REAL TIME |

Weather Icon

Όσο Ένα Εκατομμύριο Αυτοκίνητα Μολύνουν τα Κρουαζιερόπλοια

Όσο Ένα Εκατομμύριο Αυτοκίνητα Μολύνουν τα Κρουαζιερόπλοια

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα κρουαζιερόπλοια μπορούν να εκπέμπουν καθημερινά ίσο αριθμό σωματιδίων με ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα ενώ η ποιότητα του αέρα στο κατάστρωμα, μπορεί να είναι εξίσου κακή με τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου.
Μια μυστική δημοσιογραφική έρευνα από το βρετανικό Κανάλι 4 αποκάλυψε τα συγκλονιστικά υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταμετρήθηκαν σε ορισμένα κρουαζιερόπλοια.

Οι ερευνητές της εκπομπής του Καναλιού 4, «Αποστολές», στάλθηκαν στο πλοίο Oceana της P&O Cruises, το οποίο μπορεί να μεταφέρει περισσότερους από 2.000 επιβάτες.

Η εκπομπή επικεντρώθηκε στην παρακολούθηση εξαιρετικά λεπτών σωματιδίων στον αέρα γύρω από το πλοίο και η έρευνα έδειξε ότι ένα μόνο πλοίο μπορεί να εκπέμψει σε μια ημέρα την ίδια ποσότητα σωματιδίων με ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα.

Οι «Αποστολές» διαπίστωσαν ότι ο αέρας στο επάνω κατάστρωμα του Oceana, που βρισκόταν κάτω από τις χοάνες του πλοίου, είχε 84.000 εξαιρετικά λεπτά σωματίδια ανά κυβικό εκατοστό. Ο αριθμός ξεπέρασε τις 226.000 ακριβώς δίπλα στα φουγάρα.

Η ίδια εκπομπή μελέτησε την ποιότητα του αέρα στην πολυσύχναστη Piccadilly Circus του Λονδίνου, χρησιμοποιώντας τις ίδιες συσκευές εγγραφής, και διαπίστωσε ότι ο αριθμός των σωματιδίων έφτασε μόλις τα 38.400 ανά κυβικό εκατοστό.

Ένας γιατρός είπε στο πρόγραμμα ότι «αυτά είναι τα επίπεδα που θα περίμενε κανείς στις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου όπως η Σαγκάη και το Δελχί».

Πρόσθεσε ότι η βραχυχρόνια έκθεση θα μπορούσε να προκαλέσει αυξανόμενα συμπτώματα στο αναπνευστικό και ότι τα μέλη του πληρώματος που εργάζονται μακροπρόθεσμα στο πλοίο θα μπορούσαν να έχουν βιώνουν παρενέργειες «που μόλις αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε».

Τα κρουαζιερόπλοια χρησιμοποιούν κατά κανόνα βαρύ μαζούτ στις μηχανές τους, ένα υπολειμματικό προϊόν που εξάγεται από την παραγωγή βενζίνης και ντίζελ. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, αλλά είναι οικονομικά αποδοτικότερο σε σχέση με άλλα καύσιμα.

Η P&O ανταποκρίθηκε στα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζοντας ότι έχει μειώσει την κατανάλωση καυσίμων κατά 28% από το 2005 και ότι η εταιρεία μόνο το 2014 μείωσε τις εκπομπές CO2 κατά 20%.

Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι το Oceana θα εξοπλιστεί σύντομα με «συστήματα καθαρισμού καυσαερίων» σε μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των εκπομπών. Η δήλωση της εταιρείας έλεγε επίσης πως: «αναγνωρίζει την «ύπαρξη δημόσιου συμφέροντος … που σχετίζεται με σωματίδια και θέματα σχετικά με την υγεία».

Όμως μια μελέτη του CE Delft προειδοποίησε πρόσφατα ότι η απόδοση των νέων πλοίων μειώθηκε το 2016 σε σύγκριση με το 2015.

Εκτιμάται, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Cruise Lines, ότι 25,3 εκατομμύρια επιβάτες παγκοσμίως θα ταξιδέψουν με κρουαζιερόπλοια το 2017, σε σχέση με μόλις 15,8 εκατομμύρια πριν από μια δεκαετία.

Ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Κροατίας, Ντουμπρόβνικ, που είναι παγκοσμίως γνωστός λόγω των γυρισμάτων της σειράς Game of Thrones, παλεύει να αντιμετωπίσει τον τεράστιο αριθμό επισκεπτών που μεταφέρεται στα μεσαιωνικά του τείχη με κρουαζιερόπλοια.

Οι στατιστικές όμως δεν μοιάζουν ευοίωνες ούτε για αυτό το καλοκαίρι. Το 2016, 529 από τα κρουαζιερόπλοια σταμάτησαν στο Ντουμπρόβνικ, μεταφέροντας 799.916 επιβάτες. Πρόκειται για αύξηση λοιπόν, καθώς 475 ήταν τα πλοία το 2015 και 463 το 2014.

Η ναυτιλία αντιπροσωπεύει σήμερα το 2-3% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά μια μελέτη του ΟΗΕ του 2014 προειδοποίησε ότι το αυξανόμενο εμπόριο θα μπορούσε να αυξήσει το αποτύπωμα άνθρακα του κλάδου κατά 250% μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Εάν η ναυτιλία ήταν μια πραγματική χώρα τότε θα ήταν η έβδομη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών στον πλανήτη.

Την περασμένη εβδομάδα, 170 χώρες συναντήθηκαν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών στο Λονδίνο. Συμφώνησαν σε ένα σχέδιο επτά βημάτων που αποσκοπεί στη μείωση του άνθρακα στον τομέα της ναυτιλίας, ενώ ένα ενδιάμεσο σχέδιο επιβάλλεται άμεσα για το επόμενο έτος, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το 2023.

Αν και μια πρόταση ζήτησε από τον τομέα να επιτύχει κλιματικούς στόχους σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού και να απομακρύνει τον άνθρακα μέχρι το 2050, δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συναίνεσης. Περαιτέρω συνομιλίες θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

energia.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube