Weather Icon

Ενεργειακό εφαλτήριο ο EastMed – Με την κατασκευή του αλλάζει ο γεωπολιτικός χάρτης

Ενεργειακό εφαλτήριο ο EastMed – Με την κατασκευή του αλλάζει ο γεωπολιτικός χάρτης
του Μιχάλη Παπαδόπουλου
Επαφές Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τελ-Αβίβ με αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης
Χαιρετίζουν τα πολιτικά κόμματα την τεραστίας σημασίας συμφωνία για τον EastMed, επισημαίνοντας την ανάγκη απρόσκοπτης προώθησης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σειρά σημαντικών επαφών με αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης έχει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη γειτονική χώρα.

Η επίσκεψη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου πραγματοποιείται μία μόλις ημέρα μετά την καθ’ όλα επιτυχή τετραμερή συνάντηση του Τελ Αβίβ, που επανασχεδιάζει τον ευρωμεσογειακό ενεργειακό χάρτη, αναδεικνύοντας την κομβική σημασία των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, και όχι μόνον.
Ενδεικτική της σημασίας της επίσκεψης του κ. Χριστοδουλίδη είναι ότι στο πλαίσιο αυτής θα έχει, μεταξύ άλλων, και συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ.

Ο Εκπρόσωπος παρακάθισε χθες σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Ισραηλινούς δημοσιογράφους, ενώ το βράδυ θα παρακάθισε σε δείπνο εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Γιουβάλ Ροτέμ.

Σήμερα ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει, μεταξύ άλλων, πρόγευμα εργασίας με τον Υφυπουργό Διπλωματίας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού Μάικλ Όρεν, ενώ στις 6 Απριλίου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν και θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τον Διευθυντή Πολιτικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Αλόν Ουσπίζ. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εξωτερικών για συνομιλίες.

Ακολούθως ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ. Το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’.

Αργότερα την ίδια μέρα θα συναντηθεί με τον Προσωπάρχη του Γραφείου του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Γιόαβ Χόροβιτζ και με τον Ανώτερο Σύμβουλο του Πρωθυπουργού Τζόναθαν Σάχτερ.

Χαιρετίζουν τα κόμματα
Τις πολύ θετικές εξελίξεις στα ενεργειακά χαιρέτισαν χθες τα πολιτικά κόμματα.
Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι η τετραμερής του Τελ Αβίβ για το EastMed είναι ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα, για την αξιοποίηση των αποθεμάτων και του ενεργειακού μέλλοντος της Κύπρου.

Με την τετραμερή συνάντηση που ολοκληρώθηκε στο Τελ Αβίβ, με τη συμμετοχή Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, αλλά και του αρμόδιου Επιτρόπου της Ε.Ε., διαμορφώνεται σήμερα το ενεργειακό σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου, με προσανατολισμό προς την Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Προδρόμου, για να προσθέσει:

«Πρόκειται για μιαν αποφασιστικής σημασίας ώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών και της χώρας μας, σε συνεργασία τόσο με τους γείτονες-εταίρους μας, όσο πλέον και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεγαλεπήβολο έργο του αγωγού EastMed συμπληρώνει και άλλους σχεδιασμούς που γίνονται -όπως ιδιαίτερα τον αγωγό από την κυπριακή Α.Ο.Ζ. προς την Αίγυπτο-, αλλά διαμορφώνει και μια στρατηγική προτεραιότητα για τις ενεργειακές εξαγωγές από τα κοιτάσματα της περιοχής προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Εξάλλου, η δημιουργία μόνιμων δομών και ομάδας εργασίας στο πλαίσιο της Τετραμερούς δείχνει την αποφασιστικότητα στην προώθηση των σχεδιασμών, αυξάνοντας και τις προοπτικές να επωφεληθεί το έργο από τον Κανονισμό ‘Συνδέοντας την Ευρώπη’».

Κατοχυρώνοντας και προωθώντας τον ρόλο της Κύπρου ως διαμετακομιστή και παραγωγού φυσικού αερίου, η Κυβέρνηση φροντίζει και εφαρμόζει αποτελεσματικά μια στρατηγική που εξασφαλίζει το ενεργειακό μέλλον, φέρνοντας στο προσκήνιο τα πολύ μεγάλα ωφελήματα που δικαιολογημένα αναμένουμε για τα επόμενα χρόνια, κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

Έργο στρατηγικής σημασίας
Σε γραπτή δήλωσή του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επισημαίνει ότι ο αγωγός EastMed αποτελεί ένα έργο σημαντικής στρατηγικής σημασίας, που έχει ως στόχο τη μεταφορά του Φυσικού Αερίου της περιοχής μας στην Ευρώπη, μέσω Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας.

«Θεωρούμε θετικό γεγονός ότι η προοπτική αυτή θα μελετηθεί περαιτέρω. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στη βιομηχανία υδρογονανθράκων το κάθε έργο κρίνεται από το αν είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο.

Ο αγωγός EastMed αποτελεί ένα τεράστιο και δύσκολο έργο, με πολλές παραμέτρους -επιστημονικές, τεχνικές, οικονομικές- ο οποίος θα περάσει από δύσκολες γεωλογικά περιοχές με μεγάλη έκταση», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα οι οριστικές μελέτες που πρέπει να γίνουν, να καταδείξουν τη βιωσιμότητα του πιο πάνω αγωγού. «Μέχρι τότε, όμως, χρειάζεται υπομονή και σοβαρότητα», κατέληξε.

«Nα κτίσουμε πάνω στη συμφωνία»
Οφείλουμε να κτίσουμε πάνω στη συμφωνία για το EastMed και να αποτρέψουμε με αυτόν τον τρόπο τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Χαιρετίζοντας με ικανοποίηση, όπως ανέφερε, την υπογραφή και τη Διακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Ιταλίας για την έναρξη της ανάπτυξης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «πρέπει να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξεις όπως είναι η κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία μέσω της ΑΟΖ μας» και «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να ελέγχει το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου».

Επεσήμανε πως «κατά καιρούς έχουμε ακούσει από κυβερνητικά χείλη, από στελέχη της Κυβέρνησης, τη θέση ότι πρέπει να υποστηρίξουμε την κατασκευή αγωγού από την Κύπρο στην Τουρκία», για να σημειώσει πως «ως ΔΗΚΟ οφείλουμε να καταθέσουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση σε αυτή τη θέση. Για εμάς τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά:

Εάν έχουμε να επιλέξουμε τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας από τη μια και τη συνεργασία με την Ελλάδα και την ΕΕ από την άλλη, εμείς επιλέγουμε συνεργασία με την Ελλάδα και την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την ελπίδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί το ίδιο ξεκάθαρα γύρω από αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πολύμορφες συμμαχίες
Σημείωσε, επιπρόσθετα, πως η θέση του ΔΗΚΟ, «η οποία έχει κατατεθεί δημόσια σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, είναι ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε γεωστρατηγικά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ μας και τη σύναψη συμμαχιών με σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αλλά και με ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

»Με αυτές τις συνεργασίες και συμμαχίες θα διαμορφώσουμε το αντίπαλο δέος, που μπορεί να τα βάλει με τις επιδιώξεις της Τουρκίας», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Και τώρα υλοποίηση…
Σε δήλωσή του, ο Γενικός Διευθυντής της Συμμαχίας Πολιτών Κωνσταντίνος Φιλαρέτου χαιρέτισε την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, που υπογράφτηκε μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, που ενισχύει τη θέση της Κύπρου ως ενεργειακού κόμβου.

«Ως Συμμαχία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μείνει σταθερός στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και να μην υποκύψει στις προβλεπόμενες απαράδεκτες απαιτήσεις της Τουρκίας, να διακοπεί η όποια εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου και της γεωγραφικής μας θέσης. Οφείλει να δώσει το μήνυμα ότι η λύση του Κυπριακού δεν έχει και δεν πρέπει να έχει καμία διασύνδεση και καμία σχέση με την αξιοποίηση του ΦΑ, που αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε, για να προσθέσει:

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση θα πρέπει μέσα από τις συνεργασίες με Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο να προχωρήσει σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και έργα υλοποίησης αυτών των συνεργασιών, που θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε αξιοποίηση του φυσικού μας αερίου.

Ανυποχώρητοι στις τουρκικές προκλήσεις
Την ανάγκη να μην επηρεαστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, λόγω των τουρκικών προκλήσεων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως θετική εξέλιξη την ουσιαστική εμπλοκή της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υλοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

«Οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι ο συγκεκριμένος αγωγός αποτελεί μια σταθερή και ασφαλή ενεργειακή λύση για την περιοχή. Οι συνθήκες ευνοούν για την ισχυρή τοποθέτηση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη και η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη λόγω των απειλών της Τουρκίας.

Σε συνδυασμό με την αυριανή (σημερινή) υπογραφή του συμβολαίου για το οικόπεδο 10, η συγκυρία δείχνει μοναδική», σημειώνουν οι Οικολόγοι, υποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξει όλο το βάρος στην υλοποίηση αυτών των συμφωνιών και να αναδείξει τις απειλές της Τουρκίας.

Ενεργειακή ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα
Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, το ΕΛΑΜ χαιρέτισε «τις όποιες ενέργειες, συμφωνίες και υπογραφές έχουν ως στόχο την προώθηση του αγωγού EastMed, που θα συνδέει ενεργειακά την Κύπρο με την Ελλάδα και ταυτόχρονα θα αναβαθμίζει την γεωπολιτική ισχύ της Κύπρου».

Πάγια θέση του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου ήταν, προσθέτει, είναι και θα είναι η δημιουργία αγωγού στην Ανατολική Μεσόγειο που θα ενώνει ενεργειακά την Κύπρο με την Ελλάδα, σε αντίθεση με κάποιες θέσεις που εκφράζονται από διαφόρους πολιτικούς, οι οποίοι στηρίζουν τη δημιουργία αγωγού προς Τουρκία.
«Για το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα, κύριο μέλημα είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube