REAL TIME |

Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 8 Απριλίου 2017

Η Μάχη του Debal’tseve

Η Μάχη του Debal’tseve
Η Μάχη του Debal’tseve υπήρξε μία από τις εμβληματικές συγκρούσεις του Ρωσο-ουκρανικού Πολέμου. Ο Αμερικανός Επίλαρχος Amos C. Fox στο άρθρο του «Battle of Debal’tseve: the Conventional Line of Effort in Russia’s Hybrid War in Ukraine», στο περιοδικό ARMOR (Χειμώνας 2017), προχωρά πέρα από την περιγραφή της μάχης και αναλύει οργανωτικά και επιχειρησιακά τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Αν και κάποιοι στον αμερικανικό στρατό πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν αποτελεί ευθεία απειλή για τις ΗΠΑ οι πολιτικές και στρατιωτικές μας συμμαχίες απαιτούν να αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία προβάλλει την ισχύ της στην περιφέρεια της. Η επιχείρηση Atlantic Resolve του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη (USAREUR) και διασυμμαχικές ασκήσεις όπως η Anakonda 16 δείχνουν την ανάγκη κατανόησης του τρόπου που η Ρωσία διεξάγει επιχειρήσεις. Τέλος, η μελέτη των αναδυόμενων απειλών είναι θεμελιώδης για οποιονδήποτε επαγγελματικό στρατό και γι΄ αυτό η μελέτη των σύγχρονων ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών είναι δικαιολογημένη.

Οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ευρώπη από το 2008 χαρακτηρίζονται από μία καινοτόμο προσέγγιση στον πόλεμο που ενσωματώνει τεχνολογίες της πληροφορικής και πληροφοριακές επιχειρήσεις με τις οποίες γίνεται εκμετάλλευση των αδυναμιών του αντιπάλου στις σύγχρονες συνθήκες. Είτε αποκαλέσουμε αυτήν την προσέγγιση υβριδικό πόλεμο ή πόλεμο νέας γενιάς ή αμφίσημο πόλεμο είτε με οποιοδήποτε άλλο όρο από αυτούς που έχουν χρησιμοποιηθεί, η Ρωσία έχει επιφέρει μία αλλαγή παραδείγματος δημιουργώντας στον αμερικανικό στρατό νέα διλήμματα και προβλήματα για να επιλύσει.
Τα πεδία των μαχών του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου δεν φιλοξενούν μόνο τις τελευταίες εξελίξεις στον κυβερνοπόλεμο και στον ηλεκτρονικό πόλεμο ούτε είναι μόνο χώρος διεξαγωγής πρωτοποριακών πληροφοριακών επιχειρήσεων στοχευμένων στον χειρισμό των ΜΜΕ και της κοινωνίας. Πέρα από αυτές τις μοντέρνες πτυχές των επιχειρήσεων λαμβάνει χώρα μία συμβατική εκστρατεία η οποία είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με τις πιο μοντέρνες πτυχές αυτού του πολέμου. Μακριά από αυτό που γίνεται αντιληπτό στον μέσο παρατηρητή ή από αυτό που προβάλλεται από τα ΜΜΕ αυτά τα πεδία των μαχών ομοιάζουν περισσότερο με εκείνα του Α΄ Π.Π. παρά με ότι θα περίμενε να βρει κανείς στον 21ο αιώνα [1].

Για τη συνέχεια Con-ops

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube