REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Πολωνία 7 Ιουλίου 2017

Τραμπ από Πολωνία: ΝΑΤΟ με το αζημίωτο, μήνυμα σε Ρωσία και πυρά για Β.Κορέα

Τραμπ από Πολωνία: ΝΑΤΟ με το αζημίωτο, μήνυμα σε Ρωσία και πυρά για Β.Κορέα

Στο ταξίδι του στην Πολωνία, η οποία -όπως και οι περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης- ζητά σθεναρότερη στάση έναντι της Ρωσίας, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά» της Μόσχας και επανέλαβε την «αναθεωρημένη» στάση του υπέρ του ΝΑΤΟ, καλώντας όμως ξανά τα μέλη του σε υψηλότερη «οικονομική συνεισφορά». 
Όσον αφορά τη Βόρειο Κορέα, είπε πως «κάτι πρέπει να γίνει» και ότι «εξετάζονται και κάποια πολύ έντονα πράγματα» ως απάντηση.
Η Βαρσοβία είναι ο πρώτος σταθμός του νέου ταξιδιού του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη με αφορμή τη Σύνοδο της G20 στο Αμβούργο. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε δεκτός με κάθε επισημοτητα από τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα.

Αρχικά, ο Τραμπ μίλησε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντούντα, ενώ στη συνέχεια, σε ξεχωριστή ομιλία του, αναφέρθηκε γενικότερα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης. 

«Έχει έρθει εδώ και καιρό η ώρα για όλα τα μέλη» του ΝΑΤο να «αρχίσουν να κινούνται» όσον αφορά τις «οικονομικές τους υποχρεώσεις», επανέλαβε ο Τραμπ μιλώντας δίπλα στον πολωνό πρόεδρο. 

Από την πλευρά του, ο πολωνός πρόεδρος Ντούντα ανέφερε πως ο Τραμπ «παρίνει στα σοβαρά» την ασφάλεια της Πολωνίας.

«Αποσταθεροποιητική» η στάση της Ρωσίας

Ο Τραμπ, που κάποτε είχε απορρίψει ως «παρωχημένο» το ΝΑΤΟ, είχε επίσης προκαλέσει ανησυχίες στα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας το Μάιο όταν παρέλειψε να υιοθετήσει την αρχή της συλλογικής άμυνας που υπάρχει στη Συνθήκη του ΝΑΤΟ. 

Τελικά, αναφέρθηκε από τη Βαρσοβία έμμεσα στο άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως οι ΗΠΑ «έχουν αποδείξει και στα λόγια και στις πράξεις τις δεσμεύσεις τους για την άμυνα».

Αφού είχε κάνει λόγο για «αποσταθεροποιητική στάση της Ρωσίας» ο Τραμπ, ο οποίος στο Αμβούργο θα έχει την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποίησε σκληρότερους τόνους από το συνηθισμένο κατά της Μόσχας.

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές της κινήσεις στην Ουκρανία και αλλού και την υποστήριξή της σε εχθρικά καθεστώτα, συμπεριλαμβανόμενων εκείνων σε Συρία και Ιράν» είπε ο Τραμπ στην ομιλία του. 

«Καλούμε, αντ’ αυτού, τη Ρωσία να μπει στην ομάδα των υπεύθυνων χωρών στη μάχη μας εναντίον των κοινών εχθρών και στην υπεράσπιση του ίδιου του ανθρώπινου πολιτισμού» είπε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά τη Βόρειο Κορέα, ο Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ «θα αντιμετωπίσουν σθεναρά την βορειοκορεατική απειλή» και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες να δείξουν στην Πιόνγκγιανγκ πως το πυρηνικό της πρόγραμμα «θα έχει συνέπειες». 

«Υπάρχουν κάποια πολύ έντονα πράγματα που εξετάζουμε» είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ωστόσο πως ο ίδιος «δεν θέτει κόκκινες γραμμές».
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube