Το παζλ με τα Σκόπια

Η συζήτηση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τον Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια δεν βιάζεται να ανοίξει το θέμα του ονόματος στις σχέσεις με την Αθήνα, πολύ περισσότερο, να συζητήσει θέμα αλλαγής του. Θα ήταν σαν να ήθελε να αυτοκτονήσει. Ο νεαρός, αλλά έμπειρος διπλωμάτης το είπε καθαρά. Να μπούμε στο ΝΑΤΟ με το ακρωνύμιο FYROM και μετά να συζητήσουμε με την Αθήνα για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Ζάεφ δεν έχει δείξει ότι έχει διαφορετική θέση από εκείνη της φόρμουλας της διπλής ονομασίας: ένα όνομα, το συνταγματικά κατοχυρωμένο «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δηλαδή, για όλο τον κόσμο και το εσωτερικό και ένα άλλο, το οποίο θα συμφωνηθεί μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, το οποίο θα χρησιμοποιείται στις σχέσεις των δύο χωρών. Αυτή είναι και η «κόκκινη γραμμή» των Σκοπίων στη διαπραγμάτευση και αν ο Ζάεφ, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, αποτολμήσει ένα βήμα πίσω, χωρίς να κάνει το ίδιο και η Αθήνα από τη δική της «κόκκινη γραμμή», θα γίνει αμέσως ο «εθνικός μειοδότης» και θα πέσει την άλλη μέρα.

Για τη συνέχεια kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube