γιλντιρίμ και Μέι ήταν έτοιμοι να έρθουν στην Ελβετία και ότι αυτός που ήταν επιφυλακτικός ήταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος εκτιμούσε πως δεν υπήρχαν εκείνα τα στοιχεία που επέβαλλαν αυτό το ταξίδι. Να σημειώσουμε εδώ πως ακόμα και προχθές οι Βρετανοί εμφανίζονταν να έχουν την ίδια άποψη με τους άλλους, δηλαδή πως δεν υπήρχε εκείνη η πρόοδος για να χρειαστεί παρουσία των Πρωθυπουργών.

Τσίπρας και Μέι
Τη σημασία να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα, υπογράμμισαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βρετανίας σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας και η Τερέζα Μέι «συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία οι δύο Πρωθυπουργοί εξέφρασαν ετοιμότητα να μεταβούν οι ίδιοι στην Ελβετία εάν και όταν η διαπραγμάτευση φθάσει σε τέτοιο σημείο που να καθιστά «ουσιαστική και χρήσιμη» την παρουσία τους. Οι ίδιες πληροφορίες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει σύντομα επικοινωνία και μεταξύ Τσίπρα-Ερντογάν, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί ακόμα στο Μαξίμου, αναφέρουν. Πιο πιθανό, συμπληρώνουν, είναι να προηγηθεί επικοινωνία με τον ομόλογό του, Πρωθυπουργό κ. Γιλντιρίμ. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Πρωθυπουργού της Βρετανίας και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέι έγινε με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε κυβερνητική πηγή, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, από τον οποίο ενημερώνεται για όλα τα τεκταινόμενα στο Κραν Μοντάνα, και διατηρεί επίσης «ανοικτή γραμμή επικοινωνίας» με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Επιβεβαιώνουν οι δύο…
Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν πληροφορίες που έφεραν τους Πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Τουρκίας να έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους στο Κραν Μοντάνα και ότι εκκρεμούσε η απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ακριβής χρόνος άφιξης των τριών Πρωθυπουργών θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των σημερινών επαφών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Μια διαδικασία που φαίνεται να διευκολύνεται μερικώς μετά τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στα θέματα των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού.

Παιχνίδια από Άιντε
Το όλο παιχνίδι για την άφιξη των Πρωθυπουργών παίχθηκε από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε συνεχίζοντας παράλληλα και την έντεχνη διαρροή πληροφοριών προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα. Αρχικά επιχείρησε να πραγματοποιηθεί σήμερα μια πενταμερής υψηλού επιπέδου. Στη συνέχεια, όμως, αφού είδε πως αυτό δεν είναι εφικτό άλλαξε τα σχέδια και έκανε λόγο για συνάντηση κορυφής στη Γενεύη στις 10 Ιουλίου. Η Τουρκία εμφανίστηκε θετική δείχνοντας πως υπήρξε προσυνεννόηση για να πιέσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Παρά το ότι προς τα μέσα ενημέρωσης η ε/κ πλευρά εμφανιζόταν να αγνοεί τις κινήσεις που γίνονταν παρασκηνιακά σ’ ό,τι αφορά ένα «γκραντ φινάλε» με παρουσία Πρωθυπουργών, εντούτοις φαίνεται πως γνώριζε αρκετά. Όπως παραδέχθηκε ο ΠτΔ ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βρετανίας αποφάσισαν να μην έρθουν στο Κραν Μοντάνα και ότι το σχέδιο είναι να υπάρξει  μια κατάληξη/συμφωνία για να έρθουν στη συνέχεια στην Ελβετία κατά πάσα πιθανότητα στη Γενεύη. Σχετική πληροφόρηση φαίνεται πως είχε και πολιτικός αρχηγός, ο οποίος μίλησε για μετάβαση όλων στη Γενεύη και συνάντηση κορυφής στις 10 Ιουλίου.            

ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν επιβεβαίωσε αργά ψες την πληροφορία που κυκλοφόρησε  στο Κραν Μοντάνα ότι η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα βρεθεί στο ελβετικό θέρετρο για τη Διάσκεψη για την Κύπρο, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Κυβερνητική πηγή είπε λακωνικά στο ΚΥΠΕ ότι «δεν έχει υπάρξει κάτι νεότερο» σε σχέση με την πάγια θέση του Λονδίνου, ότι δηλαδή η εκπροσώπηση θα διαμορφώνεται στο «κατάλληλο» επίπεδο ανάλογα με την πρόοδο που θα υπάρχει.

Από την πρώτη στιγμή η βρετανική κυβέρνηση άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάβασης της Πρωθυπουργού στην Ελβετία, εφόσον όμως η παρουσία της εκεί, μαζί με την παρουσία των ομολόγων της και από τις υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις, θα ήταν απαραίτητη για την επισφράγιση ή την τελική ώθηση μίας συμφωνίας μετά από «επαρκή» πρόοδο. Πάντως, διπλωματική πηγή σημείωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει συνεχή ενημέρωση από την αντιπροσωπεία της στο Κραν Μοντάνα και αναμένει τις αποψινές εξελίξεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη ικανοποιητικής προόδου. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή και το Σάββατο η κ. Μέι, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, είναι προγραμματισμένο να βρίσκεται στο Αμβούργο για τη σύνοδο της G20.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube