Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Μαΐου 2017

Ο Τσάβες και η χαμένη ευκαιρία

Ο Τσάβες και η χαμένη ευκαιρία
Φεβρουάριος 2014, Μαρακαΐμπο, Βενεζουέλα. Διαδηλωτές στους δρόμους εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο, που διαδέχθηκε τον Τσάβες.
Ποιος ήταν ο ηγέτης της Βενεζουέλας, που πέθανε στις 5 Μαρτίου 2013, και τι αντιπροσώπευε το καθεστώς του
Τον καιρό της μετάβασης του Ούγο Τσάβες από το τραχύ προφίλ του πραξικοπηματία αξιωματικού στο επίσημο στάτους του υποψήφιου προέδρου, με σημαντικό λαϊκό έρεισμα στα πλήθη που είχαν δίκαια μπουχτίσει από τη σήψη του ολιγαρχικού νεοαποικιακού μοντέλου το οποίο κυβερνούσε τη χώρα του Σιμόν Μπολίβαρ για δεκαετίες, ο νομπελίστας συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ταξίδεψε μαζί του ανά την εκπάγλου φυσικής καλλονής Βενεζουέλα, συζητώντας και παρατηρώντας τον επί το έργον της προεκλογικής καμπάνιας, η οποία στη Λατινική Αμερική περιλαμβάνει από διαγωνισμούς ομορφιάς μέχρι πολύχρωμες ορχήστρες σάλσα. Στην κατακλείδα του κειμένου που δημοσίευσε, στη συνέχεια, στο κολομβιάνικο περιοδικό Cambio, επιχειρώντας να ερμηνεύσει το «φαινόμενο Τσάβες» εν τη γενέσει του, ο οξυδερκής Μάρκες έγραψε:
Καθώς απομακρυνόταν, ανάμεσα σε στρατιωτικούς με επίσημη στολή και πολιτικούς του φίλους, με έκανε ξαφνικά να ριγήσω η συνειδητοποίηση πως είχα ταξιδέψει και κουβεντιάσει με δύο ριζικά αντίθετους ανθρώπους: τον έναν στον οποίο η μοίρα πρόσφερε μια μοναδική ευκαιρία να σώσει τη χώρα του, και τον άλλο, τον περιφερόμενο ταχυδακτυλουργό, που μπορεί κάλλιστα να περάσει στην Ιστορία ως ένας ακόμη τύραννος.

Για τη συνέχεια  booksjournal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube