Weather Icon

Η συνάντηση Κορυφής ΕΕ-Κίνας και η κλιματική διπλωματία

Η συνάντηση Κορυφής ΕΕ-Κίνας και η κλιματική διπλωματία
AP Photo/Michael Probst.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα, που πραγματοποιούν συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες είναι έτοιμες να υπερασπισθούν την συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίκειται η ανακοίνωση της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία.
Κατά την περίοδο Ομπάμα, Ουάσινγκτον και Πεκίνο, οι δύο μεγάλοι παγκόσμιοι ρυπαντές, εμφανίσθηκαν ως πρωτεργάτες της υπογραφής τον Δεκέμβριο 2015 της συμφωνίας, από 196 συνολικά χώρες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δεσμευόμενες για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας και των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αύριο, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, η Κίνα θα βρίσκεται στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να διατυπώσουν ένα κοινό ανακοινωθέν ώστε «να επικυρώσουν τις δεσμεύσεις τους ως προς την ιστορική συμφωνία του Παρισιού και να επιταχύνουν την συνεργασία τους για την βελτίωση της εφαρμογής της», σύμφωνα με το σχέδιο της ανακοίνωσης που ήλθε εις γνώσιν του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Κίνα «είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στην εισαγωγή πολιτικών και την λήψη μέτρων» αναγκαίων για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με το σχέδιο κοινής απόφασης.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ, του δεύτερου μετά την Κίνα μεγαλύτερου ρυπαντή στον κόσμο, θα αποτελέσει πλήγμα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενάμισι χρόνο μετά την ευφορία που δημιούργησε η υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ωστόσο χθες στο Βερολίνο ότι η συμφωνία αποτελεί «διεθνή συνθήκη με νομικές δεσμεύσεις« και ότι «θα χρειασθούν πολλά χρόνια εάν οι ΗΠΑ θελήσουν να φύγουν», σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του.
«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει την ηγεσία του κινήματος…Υπάρχουν ισχυρές προσδοκίες στον κόσμο, στη Αφρική, την Ασία, την Κίνα, να αναλάβει η Ευρώπη τα ηνία…δεν θα είναι και το τέλος της ανθρωπότητας εάν αποσυρθούν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενέργεια Μάρος Σέφκοβιτς.
Μη αναστρέψιμη δυναμική
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής αρμόδιος για την Δράση για το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, διαπραγματευτής για την Ενωση στο Παρίσι τον Δεκέμβριο 2015, διαβεβαίωσε επίσης στο Twitter ότι «ο κόσμος μπορεί να υπολογίζει ότι η Ευρώπη θα διατηρήσει τον διεθνή ηγετικό της ρόλο για το Κλίμα.
Για την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως και για την Κίνα, η δυναμική υπέρ του περιορισμού των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μη αναστρέψιμη.
Ευρωπαϊκή πηγή εξήγησε στο AFP ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση εργάζεται για μία προσέγγιση με την Κίνα ως προς το θέμα από την COP22 τον Νοέμβριο στο Μαρακές, όπου εν μέσω των συνομιλιών οι συμμετέχοντες έλαβαν την προειδοποίηση που σήμαινε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Πηγαίνοντας κόντρα σε όλες τις παγκόσμιες τάσεις, ο Τραμπ αποφάσισε να υποστηρίξει τις ρυπογόνες μορφές παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στο όνομα της υπεράσπισης των θέσεων απασχόλησης, αγνοώντας ότι και η ίδια η αμερικανική οικονομία έχει κάνει σημαντική στροφή προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας δημιουργώντας εκεί έναν ανερχόμενο τομέα δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Για τους Ευρωπαίους και τους Κινέζους, η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί πηγή ανάπτυξης. «Πιστεύω ότι έχουμε σαφώς αποδείξει στην Ευρώπη ότι η χρησιμοποίηση καθαρότερων τεχνολογιών, η αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει νόημα από οικονομικής απόψεως», δήλωσε ο Μάρος Σέφκοβιτς.
«Η βίαιη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα της κλιματικής πολιτικής απαιτεί ενισχυμένο ηγετικό ρόλο από όλες τις άλλες χώρες», δήλωσε η Λι Σουό, της Greenpeace East Asia κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την μη κυβερνητική οργάνωση Climate Action Network (CAN).
«Ακούγοντας ο ένας τον άλλον, αντί να μιλάμε από απόσταση, το δίδυμο (ΕΕ-Κίνα) έχει την δυναμική για να εξελιχθεί στην νέα ατμομηχανή της διεθνούς κλιματικής διπλωματίας. Για να αποδείξουν ότι μπορούν πραγματικά να δείξουν τον δρόμο, η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να επιταχύνουν τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο», πρόσθεσε η Λι Σουό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube