REAL TIME |

Weather Icon

Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: Να δώσουμε λύσεις με εποικοδομητικό τρόπο

Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: Να δώσουμε λύσεις με εποικοδομητικό τρόπο
  • Στα σκαλιά του Μαξίμου υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός τον Τούρκο ομόλογό του (φωτ.: Twitter / Prime Minister GR)
Την ώρα που ο Νίκος Αναστασιάδης πετά την μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας ενόψει της νέας διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία, και ενώ η ρητορική Ερντογάν και οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο διατηρούν ανοιχτά… ζητήματα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τσίπρας: Στις δυσκολίες οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον, και αυτό κάνουμε.
Υποδεχόμενος τον Τούρκο ομόλογό του ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη σταθερή πεποίθησή του ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας μπορούν να αποβούν προς όφελος των λαών των δύο χωρών. «Ελλάδα και Τουρκία είναι γείτονες και μοιράζονται την ίδια  μοίρα», είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος επίσης μίλησε για σχέσεις καλής γειτονίας.
Αφού παρατήρησε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα γίνεται σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι υπάρχουν μπροστά προκλήσεις «τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε».
«Προσβλέπω στη δυνατότητα που έχουμε το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ζητήματα ανοιχτά για δεκαετίες, προκειμένου να δώσουμε λύσεις σε αυτά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
Από τη μεριά του ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επέλεξε ένα ρητό στα τουρκικά το οποίο λέει ότι ο γείτονας χρειάζεται και τη στάχτη από τα ξύλα που καίει ο άλλος γείτονας. «Αυτή την καλή γειτονία χρειαζόμαστε, στα πάντα εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον», κατέληξε.
Γιλντιρίμ: Το ότι βρισκόμαστε στην ίδια γεωγραφική περιοχή σημαίνει ότι μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα.
«Έχουμε θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με λογική, με ψυχραιμία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γνωρίζουμε τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, έχουμε προβλήματα και εμείς, ιδιαίτερα στα νότια σύνορά μας, στη Συρία εξελίσσεται ένας εμφύλιος πόλεμος εδώ και χρόνια, και πιστεύω ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από τέτοιες καταστάσεις μπορούν να επιλυθούν με αλληλεγγύη, με καλή θέληση και να βρούμε μία λύση για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, λέγοντας ότι οι ευκαιρίες είναι περισσότερες από τα υπάρχοντα προβλήματα. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube