Weather Icon
Κίνα , Μέση Ανατολή , Τουρκία 2 Απριλίου 2017

Η Κίνα “ανακαλύπτει” τη Μέση Ανατολή – και την Τουρκία

Την ώρα που η Τουρκία απομακρύνεται μάλλον οριστικά από την “ευρωπαϊκή προοπτική”, πληθαίνουν οι ενδείξεις μιας ευρύτερης στροφής της προς ανατολάς και δη προς την κινεζική πλευρά. Η στροφή αυτή συμπίπτει με το μεγαλύτερο άνοιγμα που έχει κάνει ποτέ η Κινεζική πλευρά στην προσπάθεια να αναδειχτεί, μέσα από τη στρατηγική “ένας δρόμος – μία ζώνη”, σε έναν εναλλακτικό πόλο υπέρ μιας παγκοσμιοποίησης στηριγμένης στις τεχνολογικές επενδύσεις και τη διαμόρφωση νέων μεγάλων εμπορικών και ενεργειακών διαδρόμων.
Ήδη το περασμένο φθινόπωρο, αποστολή Κινέζων επιχειρηματιών, οργανωμένη από το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου, υπέγραψε συμφωνίες για πώληση τουρκικών προϊόντων στην Κίνα ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν και το ποσό είναι μικρό συγκρινόμενο με το εμπορικό έλλειμμα 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Τουρκίας έναντι της Κίνας, ωστόσο σηματοδοτεί ένα πρώτο άνοιγμα. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η συγκρότηση Σινοτουρκικής Επιτροπής Συνεργασίας ή η εκκίνηση της λειτουργίας της Bank of China και στην Τουρκία, ενώ σε μια κίνηση που έχει και αυτή το συμβολισμό της το China Radio International ανακοίνωσε ότι ξεκινά πρόγραμμα με τον τίτλο CRI Türk.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube