Weather Icon

Ο WanaCrypt0r χτύπησε παγκόσμια..

WanaCrypt0r: Χρήστες και επιχειρήσεις πρέπει να είναι σίγουροι πως τα συστήματά τους είναι ενημερωμένα με τα τελευταία patch, για να αποτρέψουν τη συνεχή μόλυνση από το WannaCry ransomware.
Αναφορές δύο μαζικών παγκόσμιων επιθέσεων ransomware κυριαρχούν στις ειδήσεις. Καθώς οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη κατευθύνονται προς το σπίτι για το Σαββατοκύριακο, το ransomware κλείνει τα συστήματά τους. Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.
Μεγάλοι στόχοι
Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Αγγλίας (NHS) και η Telefonica, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, έδωσαν εκθέσεις δηλώνοντας ότι τα συστήματά τους έχουν τεθεί υπό τη τροχιά ενός ransomware που η Malwarebytes ανιχνεύει ως Ransom.WanaCrypt0r. Το ransomware έχει επίσης παρατηρηθεί σε εταιρείες στην Ισπανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ταϊβάν.
Μέθοδος
Το ransomware εξαπλώνεται (αφού ο χρήστης βάλει το χέρι του και ανοίξει κάποιο e-mail ή εγκαταστήσει κάποιο κακόβουλο λογισμικό καταλάθος) χρησιμοποιώντας μια γνωστή και patched ευπάθεια ( MS17-010 ) που προήλθε από μια διαρροή της NSA. Η έρευνά μας δείχνει ότι η κρυπτογράφηση γίνεται με  RSA-2048. Αυτό σημαίνει ότι η αποκρυπτογράφηση θα είναι αδύνατη, εκτός αν οι κωδικοποιητές έχουν κάνει κάποιο λάθος που δεν έχουμε βρει ακόμα.
Παρακάτω είναι στιγμιότυπα από τη μόλυνση συστημάτων Πανευρωπαϊκά. Η πρώτη από το πανεπιστήμιο του Μιλάνο Bicocca. Η δεύτερη από υπολογιστή της Αγγλικής υπηρεσίας υγείας και η τρίτη από οθόνη ανακοίνωσης δρομολογίων των Γερμανικών σιδηροδρόμων.

Για τη συνέχεια SecNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube