Weather Icon

Τσίπρας-Αναστασιάδης-Νετανιάχου συζητούν για το κοινό τους ενεργειακό μέλλον στη Θεσσαλονίκη

Τσίπρας-Αναστασιάδης-Νετανιάχου συζητούν για το κοινό τους ενεργειακό μέλλον στη Θεσσαλονίκη
  • Αλέξης Τσίπρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησής τους στο Ισραήλ, τον περασμένο Δεκέμβριο (φωτ.: γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)
Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη έχουν την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο πλαίσιο προγραμματισμένης τριμερούς την οποία αναμένεται να απασχολήσουν έντονα τα ενεργειακά θέματα. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου East Med, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τον EuroAsia Interconnector.

Τα δύο αυτά έργα πέρσι βρίσκονταν στον κατάλογο των Βρυξελλών με τα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, ο οποίος αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Στον East Med συμμετέχουν ήδη μεγάλα ονόματα του πετρελαϊκού κλάδου –όπως η ExxonMobil στην Κύπρο–, ενώ πλέον διατυπώνεται ανοιχτά η άποψη ότι ίσως χρειαστούν δύο έργα μεταφοράς του αερίου της ανατολικής Μεσογείου αφού είναι πιθανό να ανακαλυφθούν νέα κοιτάσματα.
Από την άλλη το κόστος του EuroAsia εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ – οι Βρυξέλλες έχουν ήδη δώσει 14 εκατ. ευρώ για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μελέτες. Με βάση τους σχεδιασμούς, η κατασκευή του έργου μπορεί να ξεκινήσει το 2017 και να ολοκληρωθεί το 2019. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να συνδυαστεί το καλώδιο και με οπτική ίνα ώστε να βοηθήσει και τις τηλεπικοινωνίες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube